Főoldal > MOZGÁS > Télen se ülj otthon, sportolj bátran!

Télen se ülj otthon, sportolj bátran!

0

Írta: and

Növeld ellenállóképességed! A friss levegőn végzett mozgás gyorsítja a vérkeringést, csökkenti a benned lévő stresszt, fokozza életerődet, és növeli terhelhetőségedet. Ha általános állóképességgel rendelkezel – mondja Szarka Kriszta műkorcsolya/görkorcsolya szakedző – és rendszeresen mozogsz, a korcsolyázás előtt nem szükséges speciális tréninget végezned. A rendszeres korcsolyázás fejleszti az állóképességet, a koncentrációs képességet, valamint erősíti, formálja a […]

Növeld ellenállóképességed!

A friss levegőn végzett mozgás gyorsítja a vérkeringést, csökkenti a benned lévő stresszt, fokozza életerődet, és növeli terhelhetőségedet. Ha általános állóképességgel rendelkezel – mondja Szarka Kriszta műkorcsolya/görkorcsolya szakedző – és rendszeresen mozogsz, a korcsolyázás előtt nem szükséges telisport4.jpg ()speciális tréninget végezned. A rendszeres korcsolyázás fejleszti az állóképességet, a koncentrációs képességet, valamint erősíti, formálja a far- és comb izmokat és a felsőtestet. A korcsolya kemény sport, ám ha elfáradnál közben, egy finom, forró tea jól esik majd a hidegben!
 
Ha kezdő vagy, igény szerint dönthetsz arról, hogy egyéni vagy csoportos oktatáshoz lenne-e kedved. Az első órákon lépegetni és felállni tanulsz – mondja szakértőnk – ám a megállás sokkal nehezebb feladat, így ennek biztonságos végrehajtása már haladó tudást igényel.

Szakértőnk véleménye szerint ügyelned kell arra, hogy lázasan, vagy mozgásszervi problémákkal ne kezdj el korcsolyázni. Természetesen léteznek olyan mozgásszervi eltérések, deformitások, melyeken akár terápiás jelleggel segíthet a korcsolyázás, ám mindenképpen konzultálj előtte szakemberrel (ortopéd szakorvos, gyógytestnevelő, gyógytornász stb).

Találd meg az ideális modellt!

Mielőtt pályára lépsz, nagyon fontos megfelelő felszerelést beszerezned, hogy a jégre lépés ne csalódás legyen!
Szakedzőtől, sportszerjavítással foglalkozó szakembertől, esetleg sportboltban érdeklődhetsz arról, melyik az a korcsolya, mely számodra leginkább megfelelő.
Ha komolyabban szeretnél foglalkozni a korcsolyázással, a WIFA, a Risport, a Graf, az Edea vagy Jackson márkák között válogathatsz. Ezek nem olcsók ugyan, ám hosszú távon megéri, ha profi modelleket választasz. Ha nincs lehetőséged saját felszerelést vásárolni, a jégpályák mellett is tudsz korcsolyákat bérelni.

Sokan úgy vélik – mondja szakértőnk – hogy első alkalomra a nagyi régi korcsolyája, vagy a szomszéd padlásán talált ócskaság is megteszi, ám ez nem igaz!
A vásárolt korcsolya legyen éles, különben nem a megfelelő irányba csúszik, és nehezen tudsz vele ” talpon” maradni. Ruhánál alapvető feltétel a kényelem. A jó kesztyű nem csupán a hidegtől véd, hanem segít elkerülni a baleseteket. Ha korcsolyázás közben, kesztyű nélkül esel el, kezed megcsúszik a jégen, így sokkal jobban megütheted magadat. Soha ne korcsolyázz zsebre tett kézzel, vagy lelógó sállal, mert ez is rendkívül balesetveszélyes!

Wellness Cafe tipp: jegterasz.hu, budaijeg.hu, mujegpalya.hu.

telisport3.jpg ()Légy újra gyerek!

