Főoldal > MOZGÁS > Fusd le az első 5 kilométered

Fusd le az első 5 kilométered

0

Írta:

Ne rettentsen el az első futással töltött percek nehézsége! Kevés idő kell csupán ahhoz, hogy a szíved ráálljon az intenzívebb, nagyobb eredményekkel, szebb alakkal és erősebb szívvel kecsegtető terhelésre. Az elérhető cél Már zajlanak a tavaszi futóversenyek szerte az országban. Hogy élvezni tudd egy ilyen ezreket megmozgató rendezvény elevált légkörét, reális célokat kell magad elé kitűznöd. Kezdj […]

Ne rettentsen el az első futással töltött percek nehézsége! Kevés idő kell csupán ahhoz, hogy a szíved ráálljon az intenzívebb, nagyobb eredményekkel, szebb alakkal és erősebb szívvel kecsegtető terhelésre.

Az elérhető cél

Már zajlanak a tavaszi futóversenyek szerte az országban. Hogy élvezni tudd egy ilyen ezreket megmozgató rendezvény elevált légkörét, reális célokat kell magad elé kitűznöd. Kezdj el edzeni futóprogramunkkal, amely a fokozatosság elvére épül, és amellyel a saját ütemedben léphetsz egyről a kettőre.
A sérülések elkerülése végett azonban ne hajtsd agyon magad. A futást élvezned kell, jól kell, hogy érezd magad; csak így győzhetsz lustaságod felett.

Edzed a szíved és az elméd – egyszerre!

Futóedzéseidre legalább 3×30 percet szánj, de edzhetsz akár heti 5 alkalommal is. A futás nagy szabadságérzettel és önállósággal fog megajándékozni. Fejleszti az akaraterődet, a kitartásodat, és – bármilyen furcsa is - a monotonitás tűrését is. A futással töltött percek alatt sok mindenen elgondolkodhatsz magadban, miközben a szíved keményen pumpálja a vért körbe a testeden. A futás befejeztével a stresszhormonok szintje annyira alacsony a vérben, hogy nyugodt vagy, és úgy érzed, senki sem tudna felbosszantani. Ez az állapot kiváló a problémamegoldásra, legyen az munkahelyi vagy magánéleti nehézség.

Ne aggódj az idő miatt!

Attól függően, hogy korábban mennyit edzettél rendszeresen, milyen a sportalapod, változhat a cél elérésének a dátuma. Általában egy 8-10 hetes program eredményeképpen le lehet kocogni azt a mintegy 30 percnyi időt, amely az 5000 méteres táv megtételéhez átlagosan szükséges, van, akinek ehhez kevesebb idő is elegendő. Az egész tréning előtt mindenképpen ajánlott egy orvosi kivizsgálás, amely megállapítja, hogy számodra semmilyen rizikófaktort sem jelent az intenzív kardiosport.

A kezdetek

Ha extrém túlsúlyod van – 10 vagy több plusz kiló -, akkor a futóprogram megkezdése előtt 8 hétig csak arra összpontosíts, hogy leadd az első 6-8 kilódat. Ez álljon teljes test-kondicionálásból, melyben sok gyaloglás, kondigépeken és talajon végzett gyakorlatok is helyet kapnak. A futóedzéseket ezt követően előzze meg egy minden nap végzett 8-napos gyaloglóprogram, mely során az első 4 napon folyamatosan 30 perceket, a második 4 napon pedig folyamatosan 40 perceket gyalogolsz végig. Ha ez semmilyen problémát nem okoz, akkor végre jó alapokkal te is készen állsz a futóprogram megkezdéséhez. Már csak a profi futócipőt kell beszerezni…

Saját futástervet szeretnék összeállítani!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X