Főoldal > MOZGÁS > 5 egészségtipp a tél utolsó napjaira

5 egészségtipp a tél utolsó napjaira

0

Írta:

A hideg, fénytelen téli napok nemcsak közérzetedre vannak rossz hatással, de egészségednek és szépségednek is árthatnak – gondolj csak arra, mennyire nehéz leadni az ünnepek és az otthon töltött hétvégék alatt felszedett felesleget, vagy hogy milyen nyomott hangulatot okoznak a sötét, hideg napok. Hogy vitalitásodat a tél utolsó napjaiban is megőrizd, néhány dologra próbálj fokozottabb […]

A hideg, fénytelen téli napok nemcsak közérzetedre vannak rossz hatással, de egészségednek és szépségednek is árthatnak – gondolj csak arra, mennyire nehéz leadni az ünnepek és az otthon töltött hétvégék alatt felszedett felesleget, vagy hogy milyen nyomott hangulatot okoznak a sötét, hideg napok.

Hogy vitalitásodat a tél utolsó napjaiban is megőrizd, néhány dologra próbálj fokozottabb figyelmet fordítani!

1. tipp – Vedd fel a harcot a száraz bőr ellen
A hideg időjárás és a fény hiánya az egyébként egészséges bőrű emberekre is rossz hatással van, a fűtési szezonban pedig a lakások levegője is jóval szárazabb. Nemcsak a bőrnek, de a légzőszerveknek is jót tesz, ha párologtatót használsz a szobákban – különösen, ha a vízbe néhány csepp illóolajat is teszel.
A bőr szárazsága ellen a leghatékonyabb védelmet a hidratálókrémek nyújtják, érdemes ilyenkor a szokásosnál zsírosabb típust használni. A hidratálásra persze nemcsak a bőr felszínén kell odafigyelni, ne feledkezz meg a folyadék rendszeres utánpótlásáról sem!

0008859_1.jpg ()

2. tipp – Mondj búcsút a zsírpárnáknak!
A téli hónapok után a szervezetednek tisztulásra van szüksége – és a felszedett feleslegtől is érdemes még jóval a bikiniszezon előtt megszabadulni.
Az ilyenkor szokásos méregtelenítő kúrák közül a legnagyobb akaraterőre a léböjtkúrához van szükség – ennek során ugyanis csak vizet, zöldség- és gyümölcsleveket és zöld teát szabad innod – böjtbe pedig kizárólag orvosi felügyelet vagy előzetes orvosi kivizsgálást követően, szakmai segítséggel fogj bele! A kúrát csak néhány napig szabad folytatni, hatására azonban eltávoznak a szervezetben felhalmozódott salakanyagok, és néhány kilós fogyás is tapasztalható. Ha a léböjtkúrához nem érzel magadban elég elszántságot, tarts minden héten egy gyümölcs- vagy zöldségnapot! Bármelyik módját próbáld is ki a “megtisztulásnak”, fontos, hogy ilyenkor mellőzd a kávé- és alkoholfogyasztást, valamint a dohányzást!

3. tipp – Mozogj a jó közérzetért!
Ahogy előbújnak az első napsugarak, és nincsenek kegyetlen mínuszok, indulás a szabadba! A télutó enyhébb napjai alkalmasak a kisebb-nagyobb túrákra, hiszen ilyenkor még a kedvelt kirándulóhelyek sem olyan zsúfoltak.
Lassan ideje, hogy a futócipődet is leporold – kisebb távokon, megfelelő bemelegítéssel már a kocogás sem lesz olyan kellemetlen.

4. tipp – Használd ki a fény erejét!
A napsütés hiánya miatt szervezetünk fokozza a melatonin termelését, ettől pedig rosszkedvűnek, levertnek, aluszékonynak érezzük magunkat.  A színek és a fény gyógyító hatása az ókor óta ismert. Amíg az időjárás nem teszi lehetővé a napozást, időnként menj el szoláriumozni – ez nem pótolhatja ugyan a napsütést, de sokat javíthat a közérzeteden. Tavaszias hangulatot teremthetsz azzal is, ha a télen szokásos sötét pulóverek helyett élénk, vidám színekbe öltözöl – ennek pozitív hatását valószínűleg családodon és barátaidon is észreveszed majd.

5. tipp – Pótold a vitaminokat, hogy ellenálló légy!
A vitaminfogyasztás egész télen fontos, ám a melegebb időben elszaporodó baktériumok miatt különösen oda kell figyelned erre. A kényszerérlelt, drága és ízetlen eper és szőlő helyett inkább a C-vitaminokban gazdag citrusféléket és kivit vagy banánt fogyassz!
Nem megvetendők ugyanakkor a nyáron gondosan eltett befőttek, kompótok, és savanyúságok sem – a savanyú káposzta például igazi C-vitamin bomba, míg a céklának B-vitamin tartalma magas, és az ellenálló-képességet is növeli.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X