Főoldal > MOZGÁS > 3 veszedelmes sportsérülés

3 veszedelmes sportsérülés

izomhúzódásizomszakadássportsérülészúzódás
0

Írta:

A sérülések jelentős részét az izomsérülések alkotják, amelyeknek többféle típusa is ismert. A legfontosabb izomsérülések közé soroljuk a zúzódást, a húzódást és a szakadást. Mikor keletkezik zúzódás?A zúzódások általában erős fizikai érintkezés hatására, – például ütés, esés – hatására jöhetnek létre. Zúzódáskor a rendkívül erős fizikai behatás következtében az erek megsérülnek, szétrepednek, és a vér […]

A sérülések jelentős részét az izomsérülések alkotják, amelyeknek többféle típusa is ismert. A legfontosabb izomsérülések közé soroljuk a zúzódást, a húzódást és a szakadást.

Mikor keletkezik zúzódás?

A zúzódások általában erős fizikai érintkezés hatására, – például ütés, esés – hatására jöhetnek létre. Zúzódáskor a rendkívül erős fizikai behatás következtében az erek megsérülnek, szétrepednek, és a vér beszivárog a szövetekbe, a sérült területeken az izomrostok között vérömleny (haematoma) képződik, és komoly fájdalom jelentkezik. Ahogy a vér a szövetekbe nyomul, a sérült testrész színe megváltozik, így először piros, majd kékes színű és végül zöldessárga lesz. Biztosan veled is megtörtént már, hogy nekimentél valaminek véletlenül, majd az ütés után elszíneződött a bőrfelszín. Ez történik sportzúzódás (sérülés) esetén is. Ilyenkor néhány hétre van szükség, mire a vérömleny felszívódik és a nyomok teljesen eltűnnek. Az ilyen sérülések általában azoknál a sportágaknál a leggyakoribbak, ahol a sportolók test – test elleni érintkezésben vannak egymással pl. labdajátékok (pl. kézilabda), a küzdősportok (pl. birkózás), és más hasonló sportágak.
Tippünk:
Ha a zúzódás súlyos, azonnal fordulj orvoshoz. Házilag javasolt jegelni az érintett testrészt, vagy vegyél sós fürdőt, amelyhez keverj egy pohár kámforos alkoholt. Előtte végezz bőrpróbát. Külsőleg jót tesz az árnika gél, amellyel naponta 3 alkalommal javasolt az érintett testrészt bekenni.

0022941_1.jpg ()

Mikor keletkezik izomhúzódás?

Az izomhúzódásnál és izomszakadásnál viszont már más a helyzet, mert ott a sérülés nem közvetlen külső fizikai erőbehatásra jön létre.
Húzódás vagy szakadás akkor alakul ki, amikor az izom teljesítőképessége kisebb, mint az igénybevétel mértéke. Ilyen lehet pl. egy hirtelen, gyors mozdulat, amikor az izomzatban olyan mértékű túlfeszülés jön létre, amely az izomrostok sérüléséhez vezethet. Ez a fajta  sérülés vérömlennyel, duzzanattal  és kellemetlen fájdalommal jár.
Tippünk: A sérült végtagot javasolt felpolcolni, jegelni és nyugalmi állapotba kell helyezni. Kerüld az adott testrész megerőltetését.

Mikor keletkezik izomszakadás?

Az izomszakadások általában túlnyújtás, illetve túlterhelés következményei. Súlyos esetben lehet teljes szakadás, enyhébb sérülésnél azonban részleges szakadásról beszélünk. Izomszakadáskor kellemetlen szúró fájdalmat lehet érezni, és erősen korlátozottá válik a mozgás. Teljes szakadásnál a mozgás egyáltalán nem lehetséges. Ezekben az esetekben fontos az azonnali rögzítés, tehermentesítés és szakorvoshoz fordulás. Az izomszakadásokat legnagyobb eséllyel úgy tudod elkerülni, ha sportolás előtt körültekintően és alaposan bemelegítesz, és addig nem teszed ki az izomzatodat nagy fizikai erőpróbának, amíg teljesen be nem melegedett. A fitnesztermekben tevékenykedő szakemberek mindig alapos felvilágosítást tudnak nyújtani arról, milyen gyakorlathoz, melyek a legmegfelelőbb bemelegítő gyakorlat.
Tippünk: A szakadás mértékétől függően, azonnal orvosi ellátásra van szükség.

Ne feledd: Az izomsérülések gyógyulási ideje sajnos hosszú folyamat, de fontos, hogy türelmes légy, mert ha a sérült testrészre ráedzel, akkor további sérülés lehet a meggondolatlanság ára. A gyógyulást meg lehet gyorsítani adekvát terápiás kezelésekkel, teljes pihentetéssel és rekreációval.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X