Főoldal > MOZGÁS > Extra gyors segítség az alakodnak – Itt az izometrikus edzés!

Extra gyors segítség az alakodnak – Itt az izometrikus edzés!

edzésizomizometrikusmozgás
0

Írta:

Most már tényleg eljött a rövid szoknyák és a lenge ruhák ideje, úgyhogy tovább nem halaszthatod a testmozgást! A Wellnesscafe ma egy gyors, hatékony edzéstípust, az izometrikus tornát mutatja be neked! Mi az izometrikus edzés? Ha nem szeretsz súlyokat emelgetni, az izometrikus tornát neked találták ki! A hagyományos erősítéssel ellentétben itt elfelejtheted a súlyzókat, az […]

Most már tényleg eljött a rövid szoknyák és a lenge ruhák ideje, úgyhogy tovább nem halaszthatod a testmozgást! A Wellnesscafe ma egy gyors, hatékony edzéstípust, az izometrikus tornát mutatja be neked!

Mi az izometrikus edzés?

Ha nem szeretsz súlyokat emelgetni, az izometrikus tornát neked találták ki! A hagyományos erősítéssel ellentétben itt elfelejtheted a súlyzókat, az izmaid ugyanis egymás ellen dolgoznak – ez a fajta edzés gyorsan növeli az erőszintet, és hatékonyan erősíti a megdolgoztatott testrészeket!

Miért érdemes kipróbálnod?

Egyrészt azért, mert semmiféle felszerelés vagy eszköz nem kell hozzá, ezért nem kell rávenned magad, hogy egy hosszú nap után elmenj az edzőterembe – bárhol végezhetsz izometrikus edzést, az irodától kezdve az ágyig. Ha folyton rohansz, akkor is érdemes ezt a mozgásformát választanod, ugyanis már napi tíz-húsz perc torna megerősíti és feszesebbé teszik az izmaidat. Végezheted a gyakorlatokat reggel, indulás előtt, de akár napközben az irodában, és este, a tévé előtt is!

Kinek ajánlott az izometrikus torna?

Bárkinek, aki erősíteni szeretné az izomzatát  – a súlyzós edzésekkel ellentétben az izometrikus torna nem terheli túlságos az ízületeket és az ínakat, a sérülések esélye szinte egyenlő a nullával. Ráadásul nem kell hozzá semmiféle előképzettség, és bármilyen erőnléti állapotban elkezdheted gyakorolni az izomfeszítést.

0018331_1.jpg ()

Hogyan végezd a gyakorlatokat?

A gyakorlatok egyszerűbbek, mint gondolnád: csupán annyit kell tenned, hogy maximálisan megfeszíted az izmaidat, és így tartod őket legalább öt-hat másodpercig. Ha letelt az idő, lazítsd el a testedet, majd legalább kilenc-tízszer újra feszítsd meg az izmaidat. Az edzés végén végezz nyújtó gyakorlatokat!

1. gyakorlat: erősítsd a váll-, kar- és mellizmaidat!

Állj szembe a fallal, a két kezedet nyomd hozzá! Feszítsd meg az egész testedet, mintha el akarnád tolni a falat! Tartsd így az izmaidat pár másodpercig, majd ismételd meg a gyakorlatot legalább hatszor-hétszer! Ezután fogj egy labdát a két kezed közé, feszítsd meg a karizmaidat úgy, mintha szét akarnád pukkasztani a labdát! Ezt a gyakorlatot is ismételd meg ötször-hatszor!

2. gyakorlat: edzés a fenekednek és a combjaidnak!

Állj háttal a falnak, az egyik lábadat hajlítsd be, a talpadat nyomd a falhoz. Feszítsd meg a fenekedet, a hátsó combizmaidat és a lábszáradat – úgy, mintha a talpaddal arrébb akarnád nyomni a falat! Ha legalább hatszor elvégezted ezt a gyakorlatot, ülj le egy székbe, és végy a térdeid közé egy vastag könyvet. Nyomd össze a két lábadat annyira, amennyire csak tudod, majd tartsd így őket legalább hét-nyolc másodpercig!

3. gyakorlat: mozgasd meg a hasizmodat!

Ezt a gyakorlatot nemcsak otthon, hanem a munkahelyeden, a buszon vagy akár az utcán is végrehajthatod, hiszen ehhez tényleg nem kell semmilyen eszköz! Préseld ki az összes levegőt a hasadból, közben pedig feszítsd meg a hasizmaidat, amennyire csak tudod! Tartsd így öt-hat másodpercig, ismételd meg a gyakorlatot hatszor-hétszer, majd légzőgyakorlatokkal zárd le az edzést!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X