A szánkózás a téli hónapok egyik legnépszerűbb sportja, így ha leesik a hó, használd ki az alkalmat és élvezd!
Ma már sokféle szánkó közül választatsz, attól függően, melyikhez van igazán kedved! A nagyobb sportáruházakban vásárolhatsz klasszikus, masszív darabokat, esetleg komoly csúcsmodelleket.

A levegővel felfújt, légvonalas Airboard ellenálló, jól csúszó anyagból készült, melyen kapaszkodók segítik az irányítást, a fennmaradást, az alján lévő barázdák pedig megkönnyítik az irányítást. A szánkóhoz elengedhetetlen tartozék a sisak, hiszen az airboardon hason fekve, fejjel előre csúszol lefelé, a bukkanóknál pedig több méteres magasságba is repülhetsz! (ho.hu/airboard.shtml)

Az osztrák-magyar határtól nyolcvan kilométerre lévő Semmering–Hirschenkogel 3 kilométer hosszú szánkópályája páratlan szórakozási lehetőség, és téli nyaralásnak is tökéletes! Lepd meg karácsonyra kedvesedet egy Snow Shuttle műanyag szánkóval, mely széles futófelületen biztosítja a kiváló siklást, emellett rendkívül elegáns és kényelmes! (17200 Ft), shophunter.eu.

Wellness Cafe tipp: Snow Tiger szánkó (13900 Ft), sportszert.hu, bob (3890 Ft), arukereso.hu, Eda fenékcsúszka (490 Ft), decathlon.co.hu.

Vágj neki a lejtőknek!

telisport2.jpg ()A sízés az egyik legegészségesebb téli sport, mely szakember segítsége nélkül is elsajátítható, ám ha profi szinten szeretnéd űzni, szükséged lesz megfelelő szakemberre. A sízés szabadságot ad, átmozgatja mindened, kikapcsol és garantált testi-lelki felüdülést jelent.
Ha egy szezonban csak pár alkalommal síelnél, nem érdemes drága felszerelést vásárolnod, ám a bakancson és sízoknin ne spórolj! Az optimális síbakancs néhány viselés után felveszi a láb alakját, és mielőtt megveszed, sétálgass az üzletben benne, vagy guggolj le, hogy érezd, mennyire kényelmes.

A snowboardnál nagyon fontos, hogy oktató segítségével sajátítsd el az alapokat, aki megtanítja a helyes mozdulatokat. A snowboard esetében az egyensúlyérzéknek nagy szerepe van, hiszen itt mindkét lábad rögzítve van, ezért sokkal veszélyesebb sportág, mint a síelés.
A felszerelést mindig attól függően válaszd, hogy milyen szinten vagy, és melyik stílusirányzatot szeretnéd űzni, ám tudnod kell, a snowboard nem tartozik a legolcsóbb téli sportok közé, ezért csak abban az esetben érdemes nagyobb összeget áldoznod rá, ha tényleg érdekel!
A snowboard esetén is fontos a jó ruha, és a megfelelő kesztyű. Válassz vízhatlan anyagú, beépített merevítőkkel ellátott darabokat, hogy baleset nélkül élvezhesd a nagyszerű téli sportokat!

Wellness Cafe tipp: FTWO Bloom snowboard + F2 Mondo LT kötés (74925 Ft), arukereso.hu, Burton Coco női snowboard cipő (7180 Ft), skiing.hu, Fundango Iberia női snowboard kabát (34990 Ft), sportpiac.hu.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: gorkorcsolyazas.tar.hu, szarkakriszta@freemail.hu.

Kíváncsi vagy, hány kalóriát viszel be a különböző finomságokkal? Tudd meg ételkalkulátorunk segítségével!

Mennyi mozgás kell a kalóriák “semlegesítéséhez”? Mozgáskalkulátorunk segít kiszámolni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X