Főoldal > MOZGÁS > Légy egységben önmagaddal!

Légy egységben önmagaddal!

0

Írta: and

Az élet művészete A jóga közel 5000 éves, a testi, lelki és szellemi fejlődés segítésére kidolgozott tudományos és rendszerezett módszer. Legfontosabb alapelvei a helyes testgyakorlás, a helyes légzés, a helyes relaxáció, a helyes táplálkozás, a pozitív gondolkodás és a meditáció. A jóga nem szimpla testgyakorlás, hanem életmód, egyesítve azon technikákat, amelyek fejlesztik globális egészséged, erkölcsi […]

Az élet művészete

A jóga közel 5000 éves, a testi, lelki és szellemi fejlődés segítésére kidolgozott tudományos és rendszerezett módszer. Legfontosabb alapelvei a helyes testgyakorlás, a helyes légzés, a helyes relaxáció, a helyes táplálkozás, a pozitív gondolkodás és a meditáció. A jóga nem szimpla testgyakorlás, hanem életmód, egyesítve azon technikákat, amelyek fejlesztik globális egészséged, erkölcsi felfogásod és önismereted.

Astanga világa

Az ashta-anga szó szanszkrit eredetű, jelentése “nyolc ág”. Ez az indiai bölcs, Patandzsáli nyolcas rendszerére utal, aki Jóga-szutrákban foglalta össze először a jóga gyakorlatát. Az astanga a klasszikus hatha jóga erőteljes fajtája. A modern jógairányzatok legtöbbje e nyolcfokú rendszer egy vagy több elemére helyezi a hangsúlyt.

Az astanga jóga tehát nyolc ágból álló tudomány, a részei:

  • a Jama (megfelelő hozzáállás, önmegtartóztatás),
  • a Nijama (megfelelő orientáció, erénygyűjtés),
  • az Ászanák (megfelelő testhelyzetek),
  • a Pránájáma (légzéskontroll),
  • a Pratjáhára (érzékszerveink kontrollálása, internalizáció),
  • Dháraná (összpontosítás),
  • Dhájaná (kontempláció, meditáció)
  • és a Szamádhi (feloldódás). 

Az ágak között nincs szigorú sorrend, a nyolc ág a gyakorlás során egymást erősíti, egyszerre fejlesztve személyiséged különböző oldalait.

A legtöbb gyakorló számára az ászanák adják a legkönnyebb és legnagyobb hasznot nyújtó megközelítést.

Az astanga a Nap üdvözlésével kezdődik, majd a pozíciók gyorsan, folyamatosan követik egymást, a gyakorlatokhoz pedig egy speciális légzéstechnika kötődik. Az astanga a légzést és a gyakorlatokat hangolja össze, bandhák (a test belsejében történő izomzáró gyakorlatok) és mudrák (kéz- és ujjtartások) segítségével, melyek létrehozzák a belső agnit (tüzet).  Egy lélegzet egy mozdulat harmóniája.

Az astanga viniyasa abban különbözik a többi jógatípustól, hogy dinamikus gyakorlatokból áll. Ezek úgy kapcsolódnak egymáshoz, akár a táncban a koreográfiák, egyik pózt követi a másik, folyamatos és egyenletes mozdulatsort alkotva, mely fizikai és mentális kihívást nyújt és kíván.

Az astanga jóga népszerűsége az utóbbi évtizedekben egyre meredekebben ível felfelé Nyugat-Európában, Angliában és Finnországban. Az USA-ban nemrég fejlesztették tovább az inkább sportnak, mint meditációs tréningnek nevezhető változatát, a power jógát, amely az erő, a kitartás, a koncentráció és irányított légzés kombinációja (www.poweryoga.com).

joga2.jpg ()Astanga-mantra

Az astanga jógában két mantra ismert. Az Astanga Jóga Mantrát a gyakorlás kezdetén (napüdvözlet előtt), a Mangala Mantrát a mozgás végén (relaxáció előtt) szokták recitálni. Ez a két mantra két különféle helyről eredő strófából áll. Az első rész tisztelgés a tanító(k) előtt és segítségük kérése hogy a gyakorlat sikeres legyen. A második rész Patandzsali, a hatha jóga atyja előtti tiszteletadás és egyben mitikus formájának leírása vizualizációs és meditatív célokra.

4 fő eleme:

1. Vinyasa: az ászanák közti mozdulatlánc, melyet a mozgás és légzés pontos összehangolása jelent. A vinyásza hőt indukál, mely hajlékonnyá teszi tested és eltávolítja a szervezetedben felgyűlt mérgeket és salakanyagokat.

2. Úddzsáji légzés: ritmikus jógalégzés, amely szintén hozzájárul a hőemeléshez, így segítve az izzadás fenntartását. Gégéd eközben részlegesen zárva van, amitől hangossá válik a légzés, így az elme könnyebben összpontosít.

3. Dristi: tekinteted egy adott pontra fókuszálod, hogy jobban és hatékonyabban koncentrálhass.

4. Bandha: egyes izomcsoportjaid állandó megfeszítését jelenti, hogy elősegítsd az energiaáramlást testedben.

Az astanga jógán belül 3 fő sorozat létezik: az első sorozat a jógaterápia (Yoga Chikitsa), a második az idegrendszer megtiszítása (Nadi Shodana), a harmadik sorozat a szent stabilitás (Sthira-Bhaga). Az első nélkülözhetetlen a testi-lelki harmónia eléréséhez!

Mire használhatod a dinamikus jógát?

Folyamatos gyakorlással az agnit eltünteti a szervezetedben lévő méreganyagokat, serkenti vérkeringésedet, erősíti az immunrendszeredet és helyreállítja egyensúlyodat.

Jótékony hatásával erősödhet a szív- és az érrendszer, csökkenhet a fizikai és érzelmi stressz, a felesleg pedig könnyedén olvad le rólad. Észre sem veszed, izmaid arányossá, és szépen kidolgozottá válnak. Növelheted a jógával koncentrációs képességedet, fejlesztheted öntudatodat, és akkor is kitűnő segítséget ad, ha álmatlanságban szenvedsz. 

A gyakorlatok nyújtják és erősítik az izmokat, ízületeket, miközben segítik a belső szervek jobb működését, fejlesztik a légzést és pozitív hatással vannak a légutak működésére. És ami a legfontosabb: visszaadja neked a szabad mozgás képességét, a mély és tartós lelki békét!

Nem kell túlzottan rákészülnöd, elég a szilárd akarat és elhatározás, egy kényelmes ruha, jógamatrac és már indulhatsz is az úton, hogy a végén erősebb, boldogabb és rugalmasabb legyél!

Ne rohanj, lassíts egy percre! Lépj kapcsolatba belső éneddel, bölcsességeddel, gyakorolj rendszeresen és érezni fogod, hogy igyekezeted nem marad eredménytelen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X