Főoldal > MOZGÁS > Futni szeretnél? Így kezdj hozzá!

Futni szeretnél? Így kezdj hozzá!

edzésedzéstervfutásrendszeresség
0

Írta: and

Most megtudhatod, hogyan válj rendszeres futóvá 10 hét alatt. 1. Tűzz ki egy napot! Bárhogyan is tervezed, a futást valamikor el kell kezdeni. Épp ezért szemelj ki egy napot a héten, amikor úgy gondolod, hogy ráérsz, és ne légy rest, öltözz fel, húzd fel a nyúlcipőt, is irány a Margitsziget vagy a közeli erdő. 2. […]

Most megtudhatod, hogyan válj rendszeres futóvá 10 hét alatt.

1. Tűzz ki egy napot!

Bárhogyan is tervezed, a futást valamikor el kell kezdeni. Épp ezért szemelj ki egy napot a héten, amikor úgy gondolod, hogy ráérsz, és ne légy rest, öltözz fel, húzd fel a nyúlcipőt, is irány a Margitsziget vagy a közeli erdő.

2. Keress társat!

Sokkal könnyebben veszed rá magad az edzésre, ha nem egyedül, hanem többedmagaddal hagyod magad mögött a kilométereket. Nem kell minden edzés alkalmával veled tartania valakinek, de ha úgy érzed, magadtól nem tudod rászánni magad a futásra, bátran szervezz be társakat!

fut2.jpg ()3. Hangolódj rá!

Ha úgy érzed, unod a futást, vagy ki szeretnéd zárni a város zaját, hallgass zenét! Egy jó kis tempós muzsika egyből meghozza a kedved, ráadásul önkéntelenül is gyorsabban haladsz majd. Csak arra vigyázz, ha forgalmas helyen futsz, mindig alaposan nézz körül, és addig halkítsd le az mp3-at.

4. Kérj segítséget!

Mielőtt belevágnál a futásba, érdemes előtte beszerezned a megfelelő kiegészítőket. Egy nagyobb sportáruházban szinte mindent megtalálsz, de fontos, hogy legyen ott hozzáértő személyzet is, aki többek közt a lábadnak megfelelő típusú cipőt tud ajánlani. Ez egyébként nagyon fontos, úgyhogy mindenképp ruházz be egy rendes, jó minőségű futócipőbe.

5. Kezdj lassan!

Az, hogy ki milyen tempóban kezdi el a futást, nagymértékben függ a súlytól, testmagasságtól és az edzettségi szinttől. Mindenesetre kezdőként ne kezdj el sprintelni, mert pár méter után gyorsan kifulladhatsz, hanem kezdj szépen, lassan kocogni (ha kell, sétálj bele), így tovább bírod, és a sikerélmény is meglesz.

Ajánlott edzésterv 10 hétre

1. hét: fuss heti kétszer 1 kilométert (ha szükséges, gyalogolj bele)
2. hét: fuss heti kétszer 1,5 kilométert
3. hét: fuss heti kétszer 2 kilométert
4. hét: fuss heti háromszor 2 kilométert
5. hét: fuss heti háromszor 2,5 kilométert
6. hét: fuss heti háromszor 3 kilométert
7. hét: fuss heti háromszor 4 kilométert. Közben a 10.hétre nézz ki magadnak egy 5 kilométeres versenyt!
8. hét: fuss heti háromszor 4,5 kilométert
9. hét: fuss heti háromszor 5 kilométert
10. hét: fuss kétszer 5 kilométert, a harmadik alkalom pedig legyen a kitűzött verseny

sak elkezdeni nehéz, de amint rákapsz az ízére, szinte menthetetlenül függővé válasz tőle. De szerencsére nem is kell leszoknod róla, hiszen mind a közérzetednek, mind az alakodnak jót tesz. Miről van szó? Hát persze hogy a futásról. Most megtudhatod, hogyan válj rendszeres futóvá 10 hét alatt.

1.       Tűzz ki egy napot!

Bárhogyan is tervezed, a futást valamikor el kell kezdeni. Épp ezért szemelj ki egy napot a héten, amikor úgy gondolod, hogy ráérsz, és ne légy rest, öltözz fel, húzd fel a nyúlcipőt, is irány a Sziget vagy az erdő.

2.       Keress társat!

Sokkal könnyebben veszed rá magad az edzésre, ha nem egyedül, hanem többedmagaddal hagyod magad mögött a kilométereket. Nem kell minden edzés alkalmával veled tartania valakinek,de ha úgy érzed, magadtól nem tudod rászánni magad a futásra, bátran szervezz be társakat!

3.       Hangolódj rá!

Ha úgy érzed, unod a futást, vagy ki szeretnéd zárni a város zaját, hallgass zenét! Egy jó kis tempós muzsika egyből meghozza a kedved, ráadásul önkéntelenül is gyorsabban haladsz majd. Csak arra vigyázz, ha forgalmas helyen futsz, mindig alaposan nézz körül, és addig halkítsd le az mp3-at.

4.       Kérj segítséget!

Mielőtt belevágnál a futásba, érdemes előtte beszerezned a megfelelő kiegészítőket. Egy nagyobb sportáruházban szinte mindent megtalálsz, de fontos, hogy legyen ott hozzáértő személyzet is, aki többek közt a lábadnak megfelelő típusú cipőt tud ajánlani.

5.       Kezd lassan!

Az, hogy ki milyen tempóban kezdi el a futást, nagy mértékben függ a súlytól, testmagasságtól és az edzettségi szinttől. Mindenesetre kezdőként ne kezd jel sprintelni, mert pár méter után gyorsan kifulladhatsz, hanem kezdj szépen, lassan kocogni (ha kell, sétálj bele), így tovább bírod, és a sikerélmény is meglesz.

Ajánlott edzésterv 10 hétre:

1.       hét: fuss heti kétszer 1 kilométert (ha szükséges, gyalogolj bele)

2.       hét: fuss heti kétszer 1,5 kilométert

3.       hét: fuss heti kétszer 2 kilométert

4.       hét: fuss heti háromszor 2 kilométert

5.       hét: fuss heti háromszor 2,5 kilométert

6.       hét: fuss heti háromszor 3 kilométert

7.       hét: fuss heti háromszor 4 kilométert. Közben a 10.hétre nézz ki magadnak egy 5 kilométeres versenyt!

8.       hét: fuss heti háromszor 4,5 kilométert

9.       hét: fuss heti háromszor 5 kilométert

10.   hét: fuss kétszer 5 kilométert, a harmadik alkalom pedig legyen a kitűzött verseny


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X