Főoldal > MOZGÁS > A hónap hőse – Környezetvédő futócipőben

A hónap hőse – Környezetvédő futócipőben

futásjogászkörnyezetvédőszupermaraton
0

Írta: and

Tanulmányai során sokáig a turizmus vonzotta a harmincnégy éves Ágit, de a közgazdasági egyetem környezetgazdálkodás szakán annyi érdekes előadást hallgatott, hogy úgy döntött, a környezetvédelmet választja hivatásául. Nagyon szereti a munkáját, mert izgalmas és kihívásokkal teli. Feladatai közé tartozik, hogy összefogja az Európai Üzleti Környezetvédelmi Díjjal kapcsolatos teendőket (ez egy igazán rangos, világszintű elismerés), és […]

Tanulmányai során sokáig a turizmus vonzotta a harmincnégy éves Ágit, de a közgazdasági egyetem környezetgazdálkodás szakán annyi érdekes előadást hallgatott, hogy úgy döntött, a környezetvédelmet választja hivatásául. Nagyon szereti a munkáját, mert izgalmas és kihívásokkal teli. Feladatai közé tartozik, hogy összefogja az Európai Üzleti Környezetvédelmi Díjjal kapcsolatos teendőket (ez egy igazán rangos, világszintű elismerés), és külföldi környezetvédelmi konferenciákon képviselje hazánk érdekeit.
„2005-ben nagy siker volt és óriási lendületet adott a környezetvédelem terén munkálkodók számára a brüsszeli székhelyű FEAD (Hulladékgazdálkodók és Környezetvédelmi Szolgáltatók Európai Szövetsége) budapesti konferenciája. Az időzítés is tökéletes volt, hiszen egy évvel uniós csatlakozásunk után még euforikus hangulat uralkodott: a nyugatiak kíváncsiak voltak ránk, a legérdekesebb kelet-európai országnak számítottunk” – idézi fel pályája egyik fontos állomását Ági, aki azóta sem vesztett semmit a lelkesedéséből.

0020830_1.jpg ()

Túl sok a hulladék!

Ági munkájának fontos része, hogy segítse a Brüsszelben elfogadott környezetvédelmi témájú irányelvek beillesztését a magyar jogrendbe. Most elsősorban a hulladékkezelésről szóló keretirányelvvel foglalkoznak leginkább.
„Szívügyem ez a dolog, a mindennapokban is mindent megteszek azért, hogy minél kevésbé terheljem a környezetet, és szívesen adok tanácsokat a hozzám fordulóknak. Ha autó helyett kerékpárra pattanunk, máris kevésbé szennyezzük a környezetet, a férjemmel mi is szívesen kerékpározunk, a kocsit csak hétvégén használjuk. Budapest legforgalmasabb pontjain akkora a levegőszennyezés, hogy bizonyos időjárási körülmények közt a szigorú uniós normák miatt egyre gyakrabban várható majd szmogriadó – figyelmeztet Ági. – Vásárláskor pedig igyekszem az egyszer használatos holmik helyett jó minőségű, hosszú ideig használható dolgokat venni. Anyaként is figyelek erre: a másfél éves kisfiamnál az eldobható helyett inkább mosható pelenkát használok. Remélem, Zsolti olyan közösségekbe kerül majd, ahol a környezettudatos viselkedés ugyanúgy érték lesz, mint nálunk otthon. Mai életvitelünk mellett rengeteg hulladék keletkezik, a helyzet az elkövetkezendő évtizedekben sem fog megváltozni. Ezért törekednünk kell rá, hogy ami a hulladékból újrahasznosítható, az hasznosuljon is. Egyszerű, de nagyon fontos dolog például, hogy megfelelően használjuk a szelektív hulladékgyűjtőket. Aki családi házban lakik, a biológiailag lebomló hulladékot otthon is komposztálhatja.”

Drukkerek gyűrűjében

Még egy nagy szenvedélye van Áginak a környezetvédelem mellett: a sport, ezen belül is a futás és a hegymászás.
„Szülővárosomból, Veszprémből Budapestre érkezve rögtön elvégeztem a sziklamászó tanfolyamot, a férjemmel is egy hegymászóklubban találkoztam. Mindig csodáltam a maratoni futókat, és rajongtam a hegyekért, régi vágyam volt, hogy a két dolgot ötvözzem.”
A Bécs-Budapest Szupermaratonon először a közgazdasági egyetem lánycsapatával indult, de már akkor elhatározta, hogy egyéniben is megcsinálja. Azóta kétszer megtette, mindkétszer harmadikként ért célba.
„Hogy mi motivál ilyenkor? Öröm látni, hogy óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenki lelkesen drukkol nekünk: a falvak lakói az út mentén állnak, hangosan biztatnak. Bőnyben például egy néni minden évben zserbót süt a futóknak. Aki ezt a fantasztikus, szeretetteli légkört egyszer megtapasztalta, nem szabadul, és vágyik rá, hogy ismét része legyen benne. Ráadásul az, hogy képes vagyok teljesíteni a versenyt, számomra a legjobb önbizalomforrás.”

A témáról bővebben a WEllness magazin szeptemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X