Főoldal > MOZGÁS > Fedezd fel a mozgás örömét a NIA-val!

Fedezd fel a mozgás örömét a NIA-val!

0

Írta: and

A NIA (Neuromuscular Integrative Action) Amerikából indulva hódította meg a világot. Egy aerobik-oktató házaspár, Debbie és Carlos Rosas fejlesztette ki a mozgásformát, miután elkezdtek érdeklődni a keleti filozófia és gondolkodásmód iránt. Olyan irányzatot akartak létrehozni, amelyben a test edzése ötvöződik a lélek és a szellem feltöltődésével. A legjobb módszerek ötvözete A NIA három alappillére a […]

A NIA (Neuromuscular Integrative Action) Amerikából indulva hódította meg a világot. Egy aerobik-oktató házaspár, Debbie és Carlos Rosas fejlesztette ki a mozgásformát, miután elkezdtek érdeklődni a keleti filozófia és gondolkodásmód iránt. Olyan irányzatot akartak létrehozni, amelyben a test edzése ötvöződik a lélek és a szellem feltöltődésével.

A legjobb módszerek ötvözete

A NIA három alappillére a tánc, a harcművészetek és a gyógyító technikák alkalmazása. Megtalálhatók benne a nyugati modern táncok elemei (Jazz, Funky, Duncan Dance), a keleti harcművészetek mozdulatai (Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido), a gyógyító technikák közül pedig az Alexander-technika és a Feldenkrais módszer mozgásfejlesztő elemei.

Annak ellenére, hogy ilyen összetett maga a módszer, egyáltalán nem nehéz a NIA gyakorlása. Sőt, elrontani sem lehet. Az egész mozgásforma lényege, hogy szabadon, a tested képességeinek és igényeinek megfelelően mozogj. A tánccal felszabadíthatod a rejtett energiáidat, megismerheted a tested működését, és átélheted a megerőltetés nélküli, szabad mozgás élményét. A NIA-ba a harcművészeti elemek viszik bele az erőt és a lendületet. Egy-egy laza tánclépés után gyakran erőteljes rúgás következik, miközben speciális légzőgyakorlatokkal pótolhatod az elveszett oxigént. A lényeg, hogy a tested folyamatosan mozgásban legyen anélkül, hogy közben levegő után kapkodnál.

A másfél órás NIA-óráknak van egy adott koreográfiája, de ettől bármikor eltérhetsz. Az oktató által mutatott mozdulatokat a saját igényeidhez igazíthatod. Nem kell senkinek és semminek megfelelned. Egyetlen dolgod van: figyelni a tested jelzéseit, érzeteit, ezáltal megismerni önmagadat, képességeidet és felfedezni az önfeledt mozgás örömét.

Jótékony az egészségre

A NIA nemcsak mozogni tanít meg, hanem az egészségedre is nagyon jó hatással van. Erősíti a szívet és az érrendszert, a tested izmosabb, rugalmasabb és hajlékonyabb lesz, és észrevétlenül feloldódik minden feszültség, ami benned van. Nem mellesleg persze rengeteg kalóriát és zsírt is elégetsz edzés közben.
A NIA olyan, mint egy meditációs technika. Mivel végig magadra figyelsz, a mozgás közben megszabadulsz a napi gondoktól, és az óra végén teljesen kipihent, felfrissült és relaxált állapotban mehetsz haza.

Kinek ajánlott?

A NIA-t kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlják, hiszen nem igényel semmilyen előképzettséget vagy edzettségi szintet. Különösen hatékony a stressz kezelésében, menstruációs problémák, menopausa, ízületi betegségek és depresszió esetén, de a szülés utáni regeneráció, és a műtétek utáni rehabilitáció időszakában is ajánlják.

Kíváncsi vagy, hány kalóriát viszel be a különböző finomságokkal? Tudd meg ételkalkulátorunk segítségével!

Mennyi mozgás kell a kalóriák “semlegesítéséhez”? Mozgáskalkulátorunk segít kiszámolni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X