Főoldal > MOZGÁS > Így tudsz otthon is hatékonyan edzeni!

Így tudsz otthon is hatékonyan edzeni!

0

Írta: and

Ha munkád miatt nem tudod mindig egy meghatározott időben a konditerem felé venni az irányt, még nem kell lemondanod a mozgás öröméről. Néhány egyszerű eszköz segítségével otthonodat is profi fitneszstúdióvá alakíthatod, és így már akkor tornázhatsz, amikor éppen ráérsz. Válassz edzőt magadnak! Akármilyen otthon is végezhető mozgásforma mellett döntesz, fontos, hogy a sérüléseket elkerülendő, a […]

Ha munkád miatt nem tudod mindig egy meghatározott időben a konditerem felé venni az irányt, még nem kell lemondanod a mozgás öröméről. Néhány egyszerű eszköz segítségével otthonodat is profi fitneszstúdióvá alakíthatod, és így már akkor tornázhatsz, amikor éppen ráérsz.

Válassz edzőt magadnak!

Akármilyen otthon is végezhető mozgásforma mellett döntesz, fontos, hogy a sérüléseket elkerülendő, a helyes mozdulatokat sajátítsd el. Manapság már rengeteg fitnesz, jóga vagy pilates DVD kapható, webáruházakból pedig a sztárok kedvelt trénereinek, például Tracy Andersonnak – Gwyneth Paltrow és Madonna titkos fegyverének – a gyakorlatait tartalmazó sorozatokat is elérheted.

Az internetnek hála, órákat már online is vehetsz, a www.yogaglo.com oldalra előfizetve képzett oktatók avatnak be a jóga rejtelmeibe. A lényeg az, hogy olyan gyakorlat mellett tedd le a voksodat, melynek szintje nem haladja meg az erődet. Ne akarj azonnal haladóvá válni, a legfontosabb, hogy örömet ,és ne fájdalmat okozz magadnak. Nyugodtan nyomd meg a stop gombot a lejátszón, ha lemaradtál. Ismerd meg egyéni teherbírásodat, dolgozz a saját ütemedben, és addig csináld, amíg jól esik.

otthonitorna2.jpg ()Szerezd be a megfelelő kellékeket!

Először is keress egy olyan zugot a lakásban, ahol lehetőleg nem fognak zavarni ,és a karodat kinyújtva sem ütközöl semmilyen bútorba. Ha tükör is van a közelben, még jobb, így ellenőrizheted, hogy helyesen végzed-e a gyakorlatokat. Mindenféleképpen szükséged lesz egy jógaszőnyegre, de egy polifoam, vagy egy leterített pokróc is megteszi, a lényeg, hogy ne csússz el. Légy kreatív, ahhoz, hogy a kritikus pontokat – has, fenék, combok – átmozgasd, nincs szükség kondigépek egész arzenáljára. Hívd segítségül a jó öreg gumikötelet, fitball-t, használd ki a lépcsőket, és indulhat az alakformálás!

Karizomerősítéshez elég egy szék és pár súlyzó, de ha utóbbi nincs, használhatsz 1,5 literes vizes palackokat is. Ha végeztél az aznapi edzésadaggal, rakj be meditációs zenét a CD lejátszódba, és relaxálj egy kicsit, érezd a jóleső fáradtságot, és hagyd a szervezetedet regenerálódni kicsit. Ha utána még egy finom zöld teát is megiszol, igazi kényeztetésben lehet részed.

Motiváld magad!

Tréner és csoporttásak híján ezt sajnos magadnak kell megtenned. Ha most kezdesz el rendszeresen mozogni, könnyítsd meg a dolgod, kezdj eleinte 20 perccel, majd fokozatosan emeld az időt. Ne vállalj olyat, amit úgysem tudsz betartani, csak a lelkesedésed fogja bánni. Jelölj ki maximum három olyan napot, melyek közül az egyikre biztos be tudod illeszteni a mozgást, így akkor sem marad el, ha valami váratlan munka jön közbe. Légy következetes, ha egyszer elkezdtél tornázni, ne hagyd abba 10 perc után. Kapcsold ki a mobilod, zárd ki a zavaró tényezőket, és figyelj csak magadra! Ha érzed, hogy elgyengülsz, és munka után húz a kanapé meg a TV, gondolj az eddig elért sikereidre, és máris indulhat a mozgás!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X