Főoldal > MOZGÁS > A mozgás mint terápia

A mozgás mint terápia

0

Írta: and

A mozgásterápia lényege a harmónia megteremtése – és ez többet ér minden mesterséges immunerősítőnél.Az egész világegyetem mozog, és nem kivétel ez alól az ember sem. Ha látszólag nem is mozdul valaki, a szervei munkát végeznek, az agya gondolkodik, az izmai egy része éppen összehúzódik vagy ellenkezőleg, elernyed. És mint minden mozgó alkatrésszel rendelkező teremtmény, előbb-utóbb […]

A mozgásterápia lényege a harmónia megteremtése – és ez többet ér minden mesterséges immunerősítőnél.
Az egész világegyetem mozog, és nem kivétel ez alól az ember sem. Ha látszólag nem is mozdul valaki, a szervei munkát végeznek, az agya gondolkodik, az izmai egy része éppen összehúzódik vagy ellenkezőleg, elernyed. És mint minden mozgó alkatrésszel rendelkező teremtmény, előbb-utóbb az ember is elromolhat. Ma már egyre többen vallják Nyugaton és Keleten egyaránt, a betegség nem ott kezdődik, hogy az ember ágynak dől. Egyszer csak a test egy részén – különböző okok miatt – nem a szokásos ritmusában történik a mozgás, az energiarendszerben pangás, torlódás történik, ha ez nem múlik el, akkor megjelennek a testi tünetek, majd a betegség. Szinte valamennyi mozgásterápiának az a lényege, hogy speciális gyakorlatok, mozgássorok segítségével az energiaáramlás akadálymentes legyen.

0000906_5.jpg ()

A komplex mozgásterápia nemcsak az izmokat feszíti, hanem a test, a lélek és a szellem harmóniájára törekszik – mondta Rudas Andrea csikungtanár. Persze sokaknak már az is terápiás jelleggel hat, ha lemennek kocogni esténként, vagy eljárnak konditerembe, uszodába. Természetesen ezek is segítenek a betegségek megelőzésében vagy a stresszoldásban – mégsem lehet mozgásterápiának nevezni, mert tudatosan inkább csak az izmok építésére törekszik. Éppen ezért a mozgásterápiák – a jógától a Niáig – nagy hangsúlyt fektetnek a helyes légzéstechnikára, a relaxációra, az izmok tudatos munkájára, azok megfeszítésére és ellazítására. Szintén központi elem minden módszernél a helyes testtartás. Amikor az ember megtanul ülni, állni, járni, automatikusan helyes testtartást vesz fel, és minden mozdulatát a lehető leghatékonyabban végzi – vagyis csak semmi felesleges mozdulat. Ám az iskoláskor kezdetével a legtöbb ember számára folyamatosan nő a fenekén eltöltött órák száma, ez pedig nem tesz jót. A legtöbben helytelen testtartást vesznek fel, márpedig ez nem tesz jót sem az emésztésnek, sem a vérkeringésnek, sem az ízületeknek. A görnyedt hát összenyomja a gyomrot és a belső szerveket, a lábon az erek lustává válnak, a nyak merev lesz – a keletiek szerint az energiák pangnak vagy elakadnak. Rengeteg ismert módszer van. Íme néhány példa:

Hatha jóga

0000906_1.jpg ()

A világ legelterjedtebb rekreációs és prevenciós módszere a hatha jóga. A jóga önmagunk és a világ megismerésének egyik eszköze. A hatha jóga arra törekszik, hogy a testet tökéletesítve az a szellem tökéletes hordozójává váljék. Ezért a gyakorlatok erősítik az izmokat, ugyanakkor tartalmaz légző-, koncentrációs gyakorlatokat és relaxációs elemeket. Segít az izmok rugalmasságának megszerzésében és megtartásában, javítja a szellemi teherbírást.

