Főoldal > MOZGÁS > A snorkelezés veszélyei: ezekre figyelj a vízben!

A snorkelezés veszélyei: ezekre figyelj a vízben!

0

Írta: and

Nem kell ahhoz a tenger fenekére merülnöd, hogy megismerhesd a vízi világ csodáit: snorkelezés közben, azaz pipával és szemüveggel a víz felszínén lebegve is fantasztikus élményben legyen részed – akár a Balatonra, akár Horvátországba vagy Egyiptomba utazol. Ám nemcsak a mélytengeri búvárkodás során kell betartanod bizonyos előírásokat: a snorkelezésnek is megvannak a maga szabályai, melyekre […]

Nem kell ahhoz a tenger fenekére merülnöd, hogy megismerhesd a vízi világ csodáit: snorkelezés közben, azaz pipával és szemüveggel a víz felszínén lebegve is fantasztikus élményben legyen részed – akár a Balatonra, akár Horvátországba vagy Egyiptomba utazol.

Ám nemcsak a mélytengeri búvárkodás során kell betartanod bizonyos előírásokat: a snorkelezésnek is megvannak a maga szabályai, melyekre ügyelve biztosan nem válik majd rémálommá a szépen induló tengeri kaland. 

Szentesi Árpád, a 7 Tenger Búvárklub oktatója úgy véli, ha biztos információk birtokában, tudatosan készülünk a búvárkodásra, akkor sokkal kisebb az esélye egy esetleges vészhelyzet kialakulásának.

Az oktató véleménye szerint a leggyakrabban előforduló kellemetlenségek forrása az erőteljesen tűző nap, az otthon megszokottól eltérő környezet, valamint a helyi élővilág behatóbb ismeretének hiánya.

shutterstock_46939753.jpg ()1. Napégés a víz alatt is

Először is tisztában kell lennünk a leégés- és a felhevült test veszélyeivel. Hiszen a mai napig él az a tévhit, mely szerint a vízben nem lehet leégni. Márpedig, miközben a felszínen úszkálva, búvárszemüvegeden keresztül csodálod a víz alatti világ szépségeit, könnyen megfeledkezhetsz arról, hogy a sekély vízben a nap hatásai ugyanúgy érik a testet, mint a szárazon.

Ezért nagyon fontos, hogy a tóban vagy tengerben is gondolj a napégés megelőzésére: használj vízálló naptejet, a nap hatásaitól is védő, kifejezetten e célra készülő öltözetet (ún. dive skin), vagy egyéb lehetőség híján viselj a válladat és hátadat elfedő fehér pamutpólót.

2.Túlhevültség

Sokakkal előfordul, hogy napozás után felhevült testtel, minden átmenet nélkül vetik bele magukat a hűsítő vízbe. Ez komoly veszélyforrás lehet, és akár szívmegálláshoz is vezethet. Ennek elkerülése érdekében ne sajnálj néhány másodpercet arra, hogy a vízbemenetel előtt fokozatosan benedvesítsd magad. Kezdd az arcod és füled tájékával, majd folytasd a felsőtesteddel. Ha gyerekekkel nyaralsz, fontos, hogy őket is figyelmeztesd erre, akár többször is, valamint ne engedd, hogy napozás közben, szórakozásból belelökjék egymást a tengerbe, vagy a gyerekmedencébe. A legkisebbeknek pedig segíts, hogy a Nap forró sugarai után fokozatosan érhesse testüket a víz hűvössége.

3. Sziklás part

Ha Horvátországba utazol, már biztosan számos fotón és katalógusban láttad, hogy ott jellemzően sziklás a tengerpart. Ha ezen óvatlanul közlekedsz, könnyen kisebb, de kellemetlen sérüléseket szerezhetsz. Ezért ajánlott strandoláshoz gumi fürdőcipőt viselni, búvárkodáshoz pedig búváruszonyt, melynek papucsa megfelelő védelmet nyújt a lábfejednek. Emellett általa jóval könnyebben és gyorsabban mozoghatsz a vízben – csak arra ügyelj, hogy ne zavarj másokat, illetve a kijelölt fürdőterületnél ne tempózz messzebbre!

4. Vízi élőlények

Horvátországban – csakúgy, mint a Földközi-tenger fürdőhelyeinek nagy részén – nem kell attól tartanod, hogy cápák vagy ráják támadnak rád a vízben. Viszont néhány faj kellemetlen pillanatokat okozhat számodra, ha nem vagy kellően óvatos. Ilyenek például a tengerisün, a medúza, ritka esetben a skorpióhal.

Ezek az állatok soha nem támadnak szándékosan az emberre – sérülést okozó eszközeiket csak életük védelme érdekében vetik be. Ezért tartsd mindig szem előtt a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” aranyszabályt. Ha mégis pórul járnál, ajánlott a sérülést minél hamarabb tiszta meleg vízzel alaposan átmosni, majd orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni további ellátásért.

Ha Horvátországban lenne szükséged orvosi ellátásra, a kellemetlenséget kicsit talán ellensúlyozza az, hogy a magyar állampolgárok a két ország között létrejött szerződés értelmében sürgősségi betegellátásra jogosultak. Ettől függetlenül ne felejts el teljes körű utasbiztosítást kötni az utazás előtt, hiszen mindannyian tudjuk: jobb megelőzni a bajt!

Forrás: 7 Tenger Búvárklub


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X