Főoldal > MOZGÁS > Lábgimnasztikázz az egész napos frissességért!

Lábgimnasztikázz az egész napos frissességért!

0

Írta: and

A súlyfelesleg, az állandó erőltetés különösen a lábboltozatot, a bokát, a térdizmokat és a szalagokat gyengíti, aminek sokszor lábboltozat – és bokasüllyedés az eredménye. A megváltozott egészségi állapot miatt fájdalmaid támadhatnak a későbbiekben, lábaid egyes részein, de deréktájon és a gerincen. Rendszeres lábgimnasztika segítségével azonban hajtóműveid mozgékonyak és frissek maradnak, hosszú távon is! Mozogj a […]

A súlyfelesleg, az állandó erőltetés különösen a lábboltozatot, a bokát, a térdizmokat és a szalagokat gyengíti, aminek sokszor lábboltozat – és bokasüllyedés az eredménye. A megváltozott egészségi állapot miatt fájdalmaid támadhatnak a későbbiekben, lábaid egyes részein, de deréktájon és a gerincen. Rendszeres lábgimnasztika segítségével azonban hajtóműveid mozgékonyak és frissek maradnak, hosszú távon is!

Mozogj a fittség érdekében!

A tökéletes lábhoz nem elég a pedikűr, vagy egy vonzó lábbeli. Ahhoz, hogy egészségesek legyenek, tornáztatnod kell őket!

A lábgimnasztika biztosítja az optimális vérkeringést, amelyen át a véredények több oxigénhez jutnak. A lábboltozat tartását, rugalmasságát lábaid alsó felén lévő lábujjhajlító-izmok adják. Ha cipőben vagy, ezek mozgástere korlátozódik, ezért gyakran alulfejlettek.

A lábgimnasztika itthon még viszonylag ismeretlen mozgásfajta, pedig hatására szinte megfiatalodik az elhanyagolt és meggyötört láb. Ahhoz, hogy lábaid arányosak és szépek legyenek, párhuzamosan négy nagyobb izomcsoportot kell mozgatnod: a csípő és fenékizmokat, combod első felszínén lévő feszítő izmokat, a combok hátulsó részén található hajlító izmaidat és végezetül lábszárad izmait. A következőkben néhány tippet adunk lábaid tornáztatásához.

1. gyakorlat: Helyezd lábaidat párhuzamosan, majd két sarkadat egyszerre emeld fel. Sarokra is helyezkedsz és láblendítéseket váltogathatsz, de járhatsz lábujjhegyen, apró lépésekkel, vagy akár a külső talp éleken, erősen behajlított lábujjakkal.

2. gyakorlat: Ülj le kényelmesen, mezítláb, hajlítsd be először a lábujjakat, majd terpeszd szét őket, ameddig csak bírod. Eközben pipálj a lábfejeddel. Pár másodperc után engedd ellazulni. Ismételd el ezt a gyakorlatot többször, de közben tarts rövidebb szüneteket.

3. gyakorlat: Lépcsőzz váltott lábbal! Ez a feladat az összes lábizom összehangolt munkáját kívánja. Olyan magasságú lépcsőt válassz, amelyre lépve combod vízszintes helyzetbe kerül. Ha szükséges, kapaszkodj meg valamiben, majd karjaiddal húzd fel magad. Váltott lábbal 15-15 felállást végezz, majd háromszor ismételj!

4. gyakorlat: Szerezz be egy kisebb labdát, majd kezd lábujjaiddal hátulról előre tologatni. Próbáld meg a lasztit minél intenzívebben hátrafelé mozgatni, majd újra gurítsd el. Ismételd meg mindkét lábaddal néhányszor a mozdulatsort.

shutterstock_18462406.jpg ()5. gyakorlat: Ülj le egy székre és emeld fel lábaidat! Fogd közéjük a pöttyöst és szorítsd meg erősen a lábbütykökkel. Görgesd a labdát a bütykök felől a sarkak irányába, anélkül, hogy leejtenéd, majd erősen rázd le a lábakat!

6. gyakorlat: A spirálgimnasztika olyan komplex kezelés, mely vegyíti az illóolajos lábfürdőt, a masszázst és a különleges, lazító-erősítő mozgásokat. Ha elhanyagolt testrészeddel rendszeresen foglalkozol, már 10 alkalom után érezni fogod, hogy csökken a lábfájás, a duzzadás és biztosan javulni fog boltozati statisztikád!

Wellness Cafe tipp: aromaterápiás izomlazító zselé, Sara Beauty Spa (1350 Ft), Bársonyka sarokpuhító krém (790 Ft), Allga San lábsó (1530 Ft)

Védd magad!

Soha ne vegyél fel szűk, kényelmetlen cipőt, vagy nem jó anyagból készítettet! Minden olyan testrészed, melyet sokáig hanyagolsz, sérülékeny és erőtlen lesz. Ha lehetőséged adódik, mozgasd a lábfejeket, így erősítve a lábboltozatot tartó izmokat és ínakat. A súlyfelesleg is ártalmas és azért sem hálásak a futóművek, ha sokat állsz rajtuk, vagy egyoldalú terhelésnek teszed ki őket.

Tanulj meg jól járni: a kontrollált és helyes járás közben súlyodat a lábfej első részére fókuszálod, így lábboltozatodat formálod. Ügyelj rá, hogy lábfejeid párhuzamosak legyenek, és ne engedd, hogy a belboka lebillenjen.

Wellness Cafe tipp: StepGym edzőcipő (16 990 Ft), Scholl Professional Weekend gyógypapucs (14 990 Ft), Barabara Black cipő, www.mbt.hu

Masszírozz az egészségért!

Lazítsd el magad, majd könnyed, körkörös mozdulatokkal és hüvelykujjaddal gyakorolj enyhe nyomást lábaidra. Térképezd fel talpadat, majd koncentrálj azon pontokra, ahol keményedést érzel, vagy amelyek olyan szerveid megfelelői, ahol problémák lehetnek. Ezeken a helyeken nyomásra fájdalmat érezhetsz, ezért az itt lévő blokkolt energiákat óvatos, tapogató mozdulatokkal szabadítsd fel!

Wellness Cafe tipp: Kosmodisk Life lábmasszírozó gép (9990 Ft), www.kosmodisk.hu

Solac ME7755 lábmasszírozó (21 229 Ft), Mollis masszírozó krém (1100 Ft)

Frissülj fürdővel!

Egy fárasztó nap után nincs is kényeztetőbb dolog, mint a gyógyfüves, frissítő lábfürdő, ami nemcsak tisztán tartja őket, de a vérkeringést is javítja.

Önts egy lavórba meleg vizet, majd csepegtess bele15 csepp rozmaringos illóolajat, egy  másik tálba pedig engedj hideg vizet, Először tedd lábadat a meleg, illóolajos vízbe egy percig, aztán a hidegbe kb. 20 másodpercre! Ismételd meg többször, végül rövid időre merítsd lábaidat a hidegbe, majd töröld szárazra őket!
A lábfürdő nemcsak a bőrt, de a körmöket is puhítja,  és sokkal könnyebb dolgod lesz a pedikűrrel.

Wellness Cafe tipp: lábáztató tál, Perfect Nails (9896 Ft), Gambe Slim szép lábak tabletta (3250 Ft), Pharmadoct stilikon gél lábujjak közé (774 Ft)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X