Főoldal > MOZGÁS > Így előzd meg a hátfájást!

Így előzd meg a hátfájást!

0

Írta: and

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód számos betegség előidézője lehet. Egyre több fiatal fordul orvoshoz gerincbántalmakkal. Most bemutatunk három olyan edzésformát, melyekkel javíthatsz a tartásodon, valamint hatékonyan szabadulhatsz meg a hát – és derékfájástól. Fitball Ha játékos kedvű vagy, egész biztosan élvezni fogod az edzéseket. A gyakorlatok nagy részét egy labdán egyensúlyozva végzik a résztvevők. […]

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód számos betegség előidézője lehet. Egyre több fiatal fordul orvoshoz gerincbántalmakkal. Most bemutatunk három olyan edzésformát, melyekkel javíthatsz a tartásodon, valamint hatékonyan szabadulhatsz meg a hát – és derékfájástól.

Fitball

Ha játékos kedvű vagy, egész biztosan élvezni fogod az edzéseket. A gyakorlatok nagy részét egy labdán egyensúlyozva végzik a résztvevők. A gimnasztikai elemek kímélik az ízületeidet, segítik a porckorongok közötti ízületi folyadék termelését, javítják a koordinációs képességeidet, ráadásként pedig támadást intézhetsz a cellulitisz ellen is.  Legnagyobb előnye, hogy a gyakorlatok csak egyenes tartással végezhetőek, már ha nem akarsz igen hamar a földre huppanni.

A korábban csak sportolók és táncosok rehabilitációjára szolgáló sporteszköz hamar széles körben népszerűvé vált, hiszen sérülések veszélye nélkül lehet vele aktív mozgást végezni. Szinte minden izomcsoportot meg tudsz mozgatni egy fitball tréningen. Másik nagy előnye, hogy bármelyik nagyobb sportboltból beszerezhető, így az edzést otthon is végezheted.

shutterstock_49852768.jpg ()Port De Bras

A kifejezést a klasszikus balett a kartartások különböző összekötéseire használja, de egyre gyakrabban találkozhatunk vele edzőtermi órarendekben is.

Ennek az új óratípusnak a keretén belül egyesül a balett kecsessége és a tánc önfeledtsége. Különböző lépések elsajátítása közben szinte észrevétlenül dolgoztatod meg a gerinced, és javítasz a tartásodon.  Az erősítő elemekkel is megtűzdelt foglalkozásokat a kondid is meg fogja köszönni. A lágy ritmusok hatására a mozgásod harmonikussá és ellazulttá válik.

A részvételhez nincs szükséged semmilyen előképzettségre, a folyamatos energiaáramlást biztosító mozdulatok könnyen elsajátíthatóak. Hatására nyúlik a gerinc, javul a testtudat, a tartás pedig kecsesebbé válik. A koordinációd és az állóképességed is komoly átalakuláson megy keresztül. A zenés edzés után garantáltan ellazulva és hátfájás nélkül vághatsz neki a munkának.

Pilates

A pilates az utóbbi idők talán egyik legismertebb tornafajtája. A jóga és gimnasztika elemeket is magában foglaló mozgást az USA-ban élő, német származású Joseph Pilates hozta létre.  A nyugati anatómiatudását és a keleti lazító mozdulatokat kombináló tréning sikerességét bizonyítja, hogy korának legnagyobb táncosai az ő fitneszstúdiójába jártak ruganyosságuk megőrzése érdekében. 2010-ben már 11 millió követője van világszerte.

A légzőgyakorlatokkal összekötött mozdulatok során nemcsak a mélyizmokat dolgoztathatod meg, de a tartásod is hatékonyan formálhatod. A pilates erősíti a gerinc körüli izmokat, így örökre búcsút inthetsz a hát- és derékfájásnak.

A lényeg nem a gyorsaságon van, hanem, hogy minél tovább tudj egy pozíciót megtartani, így kímélőbben, de intenzívebben dolgoztathatod meg minden porcikádat. A gyakorlatoknak mindig elvégzik az ellenpárját is, így nem tudod meghúzni vagy túlerőltetni magad. Nagy előnye, hogy bármilyen életkorban elkezdhető mozgásforma. Az órák végén mini-meditációkkal tudsz segíteni a szervezetednek a teljes ellazulásban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X