Főoldal > MOZGÁS > Profi futtató – Garmin Forerunner 405

Profi futtató – Garmin Forerunner 405

futásfutóórateszt
0

Írta:

Nem vagyok különösebben kütyürajongó, így nem hoz izgalomba a számtalan kiegészítő és kábel. Fontosabb a könnyű üzembe helyezés, tömör használati útmutató. Szerencsére nem is kellett sokat vesződnöm az óra beállításával. Mit tud az óra?A Forerunner számtalan edzésfunkciót és adatrögzítési módot ismer. Futhatok pulzus-célzóna alapján, választhatok az előre beállított többféle változó iramú résztávos edzésből, sőt a […]

Nem vagyok különösebben kütyürajongó, így nem hoz izgalomba a számtalan kiegészítő és kábel. Fontosabb a könnyű üzembe helyezés, tömör használati útmutató. Szerencsére nem is kellett sokat vesződnöm az óra beállításával.

Mit tud az óra?
A Forerunner számtalan edzésfunkciót és adatrögzítési módot ismer. Futhatok pulzus-célzóna alapján, választhatok az előre beállított többféle változó iramú résztávos edzésből, sőt a GPS segítségével útvonalakat is futhatok. Nekem a résztávos edzés tetszik a legjobban. Nagy segítség, hogy ismeretlen környéken futva is tarthatom vele a szokásos edzésemet. Városi futóként értékelem, hogy szünetel az időmérés, ha a GPS érzékeli a megállást – mondjuk egy piros lámpánál. Akinek extra motivációra van szüksége, választhatja a virtuális ellenféllel való versenyt.

0014792_1.jpg ()

Használat közben
A karórához képest igencsak dundi sporteszközt kényelmesen lehet rögzíteni még vékony csuklón is. A kezelés részben gombokkal, részben érintésérzékeny felületen megy. Tudom, hogy mindent áthat az iphone őrület, de én azért a hagyományos gombokat jobban szeretem, mint a tapogatást. Az indítás után a nagyméretű, megvilágított kijelzőn a stoppert, a megtett távolságot és a pillanatnyi kilométeridőt egyszerre látjuk. Valóban a legszükségesebb információk. Ezeket egészíti ki a kilométerenként megjelenő részidő, valamint megfelelő kiegészítőkkel használva a szívritmus és a lépésszám. Akinek ennyi adat nem elég, az válasszon magának valamilyen motorsportot!

A komoly órát komoly versenyen próbáltam ki. A Budapest Félmaraton az egyik legszebb városi táv. Bár évek óta nehézséget okoznak az útépítések miatti kerülők, mégis olyan útvonal, amivel a türelmetlen turista letudhatja a teljes városnézést. Kell is néha a motiváció, hogy az ember ne bambuljon el, és a futásra koncentráljon.

0014792_2.jpg ()

Nem vagyok profi, ezért nagyon kellett figyelnem arra, hogy ne vállaljak be a lelkes tömeg sodrásában túl nagy tempót. Az aktuális kilométeridő kijelzése áldás a magam fajta versenyzőknek! A későbbi kilométereken is jobbára ezt az információt használtam. (Igaz, ha a GPS nem fog jelet, akkor rövid időre fura értéket is kiírhat. Az én rekordom 32 km/h sebesség volt, ami nyilván mérési hiba.) A résztáv táblákat sem kellett keresgélnem, és a részidőmet sem kellett fejben számolgatnom, mivel minden kilométer után kiírta az óra. Célba érve pedig nagy örömmel láttam, hogy percre pontosan a magamnak kitűzött időt sikerült futnom. Nagyon jó érzés, különösen a 35 fokos rekord melegben!

A verseny után a mért adatokat könnyen feltölthettem az ingyenes elemző szoftverbe. Itt aztán kiértékelhető a sebesség, szintváltozás, sőt a teljesített útvonalat térképen (akár googleben) is megnézhetem. Tényleg hasznos program! Össze se merem hasonlítani az excelben vezetett futónaplómmal!

Összességében egy príma sporteszközt próbálhattam ki. Ha valaki szeretné magát, vagy futó rajongó barátját meglepni valami igazán komoly dologgal, akkor ez az óra méltán jöhet szóba. Kár, hogy három igen profi cipőt lehet venni az árából!

Az óra itt vásárolható meg - kattints!

+ tetszett
egyszerű üzembe helyezés és használat
a nagy méret ellenére kényelmes viselet
átgondolt, valóban hasznos funkciók

– nem tetszett
sokba kerül
nem támogatja a  Polar szívritmus mérőt
bár vízálló, a leírás szerint nem szabad benne úszni

Képek Sári Péter/WellnessCafe


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X