Főoldal > MOZGÁS > Itt a tavasz – Hozd formába magad!

Itt a tavasz – Hozd formába magad!

edzésmotiváció
0

Írta:

1. motivációgyilkos: Az unalom Főleg akkor fenyeget, ha nem vágysz fejlődésre, inkább csak szinten szeretnéd tartani magad. Időközben azonban az edzésprogramod rutinná válik, és egyre nagyobb erőfeszítésedbe kerül rávenni magad, hogy sportolni indulj. Ez lehet az oka:Az edzés egyhangúsága megöli a motivációt. Ha unatkozol közben, akkor a tested és az agyad is takarék üzemmódra kapcsol. […]

1. motivációgyilkos: Az unalom

Főleg akkor fenyeget, ha nem vágysz fejlődésre, inkább csak szinten szeretnéd tartani magad. Időközben azonban az edzésprogramod rutinná válik, és egyre nagyobb erőfeszítésedbe kerül rávenni magad, hogy sportolni indulj.
Ez lehet az oka:
Az edzés egyhangúsága megöli a motivációt. Ha unatkozol közben, akkor a tested és az agyad is takarék üzemmódra kapcsol. Éppen ezért változatosságra van szükséged. Ha például mindig ugyanott futsz vagy ugyanazt a gyakorlatsort végzed, megfosztod a tested a kihívásoktól.
Ez történik a testedben:
Ha már egy perccel tovább futsz a megszokottnál, máris kihívás elé állítod a szívedet és az érrendszeredet. A tested észreveszi, hogy az izmokban lévő oxigén nem elegendő, és hosszabb ideig tartó izom-összehúzódásokkal gondoskodik arról, hogy a vér több oxigént tudjon szállítani. Ha viszont minden alkalommal ugyanazok a hatások érnek, a formád stagnálni fog.
Tippünk:
Fő a változatosság! Ha futni jársz, fedezz fel új terepeket vagy váltogasd a tempót. Súlyzós edzés esetén variáld a gyakorlatokat, próbáld meg kicsivel nagyobb súllyal ugyanazt a gyakorlatot, vagy növeld az ismétlések számát. Azzal is izgalmat vihetsz a sportéletedbe, ha váltogatod a sportokat, egyik nap kocogsz, másik nap squasolsz, harmadnap jógázol, és így tovább.

2. motivációgyilkos: A rossz időzítés

0009215_1.jpg ()

A reggeli torna közben alig bírod emelni a lábad, a délutáni kocogás közben csak vonszolod magad, az esti teniszmeccs után pedig képtelen vagy elaludni. Így aztán tényleg nem szerez örömet a sportolás!
Ez lehet az oka:
Belső biológiai óránk sok mindenre hatással van: például a bioritmusunkra, a pulzusunkra, a koncentrációs képességünkre, a testhőmérsékletünkre és a teljesítőképességünkre. Ha rossz időpontban próbálkozol a testmozgással, könnyen kudarcot vallhatsz.
Ez történik a testedben:
Az éjszakai regenerációs folyamat során kiürülnek szénhidrátraktáraink, vagyis ha reggel sportolunk, testünk hamarabb nyúl a zsírtartalékhoz, így ez az időpont megfelelő lehet, ha fogyni vágyunk. A legideálisabb edzésidőpont délután 16 és 19 óra közé tehető, a szervezet működése ilyenkor van a csúcson. Ebéd után és késő este viszont már takarékon pislákolunk, ráadásul a késői edzés után nehezebb elaludni.
Tippünk:
Tapasztald ki, a nap melyik szakában bírod legjobban a tréninget, és próbáld úgy időzíteni a programjaidat, hogy ekkor mehess sportolni. Amennyiben csak este jut időd a testmozgásra, bármilyen intenzív edzésnek is hódolsz, a végén feltétlenül iktass be 5-10 perces levezetés és nyújtást.

3. motivációgyilkos: Túl kevés pihenés

Szinte mindennap edzel, tesztelgeted a határaidat, a teljesítménynövekedés helyett azonban zuhanást tapasztalsz, és egyre enerváltabbnak érzed magad.
Ez lehet az oka:
Jó kondíciónkat, az izmainkat és a feszesebb kötőszöveteinket nem csak az edzésnek köszönhetjük, hiszen a köztes szünetek is meghatározóak a formánk szempontjából. Ha túl keményen, túl sokáig és túl intenzíven edzünk, megfelelő pihenés és regenerálódás nélkül a testünk nem fog tovább fejlődni. A regenerációs idő fontosságát bizonyítja a szuperkompenzáció elve is, eszerint ahhoz, hogy a testünk felkészüljön a következő megpróbáltatásra, az edzést követő pihenőfázisban nem csak a megelőző formát állítja vissza, hanem a teljesítmény még egy kicsivel feljebb fog ívelni. Fontos tudatosítanunk tehát, hogy nem a terhelés, hanem az azt követő pihenés során fejlődünk. Ha azonban az edzés mindig megterhelő, a pihenési idő pedig túl kevés, akkor levertséggel és jelentős teljesítménycsökkenéssel járó túledzettség állapotába kerülhetünk.
Ez történik a testedben:
Minél intenzívebb az edzés, annál hosszabbnak kell lennie a pihenésre szánt időszaknak. Egy keményebb edzés után a testnek általában 48 órára van szüksége a regenerációhoz. Azoknak, akik nincsenek formában, még több időre van szükségük.
Tippünk:
Néha engedj meg magadnak hosszabb, egy-két hetes szünetet, majd fokozatosan kezdj újra sportolni. Ebben a köztes időben meditálj, relaxálj, sétálj nagyokat, olvasgass, találkozz a barátaiddal. Meglátod, a lelked kényeztetése is megtérül!

Kitartásfokozó tippek

  • Maradj a realitás talaján! Olyan célokat tűzz ki, amelyek a te jelenlegi edzettségi szintednek megfelelőek. Ha túlságosan elveted a sulykot, és nem sikerül teljesíteni a tervedet, azt könnyen kudarcként élheted meg, és máris csökken a mozgásba vetett hited.
  • Ha fogyni szeretnél, nem választható el egymástól a rendszeres sport és a tudatos táplálkozás. Nem kell drasztikus megvonásokra gondolni, egyszerűen csak figyelj oda arra, mit viszel be a szervezetedbe. A túl sok zsíros és cukros étel mellett eltörpülhet az edzések jótékony hatása.
  • Találd meg a kedvedre való mozgásformát! A kötelességből sportolás hamar kedvedet szegheti, és az éppen divatos mozgástípusok sem válnak be mindenkinek.
  • Ha egyénileg sportolsz, hatalmas motiváló ereje lehet a zenének. Másold fel egy mp3 lejátszóra vagy a telefonodra a kedvenc számaidat! Zenehallgatás közben nem csak az idő száll majd gyorsabban, de az edzés is élvezetesebb lesz.

  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X