Főoldal > MOZGÁS > Lendülj formába: játékos edzőtermi újdonságok

Lendülj formába: játékos edzőtermi újdonságok

0

Írta: and

Újabb és újabb trendek és mozgásformák jelennek meg a fitnesz porondján, melyek segítenek, hogy minél hatékonyabban tudjuk megmozgatni testünket és nem mellesleg még jól is érezzük magunkat közben. Mindegy, hogy éppen pörgésre vagy lazításra vágysz, biztos találsz kedvedre valót! Hullahopp tréning Ki mondta, hogy nem lehet szórakozva fogyni? Gyermekkorunk kedvenc játéka, a hullahopp karika, melyet […]

Újabb és újabb trendek és mozgásformák jelennek meg a fitnesz porondján, melyek segítenek, hogy minél hatékonyabban tudjuk megmozgatni testünket és nem mellesleg még jól is érezzük magunkat közben. Mindegy, hogy éppen pörgésre vagy lazításra vágysz, biztos találsz kedvedre valót!

shutterstock_42603049.jpg ()Hullahopp tréning

Ki mondta, hogy nem lehet szórakozva fogyni? Gyermekkorunk kedvenc játéka, a hullahopp karika, melyet már az ókori Egyiptomban is előszeretettel pörgettek, beköltözött a legtrendibb New York-i fitnesztermekbe! Nagy előnye, hogy nem kell feltétlenül rendszeres edzőtermi látogatónak lenned, hogy élvezhesd eme mozgásforma előnyeit. A karika bármelyik, sportboltból olcsón beszerezhető és máris kezdheted a hullahoppozást otthon. Állj vállszélességű terpeszbe, a térdeidet enyhén hajlítsd be, majd kezdd el forgatni a karikát a derekad körül. Ha nagyon ügyes vagy megpróbálhatod a műveletet a karodon vagy a bokádon is megismételni. Már napi 20 percnyi gyakorlással javul az egyensúlyérzéked, a testtartásod, fokozódik az agyi vérellátásod, nőiesebbé válnak a mozdulataid, emellett alaposan átmozgatod a derekadat, sőt erősödnek a hasizmaid is. Minél nagyobb és nehezebb karikát választasz, annál könnyebb lesz forgatni – a legideálisabb a fából készült változat. Ha professzionális útmutatást szeretnél az edzéshez, az internetről akár hullahopp oktató DVD-ket is tudsz rendelni. 

Anti-gravitációs jóga

A jóga szervezetre és közérzetre gyakorolt hatása mára talán már mindenki számára ismert. Izzadhatunk felfűtött teremben Bikram jóga keretében, de akár meztelenül is gyakorolhatjuk az ászanákat. Mi történne azonban akkor, ha a jógik és a légtornászok gyakorlatait egyesítnénk? Az anti-gravitációs jógaórák pilates, tánc és gimnasztika elemekkel gazdagítják a mozdulatokat, ráadásul mindezt a levegőben végezve. Christopher Harrisson, egykori Broadway táncos, valamint a sikeres AntiGravity csapat vezetője alkotta meg a sportágat és a hozzá használt, speciális anti-gravitációs függőágyakat. Ezek leginkább a légtornászok mutatványaiból lehetnek ismerősek, de az 52.Grammy díjátadón Pink is a segítségükkel kápráztatta el a közönséget. Az ötletgazda szerint a talajtól elrugaszkodva az ászanák nemcsak, hogy sokkal érdekesebbek, de kevésbé terhelik meg az izmokat, könnyebben és tovább kitarthatóak, valamint jelentősen javítják az egyensúlyérzéket. Amerikában már hódít az új őrület!

Kettlebell jóga

Ha már kívülről fújod a jógapózokat, és megerőltetés nélkül csinálod végig az órát, itt az ideje, hogy egy kis kihívást adj az edzéstervedhez. A nagyobb hatékonyság érdekében kifejlesztették a jóga kettlebell-el végzett verzióját. A kettlebell egy Oroszországból származó kis, vasból készült, füllel ellátott, golyó alakú súlyzó, melyet eredetileg mérésekkor használtak ellensúlyként. Hamar rájöttek, hogy emelgetéséhez a test összehangolt munkájára van szükség, így nem sokkal később a fitnesztermek kedvelt eszközévé vált. A pózok kitartásánál segít megteremteni az egyensúlyt, biztosítja az izmok egyenletes megdolgoztatását, valamint az izomépítéshez is nagyban hozzájárul. A kettlebell segítségével jobban uralhatjuk mozdulatainkat, a súllyal rásegíthetünk az izmok ellazítására – mindezt biztonságosan, a sérülések veszélyét minimalizálva.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X