Főoldal > MOZGÁS > Mozgás és önvédelem harcos csajoknak: krav-maga

Mozgás és önvédelem harcos csajoknak: krav-maga

0

Írta: and

Tréningezd fizikai, mentális énedet! A Krav-Maga (héberül: közelharc) itthon viszonylag új keletű önvédelmi-taktikai módszer, stílusát az izraeli hadseregben fejlesztették ki, ahol a nők hadkötelesek, és a női önvédelem elvárásoknak is meg kellett felelnie. A harci technikákat később átültették a civil életbe, és ma már egyre többen járnak önvédelmi edzésekre. A Krav-Maga célja, hogy felkészítsen az […]

Tréningezd fizikai, mentális énedet!

A Krav-Maga (héberül: közelharc) itthon viszonylag új keletű önvédelmi-taktikai módszer, stílusát az izraeli hadseregben fejlesztették ki, ahol a nők hadkötelesek, és a női önvédelem elvárásoknak is meg kellett felelnie. A harci technikákat később átültették a civil életbe, és ma már egyre többen járnak önvédelmi edzésekre. A Krav-Maga célja, hogy felkészítsen az erőszakos helyzetek felismerésére, és azok gyors kezelésére. Az edzés fő előnye, hogy nem tartalmaz tradicionális mozdulatokat, kötött formákat, gyakorlatokat, ezért rövid idő alatt elsajátíthatod a különböző fogásokat, elemeket, hogy megvédhesd testi épségedet erőszakos szituációban, éles stresszhelyzetben.

A Krav-Maga a stresszhelyzetben fellépő, ösztönös reakciókra épít, ezeket a mozdulataidat korrigálja, és felhasználja, hogy minimális idő alatt cselekedj!

kravmaga2.jpg ()Javítsd kondíciódat!

A Krav-Maga edzések személyre szabottak, dinamikusak és pörgősek. Központi helyen a stressz áll, ami mentális és szomatikus változásokat idéz elő benned, ha életveszélyes helyzetbe kerülnél. Az edzésrendszer hatékonysága nem csupán a technikai megoldásokon múlik, hanem a jó időben történő reakción, amit különböző helyzetgyakorlatokkal tanulhatsz meg. A hangsúly tehát a felismerésre és az elkerülésre helyeződik.

Tanuld meg az asszertív kommunikációt!

A nők elleni támadások 80 százaléka verbális támadással kezdődik, és ezek nagy része eredményesen kivédhető lenne verbálisan, fizikai önvédelem használata nélkül. Az ehhez szükséges pszichikai és gyakorlati felkészülés létfontosságú a Krav-Maga órákon, az asszertív kommunikációs sémák megtanulása a mindennapi életben is hasznodra lehet.

Az edzés tematikája

A bemelegítés után a különböző harci taktikák gyakorlása következik: ütések, rúgások, ezek kombinációi, továbbá támadó eszközök, és több támadó elleni védekezés. A mozdulatok lépcsőzetesen épülnek egymásra, és komplex mozgásformává állnak össze. A csoportos órákon versenyhelyzetet generálnak, hogy minél nagyobb összpontosításra sarkalljanak, valamint bizonyos akadálypályákon tesztelheted, hogy eredményesen sajátítottad-e el a látottakat. A technikákat valamennyi testhelyzetben gyakorlod, az edzés része a küzdelem, az erőnlét, a taktikai és viselkedési elemek megismerése azzal a céllal, hogy önvédelmi, helyzetfelismerő képességed magabiztosabb legyen.

Hallottál a csőlátásról?

Autóban ülsz, és váratlanul életveszélyes szituációba csöppensz. Ilyenkor pulzusszámod megnő, mozdulataid szélessé válnak, romlik a koordinációd és analitikus gondolkodásod még veszélyesebb helyzetbe sodor. 145 körüli pulzusszámnál képtelen leszel a higgadt gondolkodásra, az összetett mozdulatokra, 175-nél bekövetkezik a csőlátás, amitől leblokkol mindened. A jelenség hátterében a stressz áll, ezért a Krav-Maga edzéseken mentális és fiziológiás stresszállapotot idéznek elő, hogy tudatosan, helyesen cselekedj egy rázós helyzetben.

A Krav-Maga taktikai elvei

Az edzések a technikai megoldások mellett számos taktikai elemet tartalmaznak, melyekkel megtanítják, hogy viselkedj támadás, közvetlen fenyegetés esetén, milyen testtartást vegyél fel, és hogyan ismerd fel a támadó testbeszédéből, szavaiból, hogy valóban támadni fog-e. Ezekkel az életmentő módszerekkel sok esetben kivédheted a fizikai támadást, és a támadót pusztán szavakkal is leszerelheted. 

Nagyon fontos, hogy betartsd a fokozatosság elvét: az önvédelem soha nem lépheti át a támadás mértékét! Ha egyedül mész haza, légy körültekintő, figyeld a környezetet, és ha gyanús személyt észlelsz, készülj fel higgadtan, lélekben! Önmagad óvása a saját érdeked, ezért szánj kellő időt, energiát rá, hogy megvédhesd magad!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X