Bővebben a jógáról a Nők Lapja Cafén:
Bevezetés a jóga világába
Egységben önmagunkkal

Tajcsi
Bár a tajcsit ismerik a legtöbben, azt már kevesen tudják, hogy a tajcsi egyik alapja a csikung. Ez az ősi módszer egyesíti a mentális koncentrációt, a légzéstechnikát és a testmozgást annak érdekében, hogy aktiválja és karbantartsa az életenergiánkat. A csikungmesterek szerint ugyanis az egészség feltétele a testünk energiacsatornáiban akadálytalanul áramló életenergia. A csikung gyakorlatai közben energiát veszünk fel, mozgatunk, majd leadunk.
A keleti ősi módszerek mellett sok, az ősi elemekre épülő, de igazából a nyugati embernek készült mozgásrendszer is ismert. 

Feldenkrais-módszer

0000906_2.jpg ()

Az izraeli Moshe Feldenkrais fiatalkorában kificamította a jobb térdét, és ezt követően sántított. Ám egyszer egy rossz lépésnek köszönhetően a bal térde is kiment a helyéről, ám ez utóbbi baleset kezelése során észrevette, hogy a jobb térde már nem fáj, és nem is sántít rá. A megoldás a következő volt: a bal térd kificamodása szokatlan mozdulat volt, ez stimulálta az agyban a jobb térddel összekapcsolt területeket. Mint egy tanulási folyamatnál, újra egymáshoz kapcsolódtak az agysejtek, és a labdarúgás közben megsérült láb ismét mozgásképes lett. Az így kifejlesztett módszer tehát arra épül, hogy új, szokatlan testmozgások kipróbálásában és ezzel új agyterületek aktiválásában, a gondolkodás gyorsításában és az új megtanulásában.

0000906_3.jpg ()

Pilates-technika
A Pilates-módszer százéves múltra tekint vissza, lényege az egyenletes terhelés, a gerinc megóvása és az izmok teljes átmozgatása. A mozgássort zenére végzik, és az egyik nagy előnye, hogy nem okozhat sérülést. A tréning alapja a helyes testtartás, melyre minden edzés alkalmával ügyelni kell, ennek hiányában ugyanis nem hasznosabb, mint bármely másik módszer. A módszert egyébként eredetileg baleseti sérülések kezelésére fejlesztették ki, ám a mozgáshoz speciális légzéstechnikát is elsajátítanak a gyakorlók, így képesek fokozni a szervezet oxigénellátását.

A Nők Lapja Cafe korábbi írásai a témában:
Edzőgépek másképp
Testi-lelki frissesség

Alexander-módszer

A pilatassel egyidős az Alexander, amelynek a lényege a helyes testtartás. A nem megfelelő testtartás és az ebből következő helytelen mozgások ízületi bántalmakat idézhetnek elő. Az Alexander-módszer ezen rossz beidegződéseket küszöböli ki. A felnőtt visszatér a gyermeki korba, és újra megtanulja alkalmazni az egyszer már megtanult és alkalmazott helyes mozdulatokat.

NIA
(Neuromuscular Integrative Action)

0000906_4.jpg ()

A legfiatalabb a Nia, amelyet tizenhárom éve Debbie Rosas és Carlos Rosas hozott létre a Kelet – jóga, taekwondo, tajcsi, aikidó – és a Nyugat mozgáskultúrájának – jazz- és modern tánc – ötvözésével. A keleti és nyugati technikák ötvözésével a Nia segít javítani a koncentrációs képességet, a mozdulatainkat lággyá tenni és megteremteni a lélek és test harmóniáját.
Rudas Andrea szerint mindenkinek a saját habitusának megfelelő módszert kell választania, és bizony nagyon sok múlik a tanáron. Ezért érdemes kipróbálni a legtöbb módszert, vagy ha valahol nem érezzük magunkat jól, akkor tovább kell állni. Hiszen a lényeg a harmónia elérése. A tapasztalatok szerint akit elkap ez a világ, az szépen lassan nemcsak „fanatikus mozgóvá” válik, de lassan a teljes életmódját is megváltoztatja, és egy idő után nem a betegség kezelése, hanem a megelőzés, egy egészséges, harmonikus élet a cél.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X