Főoldal > MOZGÁS > Teszteld jógával az idegrendszered

Teszteld jógával az idegrendszered

0

Írta: and

Pádángushtászana – Nagylábujjfogás Helyezkedj el zárt lábbal, és egy kicsit hunyd le a szemedet. Figyelj azokra az apró, finom mozdulatokra, amelyekkel a test automatikusan fenntartja az egyensúlyt. Utána nyisd ki a szemeidet és helyezd a teljes testsúlyt a jobb lábra, miközben a bal lábat lassan emeld fel a térd magasságáig. Figyeld meg, hogyan változik a […]

Pádángushtászana – Nagylábujjfogás

0009822_1.jpg ()
  • Helyezkedj el zárt lábbal, és egy kicsit hunyd le a szemedet. Figyelj azokra az apró, finom mozdulatokra, amelyekkel a test automatikusan fenntartja az egyensúlyt.
  • Utána nyisd ki a szemeidet és helyezd a teljes testsúlyt a jobb lábra, miközben a bal lábat lassan emeld fel a térd magasságáig. Figyeld meg, hogyan változik a stabilitásod eközben. Fontos, hogy a tekintet mindvégig egyetlen ponton legyen rögzítve, és a légzés egyenletes és harmonikus áramlássá váljon.
  •  Ezután emeld fel a bal lábat annyira, hogy meg tudd fogni a nagylábujjat vagy a külső talpélt.
  • Miközben a medence helyzetét megtartod az eredeti pozíciójában, nyújtsd ki oldalra a lábadat. Csak annyira vidd oldalra a lábat, amennyire még a medence elfordítása nélkül ez lehetséges.

Mire figyelj?

  • Ha nagyon labilis a pozíció, akkor egy falhoz közel állva gyakorolj.
  • Csak annyira nyújtsd ki a lábadat, amennyire a hajlékonyságod megengedi, nem érdemes erőltetni. Tartsd a törzset egyenesen. A fej búbjával folyamatosan nyújtózz felfelé, de a vállakat hátul engedd le.
  • Néhány légzésig tartsd ki a pozíciót, majd engedd le a lábat és egy kicsit ismét helyezkedj lehunyt szemmel zárt állásba és figyeld meg, hogy milyen hatással volt rád a gyakorlat, mennyiben változott meg az egyensúlyod.
  • Majd végezd el a másik oldalra is a gyakorlatot. Ha a stabilitás folyamatosan nő, akkor az idegrendszered elég tartalékkal rendelkezik. Ha viszont labilisabbá tett a gyakorlat, akkor ideje pihenni.

Miért jó ez a gyakorlat?

Fejleszti az egyensúlyérzékedet és arra is jó, hogy felmérd az idegrendszered állapotát. Amikor kimerült vagy, az idegrendszer kevésbé képes fenntartani az egyensúlyt. Ha ezt tapasztalod, akkor ne erőltesd a testgyakorlatokat, hanem csak pihenj, lazíts és gyakorold a relaxációt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X