Főoldal > MOZGÁS > Edzéshelyszín válszatása

Edzéshelyszín válszatása

0

Írta:

A sokrétű – testre és lélekre egyaránt ható – terhet szoktuk stressznek hívni. Létezik kifejezetten a testedre – például a gerincedre, lábaidra, vállaidra – nehezedő stressz. Ilyen, ha például nap, mint nap sokat állsz, vagy sokat ülsz. Ha sokat hajolgatsz, akkor a derekadra, karodra hárul sok teher. Az efféle egyoldalú terhelések – ha nem ellensúlyozod […]

A sokrétű – testre és lélekre egyaránt ható – terhet szoktuk stressznek hívni. Létezik kifejezetten a testedre – például a gerincedre, lábaidra, vállaidra – nehezedő stressz. Ilyen, ha például nap, mint nap sokat állsz, vagy sokat ülsz. Ha sokat hajolgatsz, akkor a derekadra, karodra hárul sok teher. Az efféle egyoldalú terhelések – ha nem ellensúlyozod – már rövid távon különféle orthopédiai problémákhoz vezethetnek. A fájós derék, az ínhüvelygyulladás mind-mind ennek a jelei. Ezért kell a megfelelő mozgásformát megtalálni.

Sokszor az ember úgy érzi, az agyának külön is szüksége van pihenésre. Az olyan munkahelyeken, ahol állandó a jövés-menés, mindig szem előtt vagy, nincs egy perc nyugtod sem, állandóan meg kell felelni valakiknek, komoly testi és lelki stressz hárul rád. A nap végére valószínűleg vágysz a kikapcsolódásra, egy kis csöndre, nyugalomra.

Attól függően, hogy az említett hatások mekkora és milyen mértékbe nyomják rá bélyegüket a hétköznapjaidra, válassz magadnak olyan edzéshelyszínt, ahol a mindennapok káros hatásait enyhítheted, ellensúlyozhatod.

Az edzéshelyszín megválasztása

Izgalmas feladat azon elgondolkodni, hogy vajon hol lenne a legmegfelelőbb testmozgást végezned. Erősítheted a gerinced az edzőteremben, otthon, de edzésprogramjaink segítségével még a szabadban is! Bármilyen mozgásformát is választasz, törekedj arra, hogy olyan környezetbe vonulj el, ami a legjobban kiegyensúlyozza a munkával töltött órák agyi terhelését is. Hagyatkozz az ösztöneidre, és a kötelező mozgáson túl semmit se erőltess: mozogj ott, ahol éppen a legjobban szeretnél!

Otthoni mozgás
Ha kevés idő töltesz – amúgy imádott – otthonodban, akkor tárd ki az ablakokat, engedd be a friss levegőt, tedd be a kedvenc számaidat vagy kedvenc fitnesz-videódat és mozogj otthon! Engedd, hogy az otthoni környezet feltöltsön energiával! Élvezd a saját magad által megteremtett környezetet! Utána rögtön jöhet is egy finom fürdő, egy nagy csésze tea…

Mozgás a szabadban
Ha irodai környezetben, légkondicionált levegőben töltesz órákat minden nap, akkor mindenképpen tölts annyi időt a szabadban, amennyit csak bírsz! Minden sejted igényli a friss oxigént! Ilyen esetben az otthon töltött órák alatt is mindig legyen nyitva ablak! Tartsd szem előtt, hogy minimálisan is legalább 90 percet kellene naponta a friss levegőn töltened!

Az edzőterem sűrűjében
Ha már alig várod, hogy találkozz az edzőtermi társaságoddal, és beszélgessetek egy jót a gépeken, akkor a konditerem az a környezet, ami feltölt energiával! A jókedvű, pozitívra hangolt barátok mindig felpörgetik az embert! Ilyen helyzet adódhat akkor is, ha sokat vagy otthon, és nagyon vágysz kimozdulni. Tölts annyi időt kedvenc termedben, amennyit csak szeretnél!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X