Főoldal > MOZGÁS > Minden kezdet nehéz

Minden kezdet nehéz

0

Írta:

  Ha utoljára a gimnáziumi tornaórákra készülve pakoltál el egy komplett tornafelszerelést a hátizsákodba… Ha legtöbbször inkább felmentést kértél a tigrisbukfenc és a szekrényugrás alól… Ha egy nagyobb bevásárlásból hazaérve a kosarat cipeled, másnap pedig karizomláz gyötör… Ha cipősszekrényedben a csinosabbnál csinosabb, sarokmagasságukban és színükben eltérő cipellők között nem kap helyet egy jófajta sportcipő… Ha […]

 

  • Ha utoljára a gimnáziumi tornaórákra készülve pakoltál el egy komplett tornafelszerelést a hátizsákodba…
  • Ha legtöbbször inkább felmentést kértél a tigrisbukfenc és a szekrényugrás alól…
  • Ha egy nagyobb bevásárlásból hazaérve a kosarat cipeled, másnap pedig karizomláz gyötör…
  • Ha cipősszekrényedben a csinosabbnál csinosabb, sarokmagasságukban és színükben eltérő cipellők között nem kap helyet egy jófajta sportcipő…
  • Ha már megvettél három tornavideó-kazettát, de eddig csak a borítón lévő szöveg elolvasására futotta az energiádból…
  • Ha utoljára a busz, a villamos vagy a gyorsvonat után futottál, és akkor is majd’ elájultál a kifulladástól…

akkor neked valószínűleg a sport nélkül is teljes az életed, nem vagy megszállott edzőterem-látogató, nem szeretsz minden nap futni vagy úszni járni.

Hogy a sport és mozgás nélküli élet is lehet teljes, de semmiképp sem egészséges hosszú távon, azt sok sportmentesen létező ember tudja. Ha te is tisztában vagy azzal, hogy a mozgás fontos része az egészséges életmódnak, de még nem szántad el magad arra, hogy hetente kétszer megmozgasd a munkától, az egész napos üléstől, a nehezebb fizikai munkától vagy akár a babakocsi lépcsőkön való le- és felhurcolásától meggyötört testedet, néhány hasznos tippel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebben határozd el magad, és egyszerűbb legyen az életmódváltás.

Kivel menj?
Sokak számára biztosabban valósul meg az elhatározás, ha nem egyedül kell eleget tenni a tornatermi edző sokszor lehetetlennek tűnő kéréseinek, és nem magányosan kell harcot vívni a futópályán ránk leselkedő képzeletbeli rémekkel. Vidám kikapcsolódássá teheti a tornaórát, ha barátnőddel, kolléganőddel mész sportolni. A laza futás közben és a jól megérdemelt pihenés alatt pedig jókat beszélgethettek, és a zsírégetés is hatékonyabb, ha látod, hogy nem vagy egyedül a bajban!

Miből álljon a tornafelszerelés?
Ha futni mész, viszonylag egyszerű dolgod lesz – nincs másra szükséged, mint egy jó futócipőre. Válogasd úgy össze a ruháidat, hogy kényelmesen tudd lefutni az első távot. Válassz megfelelő sportmelltartót, pamutból készült pólót és nadrágot, hogy kevésbé legyen zavaró az izzadás.
Ha tornaterembe mész, ahol szauna is van, és ráadásul igazán nagy az elhatározás benned, akár egy komplett cikk témájául is szolgálhatna a tornafelszerelés összeállítása. Akkor érdemes bevállalnod egy rendes sportpólót és nadrágot is, amit speciális nedvszívó képességű anyagokból és szebbnél szebb színekből készítenek, ha erős benned az elhatározás, és a közeljövőben valóban szeretnél rendszeresen sportolni. Máskülönben csak feleslegesen vékonyítod a pénztárcád!

Hogyan válassz edzéshelyszínt?
Vannak, akik a szabadtéri sportokra esküsznek, mások inkább edzőterembe látogatnak, hogy karban tartsák testüket. A színhely választásának szerencsére nincsenek szabályai. A lényeg, hogy olyan helyet válassz, ahol jól érzed magad, ahol nem bosszantanak fel a körülmények. Ha klubot választasz, érdemes odafigyelned arra, hogy mennyire tiszta, higiénikus az öltöző és a zuhanyzó, milyenek a termek és mennyire kedves az oktató. Előfordulhat, hogy egy kemény nap után egyedüllétre és nyugalomra vágysz: ilyenkor inkább válassz olyan helyet, ahol kevesebben vannak, és el tudsz merülni a gondolataidban.

Edzés után
Egy kemény ugrálós óra után nem árt, ha kicsit kényezteted magad. Ne feledkezz meg arról, hogy szervezetedben pótold a folyadékot: igyál egy nagy pohár limonádét, ásványvizet. Ha pedig nem tudsz ellenállni a kísértésnek, akkor egy finom gyümölcsös süteményről vagy egy jó szendvicsről semmiképp ne mondj le!

Irány az edzőterem, a futópálya vagy az uszoda, és érezd jól magad!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X