Főoldal > MOZGÁS > Le a narancsbőrrel!

Le a narancsbőrrel!

0

Írta:

A hírhedt és sokak által a szépség, egészséges külső megrontójának tartott cellulitisz – amit narancsbőrként is emlegetnek a reklámok, kozmetikusok és barátnők – a bőrnek olyan elváltozását jelenti, ami miatt a sima bőrfelszínen a narancs héjára emlékezető bemélyedések, egyenetlenségek tűnnek fel. A legrosszabb pedig az a narancsbőrben, hogy a test különféle részein, válogatás nélkül jelenik […]

A hírhedt és sokak által a szépség, egészséges külső megrontójának tartott cellulitisz – amit narancsbőrként is emlegetnek a reklámok, kozmetikusok és barátnők – a bőrnek olyan elváltozását jelenti, ami miatt a sima bőrfelszínen a narancs héjára emlékezető bemélyedések, egyenetlenségek tűnnek fel. A legrosszabb pedig az a narancsbőrben, hogy a test különféle részein, válogatás nélkül jelenik meg, és az adott testtáj azonnal fel is veszi a problémás testrész nevet.

Sovány vigasz, de ez a sok nő számára önbizalomhiányt és örökös gyötrődést okozó tünet nem csak a gyengébb nem életét keseríti meg. Kevesen tudják – vagy tapasztalták -, hogy a narancsbőr a férfiak mintegy 10 százalékánál is megjelenhet a test különböző részein – így a felkaron, a fenék és a combok tájékán. Mielőtt teljesen elkeserednél, azt is tudnod kell, hogy egy bizonyos mennyiségű zsír a test problémásnak nevezett részein kifejezetten szükséges és épp a test egészséges működéséhez járul hozzá.
Habár a narancsbőrrel küszködők nagy része azt hiszi, hogy a cellulitisz már önmagában okot ad az önbizalomhiányra, az elégedetlenkedésre, azt fontos tudni, hogy a narancsbőr önmagában véve még nem jelenti azt, hogy valaki elhízott. Még azok is küzdhetnek a narancsbőrrel, akik egyébként kifejezetten soványak, egészségesen élnek és rendszeresen mozognak, egészséges testsúllyal rendelkeznek, testzsír-százalékuk pedig teljesen normális. Ahogy a teljesen egészségtelenül élők, egyáltalán nem mozgók között is akadnak olyanok, akiknek a bőre olyan sima és makulátlan, akár a csecsemőké. Milyen igazságtalan az élet – kiáltasz fel.

Sajnos azzal a ténnyel mindenképp meg kell barátkozni, hogy a nők mintegy 90 százalékánál valamilyen mértékben biztosan megjelenik a narancsbőr. Ez pedig azért van, mert a női szervezet több zsírt raktároz el, és ráadásul másféle bőrszerkezetet alkotva teszi ezt a raktározást, mint a férfiak teste. Hogy még nehezebb legyen kiszámítani, ki milyen mértékben és milyen korban kezd narancsbőrössé válni, olyan faktorok is közrejátszanak, mint az öröklött testalkat, a hormonháztartás állapota és a táplálkozási szokások.

Mivel a narancsbőr – bármennyire is nehéz ezt a tényt elfogadni – valóban zsírt jelent, a fogyás, a klasszikus zsírégető gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a tüneteket, és látványosan simábbá tehetik a bőrt. A magas intenzitású edzések felvehetik a harcot a problémás testrészeken elraktározódott zsírral, és hozzájárulhatnak a fogyásod sikeréhez.

Azt azonban tudnod kell, hogy a genetikai adottságaid (nemed, örökölt testalkatod) miatt kialakult narancsbőr sosem fog teljesen eltűnni, valószínűleg még akkor sem, ha egyébként a felesleges kilóktól sikerül megszabadulnod.

A különböző krémek, masszázstechnikák és más, a cellulitisz elleni csodamódszerek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy bőrödben raktározott méreganyagok eltávozzanak, és egyes ételek, teák fogyasztásával is sokat enyhíthetsz a látványos narancsbőrön.

Tippek a narancsbőr tüneteinek enyhítésére

  • Tedd félre a sótartót – vagy legalábbis sózd mértéket tartva az ételeket!
  • Mozogj rendszeresen! – különösen olyan órákat válassz, melyek a tornatermek órarendjén “zsírégető” néven szerepelnek!
  • Masszíroztasd magad – a bőr alatti méreganyagok távozását, a vérkeringés és a szövetek felfrissítését idézheted elő!
  • A nap folyamán kortyolj el legalább 1,5-2 liter vizet.
  • Lépcsőzz! – A liftezés, a mozgólépcsőzés helyett a popsi és a comb feszességét elősegítő lépcsőzés jó módszer!
  • Hideg-meleg – zuhanyozás közben váltogasd a hideg és meleg vizet, ezzel is fokozhatod bőröd rugalmasságát, vérkeringését!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X