Főoldal > MOZGÁS > Új őrület: Városnézés futva

Új őrület: Városnézés futva

0

Írta: and

Turisták nyúlcipőben

Egyre többen vannak a világon olyanok, akik számára az aktív pihenés nemcsak a múzeumlátogatást és a városnézést jelenti, hanem akár azt is, hogy futócipőben és sportruhában, a napi edzésadagjuk teljesítése mellett fedezik fel a nevezetességeket. A futó városnézés során a résztvevők egyénileg, vagy kis, 4-8 fős csoportokban, kényelmes tempóban haladnak az adott város nevezetességei mentén. A túravezetők nemcsak a tempót diktálják, hanem a látványosságokat is bemutatják.

Párizs – A futás szerelmeseinek városa

A francia fővárosban különböző hosszúságú túrákon vehetsz részt, a kedvednek és az edzettségednek megfelelően 3 vagy akár 20 kilométert is futhatsz. Az útvonalak természetesen a város szívébe vezetnek, így nem marad ki a programból az Eiffel-torony, a Notre-Dame, a Moulin Rouge épülete, és a Monceau park sem. Ha a hosszabb távot választod, a Bastille emlékművét és a Sacre Coeurt is láthatod kocogás közben. A nevezetességeknél a túrakör hosszúságától függően 15 percet vagy akár 2,5 órát is tölthettek. Egyszerre legfeljebb 8 futót kalauzol a csoportvezető, és futás helyett nordic walkingot is választhatsz.

Bővebb információ: www.getinshape.fr, www.parisrunningtour.com

Amerikai Egyesült Államok – Nagy Alma és a többiek

A földrésznyi ország több nagyvárosa, például Boston, Chicago, New York, Philadelphia, San Francisco és Washington is kínál szervezett futótúrákat a sportos turistáknak. A City Running Tours programja 60 dollárba kerül, ha egyedül vágsz neki a vezetővel, ha pedig csoporthoz csapódsz, akkor 20 dollárt kell fizetned az általában 5 mérföldes, azaz kicsit több mint 8 kilométeres városnéző futásért.

További információ: www.cityrunningtours.com

futovaros2.jpg ()London – Ahol mindenki fut

A világ egyik legnagyobb maratoni futóversenyéről híres nagyváros sem maradhat ki a listából. A City Jogging Tours szervezésében hat különböző hosszúságú túra közül választhatsz, amelyek természetesen érintik a legismertebb pontokat, így a Parlamentet, a Big Bent, a Buckingham Palotát, a London Eye-t is, de választható hosszabb, Temze-menti, csodás parkokat és az állatkertet érintő útvonal is. A 26 fontos árban benne van egy emlékpóló, illetve az út során készült fotók is.

Bővebb információ: www.londonsightseeingruns.com, www.cityjoggingtours.co.uk

Róma – Minden futóút erre vezet

A Sight Jogging kínálatából tizenöt különböző hosszúságú túra választható. A Spanyol lépcsőtől induló programok 8-18 kilométer hosszúak, és a legfőbb látnivalók mellett mindegyik egy-egy meghatározott témát „fut” körbe, például híres templomokat, vagy a Via Appiát. Egy csapat általában négy fővel vág neki a választott útvonalnak, egy óra 140 euróba kerül, de ha azt szeretnéd, hogy az idegenvezető csak veled foglalkozzon, 70 eurót kell fizetni. A túra során a futókat az túravezető mellett kardiológus is figyeli.

Bővebb információ: www.sightjogging.it

Hazai terepen

Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár a kezdeményezés, nemrég indult el a www.turistafutas.hu internetes oldal, amelynek készítői segítenek, hogy vállalkozó kedvű, Budapestet jól ismerő, idegen nyelveket is beszélő futók kalauzolják a hazánkba érkező, futni vágyó utazókat. Az útvonal, a táv és a tempó szabadon választható.

 „2009-ben elég sokat futottam Budapesten – meséli Muk András, a Turistafutás hazai elindítója. – A másik ötletgazdával, Budinszky Áronnal sokszor kocogtunk olyan helyeken, amelyekről azt gondoltuk, a turistáknak érdemes lenne látniuk. Ekkor fogalmazódott meg a turistafutás gondolata. Budapest kiválóan alkalmas hely a futó városnézésre, egy 15 kilométeres körrel be lehet járni a belváros látványosságait, és ha valamelyik felkelti a turista érdeklődését, talán visszamegy oda, és alaposabban megnézi.”

A cikk folytatását keresd a Wellness Magazin augusztus-szeptemberi számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X