Főoldal > MOZGÁS > Misztikus, szexi, különleges: ez a hastánc

Misztikus, szexi, különleges: ez a hastánc

0

Írta: and

A hastánc története A hastánc több ezer éves, tradicionális közel-keleti tánc, a szakrális jelleg bizonyítja ősi mivoltát.  A történeti szálak Észak-Afrikába, Egyiptomba nyúlnak vissza, ahol az arab törzsek a termékenység istennőjéhez fohászkodtak tánc közben. A hastánc később elterjedt sok más arab országban, a középkorban pedig a cigányok szórakoztatták vele vándorlásaik során az embereket. Az eredeti […]

A hastánc története

A hastánc több ezer éves, tradicionális közel-keleti tánc, a szakrális jelleg bizonyítja ősi mivoltát.  A történeti szálak Észak-Afrikába, Egyiptomba nyúlnak vissza, ahol az arab törzsek a termékenység istennőjéhez fohászkodtak tánc közben. A hastánc később elterjedt sok más arab országban, a középkorban pedig a cigányok szórakoztatták vele vándorlásaik során az embereket.

Az eredeti orientális tánccal 1893-ban, Chicago-ban találkozhatott először a nyugati közönség, és ekkortájt terjedt el a hastánc elnevezés. Ma már számtalan változata létezik, választhatsz akár egyiptomi,  beledi, saidi, fellahi, vagy tribal stílust, attól függően, hogy melyikhez van igazán kedved.

hastanc2.jpg ()Mesés kelmék, lágy selymek bűvöletében

A hastánc erotikus jellegét a speciális öltözet adja. A melltartók, háremnadrágok és szoknyák gyöngyökkel, érmékkel, zsinórokkal, hímzésekkel díszítettek. A színes, lenge fátylak és a rézből készült ujjcin ruhák természetes alapanyagú díszei – kagyló, fagyöngy, toll – a pom-pomok, a szalagok, valamint a gyönyörű fejdíszek a táncost és környezetét is sejtelmes hangulatúvá varázsolják.

Az egyiptomi hastáncosok gyöngyökkel, flitterekkel és kristályokkal kirakott öv-melltartóban táncolnak, melyek elbűvölőek és mutatósak. Kairóban a hastáncosok klasszikus keleti kosztümöt viselnek, ugyanis nyilvánosság előtt lábukat igen, ám hasukat nem mutathatják meg. A rázókendő hagyománya az ókori Görögországból származik, ahol a fiatal lányok táncát a közönség pénzzel jutalmazta, és ezek az érmék kerültek fel ruháikra.

Ébreszd fel szunnyadó nőiességed!

A hastánc nem követel tökéletes testet vagy hibátlan szépséget, így bárki kipróbálhatja, ha kedvet érez hozzá. A meditációs mozgás lüktet, magával sodor, a tánc felszabadítja a lelket, elűzi a gondokat, és ellazítja a testet. A mozdulatok finomítása közben te is rátalálhatsz rejtett energiáidra, erotikus kisugárzásod érezhetőbbé válhat, és elsajátításával szexis nő leszel. A hastánc kozmikus élményeket kínál, mellyel eljuthatsz olyan belső szintekre, melyekkel kifejezheted a benned lévő mindenséget!

Rázd meg a csípőd!

A mozgás lényege a belső izmokban rejlik, a hangsúly a derékon van, a tánc jellegét pedig hullámzó csípőmozdulatok, rázások, és történetet mesélő kézmozdulatok adják. A hastánc elemei nem igényelnek nagy erőfeszítéseket, a mozdulatok akkor üzennek, ha lágyak, nőiesek, és a néző folyamatos energiaáramlást érzékel. A könnyednek tűnő tánc nem egyszerű, elsajátításához kellő gyakorlás, energia szükséges, hiszen sokszor több, ritkán használt izomcsoport kap főszerepet. Az órák bemelegítéssel kezdődnek, majd a mozdulatok gyakorlása, újak elsajátítása, stílusismereti percek, tartásjavító mozdulatok, majd ezek összekötése következik, miközben fejlődik a testtudat és az összpontosítási képesség. Az izolációs mozgásokból és lépések kombinációjából izgalmas és változatos koreográfia építhető fel.
A tánc közben felszabaduló endorfin csökkenti a stresszt, a keleti zene léleknyugtató, a ritmusos mozgás pedig felpörgeti vérkeringésedet!

Formáld kívánatosra alakod!

A hastánc kiváló zsírégető, alakformáló edzés, mely megerőltetés nélkül dolgoztatja az inakat, az ízületeket, így megnöveli az izmok teherviselését. A tánc kiegyensúlyozottá tesz, így testképed kecsesebb, magabiztosabb lesz. Mozgásod intenzitásától függően egy óra alatt 350 kalóriát égetsz el, miközben az összes izom dolgozik, és a kritikus testrészek szépülnek.

A hastánc olyan rekreatív mozgásforma, mely ideális testi-lelki-szellemi egészséged fejlesztésére.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X