Főoldal > MOZGÁS > Zsírégetés és immunrendszer erősítés egyben!

Zsírégetés és immunrendszer erősítés egyben!

immunrendszermozgásúszásvédekezés
0

Írta: and

Irány a medence! Ha edzeni akarod az immunrendszered, a téli szezonban vedd be magad az uszodába. Az úszás, amellett, hogy erősíti a szervezet védekezőrendszerét és növeli az állóképességet, megmozgatja tested összes izmát. Mivel a víznek nagy az ellenállása, ezzel a mozgással akár 600 kalóriát is elégethetsz óránként – így ez a sport fogyókúrának sem utolsó. […]

Irány a medence!

Ha edzeni akarod az immunrendszered, a téli szezonban vedd be magad az uszodába. Az úszás, amellett, hogy erősíti a szervezet védekezőrendszerét és növeli az állóképességet, megmozgatja tested összes izmát. Mivel a víznek nagy az ellenállása, ezzel a mozgással akár 600 kalóriát is elégethetsz óránként – így ez a sport fogyókúrának sem utolsó. Az úszás másik előnye, hogy ismétlődő mozdulatai növelik az izmok rugalmasságát, különösen a váll, a csípőtájék, a comb és a térd izmait tartják kiválóan karban. Ezenkívül rendben tartja a gerincet, nyújtja az izmokat, és mindezen túl lelki békéd stabilizálódásához is hozzájárul.

Így tempózz!

A legjobb hatás elérése érdekében minimum 20 percig ajánlott megállás nélkül úsznod. Ha már edzettebb vagy, egy 10 perces pihenő beiktatásával meg is duplázhatod az edzés időtartamát. A bemelegítést és a levezetést természetesen nem szabad lespórolnod: mielőtt intenzíven tempózni kezdesz, ússz lassan 5 percig, majd újabb 5 percnyi lazsálással zárd az edzést. Ha túlságosan monotonnak találod az úszást, próbálkozz meg a vízben járással – persze csak ha leér a lábad (a legtöbb uszodában van gyermekmedence is, amelyet bátran használhatsz erre a célra). A combot és a feneket ez a mozgásforma is kiválóan formálja, hiszen a vízben való haladáshoz le kell győznöd a közeg ellenállását.

0022369_1.jpg ()

Válassz úszásnemet!

Az immunrendszert valamennyi úszásforma edzi, így tetszőlegesen választhatsz közülük attól függően, mely testrészedet akarod formálni.
Gyorsúszás: Jótékony hatással van a belső szervekre, a fenékre és a vállakra. Mindeközben 200 kalóriát égethetsz el vele 30 perc alatt.
Hátúszás:
Ha az összetett hasizmokra akarsz hatékonyan gyúrni, ezt az úszásnemet válaszd! 30 perc alatt – normál tempó mellett – ezzel a sporttal is nagyjából 200 kalóriát égethetsz el.
Mellúszás:
Látható eredményeket érhetsz el vele a fenék és a comb területein, de erősítheted vele a térdinakat is. Ha normál tempóban úszol, félóránként nagyjából 300 kalóriától szabadulhatsz meg.
Pillangó:
A gyorsúszáshoz hasonlóan jó hatással van a belső szervekre, a vállakra és a hátra.
A legtöbb kalóriát ezzel a mozgásformával égetheted el: normál tempó mellett 30 perc alatt 324 kalóriát passzolhatsz le.

Ha forrón szereted!

Ha fokozni akarod az úszás immunrendszer-erősítő hatását, kombináld szaunázással. A legtöbb uszodában találsz izzasztókabint, sőt van, ahol nemcsak finn szauna, hanem infrakabin is van. Mielőtt belépnél a hőkabinba – legyen az finn vagy infra –, zuhanyozz le, és szárítsd meg a tested. A pihenésnek törülközőszáraz testtel kezdj neki! A 90 fok körüli levegőben hamar lever majd a víz… A szauna forró klímája elősegíti a sejtmegújulást, és növeli a szervezet ellenállóképességét a különböző fertőzésekkel szemben. Nem véletlen, hogy a rendszeresen szaunázók körében kevésbé fordulnak elő felső légúti megbetegedések. Ha nem vagy gyakorlott szaunázó, fokozatosan szoktasd hozzá szervezetedet a magas hőmérséklethez: kezdetben heti egy-két alkalommal vedd igénybe a kabint, és alkalmanként maximum 10-15 percig izzadj. A melegedés után ne feledkezz meg a hideg (vagy langyos) zuhanyról, a menetek közötti 10 perces kinti pihenőről, a szeánsz végeztével pedig a folyadékpótlásról.

Sportoljon a lelked is!

Az úszás ugyan kézenfekvő téli sport, de nem az egyetlen, amellyel erősítheted szervezetedet. A hideg idő más mozgásformáktól sem veheti el a kedved, hiszen az influenzaszezonban különösen fontos, hogy megvédd a szervezetedet a különböző vírusoktól. Ebben nagy segítségedre lehet az is, ha a vitaminszedés mellett rendszeresen sportolsz, hiszen az edzések alkalmával a test védekezőmechanizmusai is erősödnek. Ha azonban túlságosan leterheled magad, és nem az edzettségi szintednek megfelelő időtartamú és típusú sportot választasz, immunrendszeredet komoly erőpróbának teszed ki. Ennek kivédésére minden másnap tarts szünetet, illetve a szívet megterhelő kardio- és az egész szervezetet igénybe vevő súlyzós edzés helyett inkább járj pilatesre vagy válaszd a tajcsit. Ha intenzívebb mozgásra vágysz, a fitneszóra helyett elmehetsz annak vízi változatára is – ez edzi az immunredszert, de a szervezetedet kevésbé terheli meg.

Edzz a vízben!
Próbáld ki az aqua joggingot! Ennek a vízben végezhető mozgásformának az újszerűségét az adja, hogy a testedre erősített szivacsok segítségével lebeghetsz a vízen. A bokán lévő „papucsok” felfelé húzzák lábaidat, ezért a függőleges testhelyzet fenntartása és a haladás jól igénybe veszi az alsó végtag és a törzs izmait is. A kézben fogható “súlyzók” szerepe attól függ, hogy a levegőben, a víz tetején vagy a víz alatt mozdítod-e el azokat. A deréktáji szivacs szerepe az, hogy fenntartsa a testet a víz tetején. Éppen ezért még úszástudásra sincs szükséged! Bár először szokatlan a különböző szivacsok felhajtóerejét leküzdeni, de ebből adódik a mozgás vidámsága is. A fizikai terhelés mellett pedig igazi szellemi felfrissülést is jelent. Az aqua jogging során folyamatos járó, taposó mozgást végzel, így még inkább megdolgoztatod az alsó végtag izomcsoportjait. És ami a legfontosabb: testsúlyterhelés nélkül! Ez a sport növeli az állóképességet, fejleszti a tüdőkapacitást, és a keringést is javítja.  

A témáról bővebben a Maxima magazin 23. számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X