Főoldal > MOZGÁS > Fitness testnek léleknek

Fitness testnek léleknek

0

Írta: and

A fitness célja, hogy egészséges, rugalmas és erős legyen a testünk, ezáltal pedig jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A holisztikus fitness pedig azt tanítja, hogyan tudjuk magunkat egy egészként, test-lélek–szellem harmonikus működése és működtetéseként érzékelni. Amikor a mozgás nemcsak fizikai testgyakorlást jelent, hanem elmélyült figyelmet, tudatos koncentrációt és relaxációt az adott mozdulatokban.A stresszes, túlfeszített életritmus mellett […]

A fitness célja, hogy egészséges, rugalmas és erős legyen a testünk, ezáltal pedig jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A holisztikus fitness pedig azt tanítja, hogyan tudjuk magunkat egy egészként, test-lélek–szellem harmonikus működése és működtetéseként érzékelni. Amikor a mozgás nemcsak fizikai testgyakorlást jelent, hanem elmélyült figyelmet, tudatos koncentrációt és relaxációt az adott mozdulatokban.
A stresszes, túlfeszített életritmus mellett kevésbé hatékonyak a megfeszített tempójú erőlködéssel járó edzések, hiszen ez újabb feszültségeket teremt a szervezet, az izomrendszer és az idegrendszer számára. Tudományos kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a regenerációt a közepes intenzitású, hajlékonyságot és mozgékonyságot is karbantartó, odafigyelést és koncentrációt igénylő mozgásformák hatékonyabban segítik, mivel a figyelmet maximálisan a mozgásra kell irányítani, ezáltal könnyebben kikapcsolódhatunk a hétköznapi problémákból. Nem véletlen, hogy Amerikában és Nyugat-Európában a mostanában leginkább kedvelt mozgásirányzatok – a jóga különböző típusai, a pilates és a Nia – a legnépszerűbbek közé tartoznak.

A Nia technique (Neuromuscular Integrative Action) egy holisztikus fitness irányzat.

0001506_1.jpg ()

A fitness és egy teljes életstílus keveréke, ami úgy „használja” a Testet, hogy közben segíti elérni a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális egészséget, jólétet. A  Nia egy alaprajzot ad ahhoz, hogy hogyan tapasztalhatjuk meg a gyakorlatban a testünkben való létezést.
Alapítói Debbie és Carlos Rosas mindketten sikeres fitness és aerobic instruktorok voltak az Egyesült Államokban, akik nagy érdeklődéssel fordultak a keleti filozófiák és mozgásformák, illetve a táncok ősi és modern gyógyító hatásai iránt. Éveken át elmerülten gyakorolták ezeket. Egy olyan mozgásvilágot hoztak létre, mely harmonikusan ötvözi a keleti harcművészetekből átvett Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido elemeket, a jóga pozíciókat a nyugat táncművészetének stílusaival, melyek a modern tánc, Duncan dance, Jazz tánc, Funky, illetve a terápiás módszerek közül az Alexander-technika és a Feldenkrais-módszer.

A Niában nem csupán a mozdulatokat használjuk, hanem a hozzájuk fűződő elméleti és gyakorlati elemeket, filozófiai gondolatokat is, amelyek így együtt az edzés végére egy új, igazán különleges élményt: a teljesség érzését hozhatják számunkra. A Nia Technique egy új megközelítése a testedzésnek, ami nemcsak szép alakot formáz, hanem segít visszanyerni a mozgás örömét és azt, hogy otthon érezzük magunkat a testünkben. A sokszor ismételt, bárki számára könnyen végrehajtható mozdulatok jótékony energetikai hatásukkal harmonizálják a testet-lelket és segítik a szervezetben az életenergia áramlását.

0001506_2.jpg ()

A Tai-Chi lágy, folyamatos mozdulatait a kemény küzdősport-elemek, jazzes tánclépések, laza funky mozdulatok és speciális légzőgyakorlatok váltják. Ennek köszönhetően az óra változatos, szórakoztató és élvezetes.
Nincsenek szigorú szabályok, a lényeg a feloldódás, az ősi erővel bíró tánc által kiváltott „transzállapot” megélése. Egyszerűen nem lehet rosszul csinálni!

A Nia ajánlott mindazoknak, akik szeretnek zenére mozogni: nőknek és férfiaknak egyaránt. Gyakorlása elősegíti a szív-és érrendszer, a légző- és izomrendszer erősödését – ellenálló-képességét, növeli a rugalmasságot, hajlékonyságot és az állóképességet, segíti a relaxációt, az ellazulást. Lehetőséget ad a belső kutatásra és felfedezésre, vezetvén a résztvevőket a saját egyéniségükön át a végtelen kreativitás területéig.

Minden egyes Nia-mozdulat alkalmazható és személyre formázható bármely szinten lévő fittséghez és állóképességhez, gyakorlásához pedig semmiféle előképzettség nem szükséges! Ez úgy lehetséges, hogy az oktató több intenzitási szintre lebontva mutatja be a gyakorlatokat és folyamatosan arra ösztönzi a résztvevőket, hogy minden pillanatban a számukra megfelelő fokozatot alkalmazzák.
Érzékeld magad a testedben, fedezd fel magad a mozdulataidban!

Külföldi tapasztalatok alapján speciális célcsoportok esetén is kiválóan alkalmazható. Menstruációs problémák esetén, menopausa, szülés utáni regeneráció, izületi betegségek, depresszió, műtétek utáni rehabilitáció. Örömhír, hogy a hollisztikus fitness Magyarországon is egyre népszerűbbé válik és tavaly óta már Budapesten is két végzett Nia White Belt instruktor is tart órákat.

Végül a Nia fő mottója: „Az egészséget mi a mozgásban találjuk meg”

A Nia kipróbálható:

IWI Wellness Központban www.iwi.hu
ASRAM jóga és meditációs központ http://www.jogakozpont.hu/ 

A témában kérdezd a WellnessCafe NIA oktató szakértőjét, Hriczu Andreát!

Kérdezek!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X