Főoldal > MOZGÁS > pilates_8211_konnyed_alakformalas

pilates_8211_konnyed_alakformalas

0

Írta:

Kezdet Mivel eddig jóformán csak aerobik órákra, pörgős, intenzív mozgást jelentő edzésekre jártam, csupán elképzelni tudtam, hogy az utánunk következő, pilates-órára készülő csoport tagjai miért olyan vidámak. Azt láttam, hogy van köztük egy kismama, és két férfi is várakozik, öltözékük laza, könnyed ruhákból áll, és egyikük sem visel cipőt. Amikor a cipő nélküliséget felfedeztem, akkor […]

Kezdet
Mivel eddig jóformán csak aerobik órákra, pörgős, intenzív mozgást jelentő edzésekre jártam, csupán elképzelni tudtam, hogy az utánunk következő, pilates-órára készülő csoport tagjai miért olyan vidámak. Azt láttam, hogy van köztük egy kismama, és két férfi is várakozik, öltözékük laza, könnyed ruhákból áll, és egyikük sem visel cipőt. Amikor a cipő nélküliséget felfedeztem, akkor kezdtem csak igazán érdeklődni…. Ugyanis azokat a mozgásokat kedvelem leginkább, amikhez nem kell cipő és nem kell zokni sem. Valahogy akkor érzem igazán szabadnak magam, ha a lábujjaim szabadok, a padló pedig jól végigmasszírozza a talpam minden pontját. (Nem hiába szeretek otthon is mezítláb, papucs nélkül mászkálni a kövön, a parkettán, a szőnyegen – és nyáron a kertben is.)

Szóval első körben csak csendes szemlélőként-hallgatóként igyekeztem kideríteni mindent a pilatesről. Ahogy hallgatóztam, egyre több dologra derült fény. Aha, ezek szerint a pilates-órán finom, halk zene szól, az oktató is kellemes hangerővel instruálja a testgyakorlókat, nincs kiabálás, nincs dübörgő zene, nem kell tapsolni és az ugrálásoktól sem zeng az épület. Ez vajon akkor jó arra is, hogy a stresszt levezessem?
A következő alkalommal már magam is a szőnyegen vártam, hogy kezdődjön az óra.

Mi történik?
A gyakorlatokat alapvetően a földön, szőnyegen hajtjuk végre a viszonylag rövid és könnyed, de mégis alapos bemelegítés után. A gyors, intenzív órákhoz szokottan kicsit meglepődöm, amikor a néhány perces állásban zajló mozgássor után rögtön a földre helyezkedünk, majd ülve és fekve kezdjük edzeni az izmokat.
Fekvésben, egy adott ritmusú légzéssel végezzük a gyakorlatokat, izmaim, hasfalam megfeszül, fordítom a fej, kihúzom a hátam és vállaimat le. Miközben a tükörben látom magam, érzem, ahogy valóban jól érzi magát a gerincem, a hátam és a stressztől megfeszült vállizmaim ellazulnak. Csodálatos!
És mennyire jó, hogy nem kell sietni, nem kell attól félnem, hogy véletlenül lemaradok a ritmusról, és az sem zavar – ami az ugrálós aerobik órákon kifejezetten félrevezető – hogy a mellettem ülő véletlenül a másik irányba fordul.

Milyen ruhát vegyek fel?

0001268_1.jpg ()

A ruha, amit felveszel, legyen kényelmes. Lehet bő, lehet kicsit feszesebb és lehet színes, vidám vagy régi, kopott mackónadrág is. De mindenképp legyen rugalmas és puha! A fekvésben zajló gyakorlatok miatt érdemes olyan felsőt és melltartót választanod, aminek a pántja nincs útba a hanyattfekvésekkor és nem vág, nem szorít. Ugyancsak a fekvő helyzet miatt a hajadra is ügyelj: viseld úgy, hogy a lófarok vagy a konyt sem akadályozzon a kényelmes mozgásban. Ha érzékeny a bőröd vagy könnyebben fertőződsz, húzz vékony zoknit a lábadra, a cipőt azonban felejtsd el! Engedd lélegezni az egész nap cipőbe zárt ujjaid!

Utánérzés
A torna alapvetően nem fárasztó, nem okoz heves szívdobogást, és nem leszünk tőle izzadtak. Azok, akik ritkán mozognak, vagy sok időt hagytak ki, egy-két mozdulat, egy két helyzet idegen lehet. De ez sem vészes. A gerincet kicsit nehezebb lesz csavarni és a terpeszülésben előre hajlás okozhat esetleg nagyobb izomfeszülést.  
Azok számára pedig, akik rendszeresen sportolnak, szintén hasznos és a hajlékonyságot, az izmok rugalmasságát fejlesztő mozgásforma ez, amely a magas intenzitású edzéseknek is kiváló kiegészítője lehet. Az oktatónak kifejezetten fontos odafigyelnie a haladó és az új tornázókra, és arra, hogy ki az, akinek gerinc- és derékproblémái, illetve súlyfeleslege van.
A 60 perces óra után igazán kellemes érzés árad szét a testben: mintha egész mély izmaimat dolgoztattam volna meg anélkül, hogy fájdalmas és megerőltető mozgássorokat hajtottam volna végre. Az izomláz – a gerinc menti és a fekvésben, ülésben megfeszített has- és combizmok megdolgoztatása miatt  – nem zárható ki, de egy szaunázás, egy kellemes fürdő enyhítheti a tüneteket.

Kinek ajánljuk?

  • Azoknak, akik szeretnék a stresszt könnyed, laza formában levezetni.
  • Akik egész nap asztalnál ülnek, vagy nehéz fizikai munkát végeznek, és szeretnék átmozgatni a napközben keveset mozgatott testtájakat, így különösen a gerinc menti izmokat.
  • Akik szeretnék megismerni saját testüket, izmaikat, és megtanulnák tudatosan formálni alakjukat.

Mi itt próbáltuk:
IWI – Wellness Központ  www.iwi.hu

Egyéb lelőhelyek a fővárosban:

http://www.pilatespont.hu/
http://www.jogakozpont.hu/
http://www.gyongy-fitness.hu/
http://www.jogastudio.hu/

Lelőhelyek vidéken:

Dunaújváros http://www.joga-pilates.hu/
Szeged http://www.fitworld.hu/
Győr http://www.pilatesstudio.hu/pilates
Debrecen http://www.t-formafitness.hu/

Minden, ami pilates:
www.pilates.lap.hu 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X