Főoldal > MOZGÁS > Táncolj utcákon, tereken!

Táncolj utcákon, tereken!

0

Írta: and

Láttál már olyan videót, amelyen egy hétköznapi helyszínen, pályaudvaron, téren, bevásárlóközpontban egyszer csak megszólal a zene, és valaki elkezd táncolni, majd egyre többen csatlakoznak hozzá? Esetleg te magad is tanúja voltál már annak, hogy szinte a semmiből tűnt fel egy vidám koreográfiát táncoló jókedvű csoport? Ugye, milyen jó hangulatot képes varázsolni egy ilyen esemény?   […]

Láttál már olyan videót, amelyen egy hétköznapi helyszínen, pályaudvaron, téren, bevásárlóközpontban egyszer csak megszólal a zene, és valaki elkezd táncolni, majd egyre többen csatlakoznak hozzá? Esetleg te magad is tanúja voltál már annak, hogy szinte a semmiből tűnt fel egy vidám koreográfiát táncoló jókedvű csoport? Ugye, milyen jó hangulatot képes varázsolni egy ilyen esemény?

 

Gyere te is!

A flash mob – magyarul villámcsődület – olyan előre szervezett, csoportos megmozdulást jelent, amely során a társaság tagjai valami szokatlant csinálnak a közterületeken, megdöbbentve ezzel a járókelőket. Sajátossága, hogy amilyen gyorsan szerveződik a mókás tömeg, olyan hirtelen fel is oszlik. Az első kísérletet Bill Wasik, az amerikai Harper’s Magazine szerkesztője szervezte New Yorkban, ám az kudarcba fulladt, miután a helyszínnek kinézett áruház biztonsági szolgálata megakadályozta az akciót. A második próbálkozás végül sikerrel járt: a körülbelül száz résztvevőből álló társulás bevonult a manhattani Macy’s áruházba, ahol egy meglehetősen drága szőnyeg körül kezdtek el gyülekezni, mondván, ők egy közösségben élnek, és együtt kell kiválasztaniuk a megfelelő kárpitot. Hogy mi volt a látszólag értelmetlen esemény célja? Wasik tükröt akart tartani a társadalomnak, megmutatni, hogy a „trendi fiatalok” minden cél nélkül bárhová hajlandóak elmenni, ahol történik valami, pusztán azért, hogy ők is jelen legyenek.

 

profimedia-0056396819.jpg ()Párnacsata és Thriller-tánc

A táncos flash mob ennek persze már egy továbbgondolt, vidámabb, hangulatosabb és sportosabb változata, de ezen kívül még számtalan más jellegű megmozdulást is szerveztek már mind itthon, mind külföldön. Az emberek nyílt utcán történő, pár perces mozdulatlanná dermedése, tömeges párnacsata, spontánnak tűnő fogócska, lézerkardozás vagy hirtelen szerveződött harcművészeti bemutató is szolgált már a flash mob témájaként. Az egyik legnépszerűbb azonban a tömeges Michael Jackson-tánc, amit többször, több helyen is megrendeztek már. 2009. augusztus 29-én, az énekes születésnapján például Budapest különböző helyszínein és több vidéki nagyvárosban is összegyűltek tánc- és Jacko-rajongók, hogy az ikonikus videoklipekben, például a Thriller vagy a Beat it kisfilmjeiben látható koreográfiát előadják.

 

A cikk folytatását megtalálod a júliusi Wellness magazinban!



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X