Főoldal > MOZGÁS > Kipróbáltuk a spinninget

Kipróbáltuk a spinninget

0

Írta:

Aki rendszeresen mozog – vagy legalábbis követi a trendeket -, bizonyára már hallott a spinningről, amely a világ számos részén igen kedvelt edzőtermi mozgásformává vált. Hazánkba csupán az elmúlt években robbant be, eleinte pedig csak nagyobb mozgásfesztiválokon lehetett kipróbálni. Aztán szép lassan egyre több fitneszterem órarendjére felkerült ez az edzéstípus, hogy bárki kipróbálhassa, megszerethesse. Elsőre […]

Aki rendszeresen mozog – vagy legalábbis követi a trendeket -, bizonyára már hallott a spinningről, amely a világ számos részén igen kedvelt edzőtermi mozgásformává vált. Hazánkba csupán az elmúlt években robbant be, eleinte pedig csak nagyobb mozgásfesztiválokon lehetett kipróbálni. Aztán szép lassan egyre több fitneszterem órarendjére felkerült ez az edzéstípus, hogy bárki kipróbálhassa, megszerethesse.

Elsőre
Erősen idegenkedtem a fix helyen álló sporteszköztől, mivel alapvetően azt szeretem, ha mozgás közben tényleg emelgethetem ide-oda a karjaim és a lábam, minden kötöttség nélkül. Ugrálhatok – vagy legalábbis érzékelhető, igazi mozgást végzek egyik helyről a másikra. A spinning ebből a szempontból hasonlít a futópadon való futáshoz, és szintén egy szabadban végezhető mozgásformát imitál. Egyszóval: ódzkodtam attól, hogy felüljek egy mozdulatlan valamire, és a terhelés által állítsam azt, hogy épp hegymenetben tekerek felfelé és küzdök a dombokkal, vagy könnyen, lejtőn gurulást színlelve elengedem a pedált és száguldok.

Milyen ruhát vegyek fel?
A spinning – más néven spin bike vagy indoor cycling – nem igényel spéci felszerelést. Jó, ha testhezálló nadrágban pattansz a bringára, így a nadrág gyűrődései, varráshelyei nem dörzsölik a bőröd, és a nyeregben is kényelmesebben ülhetsz. Viselj könnyű pólót – lehet testhezálló és szűkebb fazon is, ahogy szeretnéd. Nyilván a hagyományos sportcipő is megteszi, de ahhoz, hogy a pedált taposva ne fájduljon meg a lábad, a cipő talpának is kellően vastagnak kell lennie. Ha igazán nagy rajongójává válasz egyszer ennek a mozgásformának, érdemes lehet speciális, kerékpárokon használatos cipőt beszerezned – de enélkül is garantáltan hatásos és hatékony edzésben lehet részed!

Nem fog fájni?
Kívülállók számára a szobakerékpározáshoz hasonlítható spinning zárt térben, fix helyen álló kerékpáron való mozgást jelent. Ez még nem hangzik annyira durvának. Azok, akik kipróbálták, tapasztalhatták, hogy alapvetően egy igen fárasztó, sok erőt kívánó, izzasztó mozgásról van szó.
Ha a biciklik készen állnak az edzésre, ülj a nyeregbe, és állítsd be úgy az ülés és kormánymagasságot, hogy alkatodnak megfelelő legyen. Ezt a legkönnyebben úgy tudod eldönteni magad is, ha a pedálra teszed a lábad, és tekersz – térdeidet sose kelljen egészen kinyújtanod… Mindig legyen a kezed ügyében törölköző és egy palack víz is, mert ezek nélkül sivatagi hangulatba kerülhetsz könnyedén. Hogy a hangulat igazán jó legyen, abban az órát levezénylő edző temperamentuma is közrejátszik. Ha egy oktatónak sikerül igazán motiválóan hatnia az órán résztvevőkre, és a mozgástípusokhoz illő zenét is választ, akkor lesz igazán felemelő az edzés!

Nekem való?
A spinninget azoknak ajánljuk elsősorban, akik kitartóak és nem riadnak vissza a kemény edzéstől sem. Hatásos ellenszere a comb, fenék környéki zsírpárnáknak, kiválóan tágítja a tüdőt és segíti javítani az állóképességet! Az első alkalommal minden bizonnyal már 5 perc után hevesen dobog majd a szíved, másnap pedig erős combizomlázad is lehet. Az sem kizárt, hogy csak nehezen veszed rá magad egy újabb órára, de hidd el: pár óra alatt megszokod majd a ritmust, és az sem kizárt, hogy kedvenc edzéseid egyike épp a terembringa lesz!

Megéri egyáltalán?
Ha azt vesszük, hogy majdnem 500 kalóriát égethetsz el – átlagos testsúly mellett – egy órányi nyeregben tekeréssel, máris jók a kilátások. Persze már akkor is sokat tettél comb- és fenékizmaid formálásáért, ha 45 percet vagy kicsit kevesebbet tekersz. Az a fontos, hogy sose terheld túl magad! Állítsd be úgy a kerékpár terhelését, hogy a hatás ne maradjon el, de ne is kelljen úgy leszállnod a bringáról, mint aki össze akar esni. Csakis rajtad múlik!!!  Ha pedig túlotúl erős az izomláz, igenis kényeztesd magad egy masszázzsal, szaunázással.

Mi itt próbáltuk a teremben való biciklizést:  
International Wellness Institute 

Egyéb lelőhelyek:
Vezér Fitness Debrecen
Buda Fitness Campona
Aréna Fitness
Mega Fitness

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X