Főoldal > MOZGÁS > Itt a szuper új mozgás, a fitwalk!

Itt a szuper új mozgás, a fitwalk!

0

Írta:

A Fitwalk a verseny távgyaloglás mozgásformájára épülő új irányzat, amelyet Csont Attila, 17-szeres Magyar Bajnok és országos csúcstartó távgyalogló hozott létre. Az ötlet alapja egy olyan mozgásforma megalkotása volt, amely minden ember számára elérhető, nemre és korra való tekintet nélkül űzhető. A Fitwalk lényege, hogy egy mindenki által megtanulható mozgásforma legyen, amely során az emberek […]

A Fitwalk a verseny távgyaloglás mozgásformájára épülő új irányzat, amelyet Csont Attila, 17-szeres Magyar Bajnok és országos csúcstartó távgyalogló hozott létre. Az ötlet alapja egy olyan mozgásforma megalkotása volt, amely minden ember számára elérhető, nemre és korra való tekintet nélkül űzhető.

A Fitwalk lényege, hogy egy mindenki által megtanulható mozgásforma legyen, amely során az emberek fogyhatnak, alakot formálhatnak, állóképességüket növelhetik, mindezt pedig úgy, hogy közben nem szenvednek. A Fitwalk lehetővé teszi a komplex életmódváltást az egészséges irányába.

fitwalking2.jpg ()Miért jó?

A Fitwalk közel annyi kalóriát éget el, mint a futás, úgy, hogy nem igényel akkora erőfeszítést. És hogyan lehetséges ez? Mivel teljesen új mozgásformáról van szó, pszichésen a sportoló teljesen máshogy éli át a fáradtság érzését, mint futás, vagy más sport közben, köszönhetően a speciális mozgásnak. Edzés alatt felszökik 160-170-re a pulzus úgy, hogy nem is tűnik megerőltetőnek a mozgás.
A Fitwalk egyfajta aerob edzés, ami segít a sejtek oxigénszintjét növelni. Ezzel emelkedik az anyagcsere sebessége is, amivel a test a kalóriákat égeti el, tehát hasznos része minden fitnesz- vagy fogyókúrás programnak.

Nemcsak a metabolizmust gyorsítja fel, hanem erősíti és formálja az alsó és felső végtagokat, illetve a törzs és felsőtest közel teljes izomzatát. Emellett nem terheli meg az ízületeket, a láb ízületeire – a térdízületre, a bokaízületre – nincs káros hatással.

Fitwalk az egyik leghatékonyabb súlycsökkentő módszer, gyors zsírégető, szálkásító, alakformáló. A test egészét megmozgatja, csökkenti a cellulitiszt, javítja a kardiovaszkuláris rendszert, fejleszti a kitartást, a koncentráló- és koordinációs képességeket, csökkenti a stresszt.

Hogyan működik?

A Fitwalk első ránézésre furcsának tűnhet, mégis az egyik legtermészetesebb cselekvésünk, a járásnak egy speciálisan végrehajtott formája. A talajfogás sarokkal történik, majd ezt követi az átgördülő fázis, végül az “elrugaszkodás”. A gyaloglás első számú szabálya, hogy mindig legalább az egyik lábnak lent kell lennie a talajon, ezért az “elrugaszkodás” sem annyira intenzív, mint például futásnál, ebből következik, hogy a talajfogás sem okoz gondot a térdízületeknek.

Miben különbözik a többi gyaloglásra épülő mozgásformától?

A sima gyaloglásnál a mozgás megtörik minden egyes lépésnél, ezért a sebesség is lassabb. A Fitwalk esetében a speciális csípőmozgás és a karmunka miatt jön létre a speciális, dinamikus mozgás, amely eredményeként gyorsabban, mégis gazdaságosabban tudunk haladni.

Miből áll egy Fitwalk edzés?

4 fő részből tevődik össze minden edzés.

1. A bemelegítés: Lényege, hogy a szervezetet felkészítsünk a fokozott igénybevételre, megelőzve a nemkívánatos sérüléseket.
2. Gyaloglóiskola: a mozgástechnika fejlesztésére szolgál. Segít a Fitwalk mozgásformáját megtanulni, ráérezni. Az első 3-5 alkalommal az edzés nagy része ebből fog állni. Ha az alapok mennek, akkor kevesebb időt fogunk ennek szentelni.
3. Fő rész: ez kb. 40 perces folyamatos igénybevétel. Egyéntől és céljaitól függően különböző edzésformák szakszerű alkalmazása.
4. Levezetés: könnyű mozgás, nyújtás, stretching. Célja a szervezet helyreállítása, a pulzus csökkentése.

Választható intenzitás

Normal Fitwalk: az alapmozgást magában foglaló edzéstípus. Elsősorban a kezdőknek, az idősebbeknek, illetve a túlsúllyal rendelkezők számára ajánlott. A pulzus 120-140 BPM között van.

Hard Fitwalk: ez egy magasabb szintű edzéstípus, amely egy alapszintű állóképességet igényel. A gyaloglóiskola mozgásvilágát a fő részbe csempészve tesszük még intenzívebbé az edzéseket. Továbbá résztávos és fartlek edzéstípust is alkalmazok. A pulzus 130-160 BPM között van.

Brutal Fitwalk: a legmegerőltetőbb edzéstípus. Igen komoly állóképességet igényel. Speciális Fitwalk kézi súlyzó használatával történik az edzés dombos terepen, emelkedőre fel-le. A pulzus 140-180 BPM között van.

Milyen felszerelés szükséges hozzá?

A Fitwalk nagy előnye, hogy nem kell sok pénzt fizetni a felszerelésekre., viszont nagyon fontos a jó minőség! Cipő (ami a legfontosabb): vékony talpú futócipő, vagy maratonfutó cipő. Fontos, hogy könnyű legyen.
Ruházat: rövidnadrág, lehetőleg futónadrág, aminek az oldala “fel van vágva”. Kényelmes felső, sporttop.  Fehérnemű: érdemes jól megválasztani, hogy ne dörzsöljön ki sehol, a nőknél pedig fontos a megfelelő sportmelltartó
Zokni: alacsony szárú, vékony, nem műszálas zokni, ami fedi a láb minden részét, ami a cipővel érintkezik.
Kiegészítők: lehet sportnapszemüveg, baseballsapka, kendő, mindenféle kiegészítő, lényeg, hogy a mozgásban ne zavarjon

Forrás: Fitwalk.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X