Főoldal > MOZGÁS > Pörögj fel a TRX-szel!

Pörögj fel a TRX-szel!

0

Írta: and

Mit jelent a TRX? A TRX Suspension Trainer® új sporteszköz, mely Amerikában vált először rendkívül népszerűvé. A szuszpenziós tréningrendszer lényege, hogy egy felfüggesztett hevederrel használható ki a gravitáció különféle testpozíciókban, melyekkel erődet, egyensúlyozási képességedet, hajlékonyságodat illetve a mélyizom stabilitásodat fejlesztheted. A heveder tested méreteihez és a gyakorlat nehézségéhez viszonyítva könnyedén állítható, attól függően, hogy milyen […]

Mit jelent a TRX?

A TRX Suspension Trainer® új sporteszköz, mely Amerikában vált először rendkívül népszerűvé. A szuszpenziós tréningrendszer lényege, hogy egy felfüggesztett hevederrel használható ki a gravitáció különféle testpozíciókban, melyekkel erődet, egyensúlyozási képességedet, hajlékonyságodat illetve a mélyizom stabilitásodat fejlesztheted.

A heveder tested méreteihez és a gyakorlat nehézségéhez viszonyítva könnyedén állítható, attól függően, hogy milyen testszöget szeretnél elérni, ezért a klasszikus metabolikus zsírégetés kiváló eszköze az erősítésben és alakformálásban.

Funkcionális edzés – felpörgetett anyagcsere

A saját testtel való edzés kiterjesztése minden mozgás alapja, és a kondi gépek helyett itt egyetlen eszköz is elegendő arra, hogy minden izomcsoportodat megmozgasd, összehangolt kinetikus lánc keretében.

A TRX-szel funkcionális mozgást végzel, ezek a mindennapi életből vett mozdulatok, mint a guggolás, a kitörés, az emelés, a rotáció, a fej fölé tolás, az oldalemelés, méghozzá aktív erőkifejtéssel.

A tréning nem izolált, stabil és instabil felfüggesztési pontok vannak, az egyes gyakorlatoknál végig kell a törzsizmaidat dolgoztatnod.

A gyakorlatokat 1 percig és szabályosan végzed, nagy intenzitással, kihívást jelentő súlyokkal. Mivel komplex erőgyakorlatokról van szó, így a keringési rendszert is nagy terhelés éri, tökéletesen fejlesztve az anaerobkapacitást.

A gyakorlatok között edzettségi állapotodtól függően kell pihenned, ha kezdő vagy, a lassabb pulzus megnyugvás miatt ez hosszabb idő lehet.

A tréning köredzésben, kisebb terheléssel, izomcsoportokra kombinált gyakorlatokkal, a végén hosszabb pihenővel is végezhető. Célszerű a fő mozgatóizmok szerint felépítened a gyakorlatok sorrendjét, az edzés intenzitásának fenntartása mellett az izomcsoportok praktikus terhelésével.

Fittséged nem órák kérdése

A rendszeres mozgás fontos a testi-lelki töltődéshez, és ezzel a tréningmódszerrel rengeteg időt spórolhatsz meg. Az erőnlét nem az edzőteremben eltöltött idő függvénye, hanem az edzés intenzitásának kérdése. Egy TRX edzés 45- 50 perces, ám ha kevesebb időd van, akár már fél órás mozgással is nagyszerű eredményeket érhetsz el! Gondoltad volna, hogy egy rövid, nagy intenzitású tréning után még 48 óráig is magas fokon működik a szervezet anyagcseréje és sorozatos kalóriákat égetsz?

Kedvelt TRX gyakorlatok

A kigördülés az elülső törzsizomzat megdolgozásra szolgál, a törzsizom alapfunkciójának kihasználásával. A külső erők általi elmozdulást az izmok akadályozzák meg és amíg a végtagok dolgoznak, törzsed szilárd marad. A gyakorlatot nyújtott karral, előre kigördülve végezd, és ne engedd, hogy hiperextenzió keletkezzen a derék részen. A gyakorlat hátizmaidat is megdolgoztatja és fokozódik vállad mobilitása.

A hevederes fekvőtámasz maximalizálja az igénybevételt, a karok kötött pályán mozognak, és súrlódásmentesen bármely irányban elmozdulhatnak, ha az aktív izomzat ezt nem akadályozza meg. Így a mozgásban résztvevő izmok száma és az elégetett kalóriák mennyisége egységnyi idő alatt nő meg.

Menetközben állíthatsz a dőlésszögön és az ellenálláson, és sokféle kombinációban edzhetsz.  

A TRX kisméretű, könnyű sporteszköz, csavarhatod állványra, oszlopra, falra, vagy fára is felszerelheted, ezért bárhol erősíthetsz vele. Ha kemény és dinamikus mozgásra vágysz, lógj TRX-en!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X