Főoldal > MOZGÁS > Sporttal a túlsúly ellen

Sporttal a túlsúly ellen

0

Írta: and

Ki számít túlsúlyosnak? A túlsúlyosság relatív testsúly-felesleget jelent. Könnyen kiszámolható a testtömeg-index alapján, ha a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével. Ha a kapott szám 20 és 25 között van, akkor normál súlyról, ha ez alatt, akkor soványságról, ha 25-30 között van, akkor túlsúlyosságról, ha 30-35 között van, akkor elhízottságról, ha pedig 35 […]

Ki számít túlsúlyosnak?

0001394_2.jpg ()

A túlsúlyosság relatív testsúly-felesleget jelent. Könnyen kiszámolható a testtömeg-index alapján, ha a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével. Ha a kapott szám 20 és 25 között van, akkor normál súlyról, ha ez alatt, akkor soványságról, ha 25-30 között van, akkor túlsúlyosságról, ha 30-35 között van, akkor elhízottságról, ha pedig 35 -40 között van, akkor súlyosan elhízottságról, ha e felett van, akkor extrém mértékű elhízottságról beszélhetünk.
Te vajon túlsúlyos vagy? Számold ki most!

Rossz hír, hogy a fitness szakmában a jelentős súlyfelesleggel küzdők már egyáltalán nem számítanak speciális populációnak – a túlsúlyosság mondhatni általános jelenség manapság. A lakosság egyharmada túlsúlyos, másik egyharmada kórosan elhízott!

Jó hír viszont, hogy a fitness, a rekreáció szakemberei ma már jól látják a különbséget az ilyen problémával küzdők életében. Az újonnan nyíló központok már megfelelő légkört és mozgásprogramot biztosítanak mindenki számára testkompozíciótól és edzettségi szinttől függetlenül.

A túlsúlyosok számára alapvető fontosságú, hogy megszabaduljanak kilóiktól. Hisz a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához „nagyon jó” alapot nyújt a súlyfelesleg. Lássuk, mire érdemes odafigyelni a mozgásprogramok kezdetén!

0001394_1.jpg ()

Ahhoz, hogy egy jelentős mennyiségű súlyfelesleggel rendelkező sikeres legyen a fogyókúra terén, a legelső és legfontosabb dolog az elérhető célok megfogalmazása, és nem a lehetetlen vágyak utáni sóvárgás.  

Mennyit fogyjak?
A túlsúlyos vendégek nagy része testsúlyának egyharmadát szeretné elveszíteni. Kutatások azonban azt bizonyították, hogy rövidtávon a 15%-nál nagyobb súlyveszteség megtartása kivételesen ritka.

Mi legyen a fogyókúra után?
Leggyakrabban elhangzó mondatok a fogyókúra után: Csak legyen vége a fogyókúrámnak! Csak elérjem a súlyom, hogy ne kelljen tovább edzenem!
Nem!
Ha szeretnénk megtartani az eredményeket, tartós életmódváltásra van szükség. Más, nem koplaló étkezési szokásokra, rendszeres – nem kínzó, megerőltető, hanem jóleső – edzésekre.

Célok rövidtávra
Nem szabad kizárólag a súlyra koncentrálni! A súlyvesztés távlati cél és lényegében az egészséges életmód „mellékterméke”. Hosszútávú célunk pedig könnyebben elérhető egyszerű és rövidtávon megvalósítható eszközökkel.

  • Bevásárláskor a parkoló legtávolabbi pontján állj meg a kocsival!
  • Ha nem a földszintre mész, ne a liftet válaszd! Ha többet nem is, legalább egy szintet gyalogolj!
  • Próbálj ki egy új zöldséget a következő héten!
  • Tegyél meg napi 6000 lépést! (ha kell, használj lépésszámlálót – megéri beruházni!)
  • Napi 30 perces gyaloglás bele kell, hogy férjen az időnkbe még akkor is, ha családunk, gyerekünk van. Ha kell, a félórányi sétát bontsuk három 10 perces blokkra.
  • Napi 200 lépéssel több az előző szinthez képest!
  • Teljesíts 100 perc állóképességi edzést a héten!

Milyen sport?

A nagyobb testsúly különös figyelmet igényel a mozdulatok végrehajtásakor, de a szabályok elsajátításával ugyanolyan természetessé válik az edzés, mint normál testsúllyal.

Alapszabályok

  • Kerüld az izületi rázkódással járó mozgásformákat. Futás helyett gyalogolj!
  • A fitness-termekben a kerékpáron kívül a cross trainer (sífutó) a wave és az evező gépeket használd!
  • Kerüld a hirtelen irányváltásokat (futball, kosárlabda)
  • Kerüld a szökellésekkel járó (high impact) csoportos órákat
  • Keresd a „kezdőknek” jelzésű, szökellés nélküli (low impact) órákat
  • Figyelj a gépek helyes beállítására (edző segítségével)
  • Ha szabadban edzel, leghasznosabb a nordic walking (két speciális gyaloglóbot segítségével, melyek leveszik a terhelést a térdről)
  • Edző segítségével határozd meg a megfelelő pulzustartományt mozgásprogramodhoz!

Kitartó edzést! Ladányi Zoltán

Ha a témában kérdésed támad, fordulj bizalommal a WellnessCafe szakértőihez!
Kérdezek!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X