Főoldal > MOZGÁS > Be a gőzbe, ki a gőzt!

Be a gőzbe, ki a gőzt!

0

Írta:

Fitt Panni kalandjai Nyomaszt az utcákon a tömeg, fejed millió elintézetlen ügyedtől zsong, főnököd szúrós pillantásán rágod magad. Hogyan szállhatnál ki legalább egy órácskára? Életmentő ötlet szürkén nyikorgó napvégi pánikra: irány a fürdő! Például a Városliget végében hívogató első pesti gyógyfürdő: ilyenkor, mikor már délután megjön az este, különösen csábító barátságos meleg fényeivel, nagy, visszhangos […]

Fitt Panni kalandjai

Nyomaszt az utcákon a tömeg, fejed millió elintézetlen ügyedtől zsong, főnököd szúrós pillantásán rágod magad. Hogyan szállhatnál ki legalább egy órácskára? Életmentő ötlet szürkén nyikorgó napvégi pánikra: irány a fürdő!

0001477_1.jpg ()

Például a Városliget végében hívogató első pesti gyógyfürdő: ilyenkor, mikor már délután megjön az este, különösen csábító barátságos meleg fényeivel, nagy, visszhangos előcsarnokával, éjszakába nyúló nyitva tartásával. Az öltöző utópisztikus falanszter, hosszú folyosóival, párás levegőjétől málló falaival még ha nem is épp szívderítő, legalább biztos, hogy kizökkent a napi zakatolásból.

Le a göncökkel, fel a fürdőrucival, és irány a víz! Az a húsz méter a fürdőház és a medence között a hűvös esti levegőben biztosan nem árt meg, annál jobb lesz szétolvadni a forró hullámok közt. Egy perc sem kell, és érzed, ahogy ellazulsz a vízben. Most már minden rendben. És ennél még csak jobb lesz! Ha igazán rutinos vagy, összeszeded a csajokat, és együtt fürdőztök, mert a jó társaság megduplázza az élvezetet. Húsz perc mártózás elsőre éppen elég, a gondjaid és minden nyűgöd szétázik a vízben, legszívesebben elaludnál.

Pedig a java még csak most jön! Magam a gőzbe vándorlok innen, nem olyan forró, viszont annál párásabb, a körvonalak elmosódnak, és velük együtt a valóság is. Megnyugszol. Jöhet egy jó hideg zuhany, csak hogy csöppet észhez térj, aztán ízlés szerint valamelyik belső lubickoló. Van itt körbe sodrós vízáram, vagy éppen pletyizős brügölő: újabb húsz perc tökéletes kikapcs (miközben persze felmérhető a hímek sora, akik a forróságnak és a fürdő andalító hangulatának köszönhetően szintén leplezetlenül pásztázzák a terepet). Aztán jöhet a nagybevetés a szaunában.

0001477_2.jpg ()

Olyan forró, hogy először azt hiszed, egy percet sem bírsz ki bent, de aztán lassacskán megszokod, és olyan jó, ahogy kifacsarja belőled a maradék mérget is! Igazán bátrak ezek után télidőben hóban hempergőzhetnek, de a szolid hűsölés a friss levegőn is tökéletes. Ha még maradt benned szusz, mártózhatsz búcsúzóul egyet újra a kinti medencékben, csak úgy, levezetésképpen. A zuhany alatt már érzed, hogy új ember vagy, idegpályáid kisimulnak, lelked boldogan nyújtózkodik fiatalságát visszanyert testedben, és hajszárítás közben huncut fényeket veszel észre a szemedben.

Kifelé még érdemes egy almafröccsre leülni a büfében, nemcsak a folyadékpótlás miatt, hanem, hogy időt adj magadnak, mielőtt visszatérsz a hétköznapokba. És hálát adni a fürdőnek, amiért megszépít kívül-belül, elmos minden stresszt, edzi vérkeringésed, fiatalítja bőrödet, méregteleníti egész szervezeted – segít újra megtalálni önmagad.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X