Főoldal > MOZGÁS > Hátfájás, gerincgondok és a lélek – a kineziológus szakértő szemével

Hátfájás, gerincgondok és a lélek – a kineziológus szakértő szemével

Kineziológialélekpszichológia
0

Írta: and

A csont szervezetünk állandóan változó szövete, amely számos feladatot lát el. A csontváz adja azt az erős és stabil tartóoszlopot, amire mozgáskor az izmok ereje hat. Ezenkívül védőpajzsként óvják belső szerveinket (bordák, medence). Egyik legproblémásabb testrészünk a gerincoszlop. A nyak és a törzs vázát és egyben a test csontos tengelyét adja, és ebben futnak a […]

A csont szervezetünk állandóan változó szövete, amely számos feladatot lát el. A csontváz adja azt az erős és stabil tartóoszlopot, amire mozgáskor az izmok ereje hat. Ezenkívül védőpajzsként óvják belső szerveinket (bordák, medence).
Egyik legproblémásabb testrészünk a gerincoszlop. A nyak és a törzs vázát és egyben a test csontos tengelyét adja, és ebben futnak a mozgásszervrendszert irányító idegpályák, belőle futnak ki az idegek. A gerinc mozgásai igen összetettek: az előre, hátra és oldalhajlás mellett képes egy hossztengely körüli csavaró mozgásra is.

A gerinc az emberi tartásról, a terhek cipeléséről szól. Akkor nézhetsz gerincproblémák elé, ha folyton olyan terheket veszel a hátadra, amelyek nem a tieid, és nem vagy képes a lazításra. Csak akkor pihensz meg, akkor hagyod abba a munkát, amikor már nem bírod tovább. A pihenés neked azt jelenti, hogy valami mást csinálsz.

Megoldás lehet az aktív pihenés, de szükséged van az úgynevezett passzív pihenésre is: olvasgatás a kanapén, ücsörgés a kertben, egy jó lazító fürdőzés, masszázs. Megfigyelték, hogy a gerincbeteg emberek a tusolást részesítik előnyben a relaxáló, pihentető fürdés helyett. Pedig ilyenkor tudsz kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, ilyenkor van lehetőséged az ellazulásra, a feszültségek elengedésére.

0013516_2.jpg ()

Mi állhat a gerincproblémák hátterében?
A gerinc elváltozásainak az oka, hogy a pihenés, lazítás helyett a folyamatos munkálkodást választod. Ez a munka sok esetben teljesen értelmetlen, hiszen olyan dolgokat is meg kívánsz oldani, aminek még nincs itt az ideje. Azért csinálod ezt, mert mindig kevésnek érzékeled az elvégzett munka minőségét és mennyiségét. Azt nézed, hogy mit mondanak, mit gondolnak rólad az emberek. Pedig tudjuk, hogy nem született még meg az az ember, aki képes mindenkinek a kedvére tenni.
Ha túl sokáig, túl sok terhet cipelsz, az előbb-utóbb gerincferdüléshez vezethet. A terhek ugyan erősítik ellenálló képességedet, de ha túl sokáig, túl sok van rajtad, akkor merevséget, kifáradást okozhatnak benned.
A balra ferdülő gerinc jelzi az érzelmek, érzések terén viselt felesleges, megoldatlan súlyokat. A jobbra hajló pedig a fizikai (anyagi) világgal kapcsolatos terheket jelenti.

Porckorongsérv
Akkor alakulhat ki porckorongsérv, ha az ellazulás, elengedés teljes mértékben hiányzik az életedből, mivel nem találtad meg a nyugalmat adó örömöket. Túlzott merevség, esetenként földhöz ragadottság jellemez. A letehetetlen terhek annyira nyomasztanak, hogy jelentős erőket, energiákat kell mozgósítanod az elviselésükre. Ez a mozgósítás aztán elveszi, felemészti életenergiádat.

Csípőproblémák
A nők a csípő táján raktározzák el érzelmi csalódottságukat, sértődöttségüket. De az is okozhat csípőproblémát, ha nem leled örömöd saját belső világodban, nem örülsz a munkádnak, tevékenységednek. Elmész jó tulajdonságaid mellett: kicsinek, kevésnek és valahol értéktelennek érzed magad. Mereven ragaszkodsz ahhoz az elképzeléshez, hogy az általad elvégzett munka értéktelen, haszontalan és ezért elmulasztod élvezni a sikereidet. Mások örömével, boldogságával és boldogulásával töltöd az idődet. Lazíts a gondolkodásodon, ebben segítségedre lehet a relaxálás, fürdőzés. Dolgozd fel csalódottságodat, engedd el a sérelmeidet. Élvezd az elvégzett munka örömét, értékeld a sikereidet és megszűnik a derékfájásod.

0013516_1.jpg ()

Ízületek
Ízületeink rugalmassága nagymértékben összefügg lelki rugalmasságunkkal is. Ha meg tudod tartani a „rugalmasság” és a „keménység” kényes egyensúlyát, nem kell tartanod ízületi elváltozásoktól. Ha elveszíted a rugalmas gondolkodás, a problémamegoldás képességét, ezt előbb-utóbb az ízületeid is tükrözni fogják. A reumás ember pont ezt a lelki rugalmasságot veszíti el. Életünkben minden folyamatosan változik, így problémáidat, gondjaidat is mindig másként kell és lehet megoldani. Vannak dolgaid, amelyeknek el kell múlniuk és vannak, amelyeknek meg kell születniük. Új dolgok életedben akkor tudnak keletkezni, ha van hozzá hely. Helyet pedig úgy tudsz teremteni, ha elengeded régi, nyomasztó dolgaidat. A reumás emberből hiányzik az ehhez szükséges lazaság, hiszen tele van merev gondolatokkal, elképzelésekkel és ezek megakadályozzák az „önfeledt” döntésben.

Törések - következmény vagy véletlen baleset?
Törések akkor keletkeznek a csontjaidban, amikor valami jelentős negatív változás történik az életedben. Ezekről azonban nem vagy hajlandó, vagy nem vagy képes tudomást venni, helytelennek, rossznak ítéled meg döntésedet, megtett lépésedet.
A törések tehát következmények, melyeket lelki válság előz meg.

  • Kéztörés: olyan dolgot tettél, olyan dologhoz fogtál (vagy nem fogtál), amiben hatalmasat csalódtál és ez törést jelentett életedben.
  • Lábtörés: olyan rossz lépést tettél meg, amit nem lehet, vagy csak nagy fájdalom árán lehet helyrehozni.
  • Boka: olyan elhibázott lépés, ami hatalmas, rossz változást hozott életedbe. Ez általában helyrehozható, de az adott pillanatban helyrehozhatatlannak éled meg.
  • Gerinc: életedben egy olyan jelentős változás történt, ami megváltoztathatatlanul kettétörte egész eddigi sorsodat.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X