Főoldal > MOZGÁS > Kezdd a szíveddel!

Kezdd a szíveddel!

0

Írta:

Akkor is érdemes a szívedzésekre koncentrálnod, ha már régóta rendszeresen mozogsz, mégis megtámadták a derekad az alattomos zsírpárnák. Amikor egyik-másik testtájékon megszaporodik a zsírszövet, az egyértelműen azt jelenti, hogy híztál egy kicsit. Többnyire genetikai hajlam határozza meg azt, hol vagy hajlamosabb az elzsírosodásra. A probléma hátterében rejlő okokat te ismered a legjobban. Talán úgy röppent […]

Akkor is érdemes a szívedzésekre koncentrálnod, ha már régóta rendszeresen mozogsz, mégis megtámadták a derekad az alattomos zsírpárnák.

Amikor egyik-másik testtájékon megszaporodik a zsírszövet, az egyértelműen azt jelenti, hogy híztál egy kicsit. Többnyire genetikai hajlam határozza meg azt, hol vagy hajlamosabb az elzsírosodásra. A probléma hátterében rejlő okokat te ismered a legjobban. Talán úgy röppent el néhány hét vagy hónap, hogy a sok munka mellett nem jutott elegendő idő vagy akaraterő a kiegyensúlyozó mozgásprogramokhoz. De az is lehet, hogy az esti vacsorák csúsztak ki túl későre. Vagyis az éj leple alatt a lefekvéshez túl közel elfogyasztott táplálékokból könnyedén csinált zsírraktárakat szunnyadó tested.

Tuningold fel a motort!

0000605_1.jpg ()

Ahhoz, hogy minél hamarabb optimalizáld a zsírraktáraid mértékét, először is szívedzéseket érdemes végezned. A zsírégetés ugyanis a keringésen keresztül valósul meg. A lényeg, hogy a szíved dolgoztasd meg alaposan, intenzíven keringesd a vért a testedben, hagyd, hogy a hajszálerek keringése is minél gyakrabban megélénküljön! Ehhez elegendő alkalmanként 35 percet ’’pörögnöd’’, de erre hetente 7-12 alkalommal kell időt szánnod! Ne ijedj meg a magas számtól: gondolj arra, hogy a gyaloglás és kocogás az ember legtermészetesebb mozgása, mi sem egyértelműbb annál, hogy naponta egyszer-kétszer felállsz és elsietsz otthonról egy kicsit…

A hangsúly tehát nem is annyira az alkalmankénti időtartamon, mint a gyakoriságon van! A lényeg, hogy saját edzettségi szintedhez mérve minden egyes edzésen alaposan dolgoztasd meg a szíved és a tüdőd. Minden alkalommal hozd ki magadból a maximumot! Érdemes a gyalogló- vagy futóedzéseket reggel éhgyomorra, vagy este vacsora után végezned, akkor fogod a legtöbbet profitálni belőle! Még néhány hasznos tipp:

  • Az időtartamot mindig elnyújthatod, ha több időd van az edzésre. A lényeg a minimum 35 perc.
  • Minél rövidebb az edzésed, legyen annál intenzívebb, keményebb! Az első 4-5 percet azonban mindig kezdd finomabban, hogy bemelegedj és ráhangold a tested a keményebb terhelésre!
  • Egy-egy gyorsgyalogló edzés után csak minimális regenerálódási időre van szükséged, fél nap múlva már mehet is a következő edzés!
  • Minden tréning után végezz nyújtógyakorlatokat!
  • Ne aggódj az egyes testtájékok miatt. Ha kellően gyakoriak a szívedzéseid, mindenhonnan csökkenni fognak a zsírpárnák!
  • Minden edzés előtti 1 órában igyál meg 2-4 dl vizet!

Cikkünk szerzője a Fitnet alapító főszerkesztője.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X