Főoldal > MOZGÁS > Most bátran a falra mászhatsz!

Most bátran a falra mászhatsz!

boulderedzésfalmászásmozgásforma
0

Írta: and

Formáld játékosan alakodat! A sziklamászás talán egyidős az emberiséggel, ám csak az utóbbi évtizedekben vált világszerte rendkívül népszerű tevékenységgé. A valós, külső helyszíneken történő sziklamászással szemben a falmászás műfalon történik, a fogások mérete, alakja és gyakorisága könnyíti vagy nehezíti a falon történő fel, le illetve oldalra jutást. A világ egyik legextrémebb sportjának tartott falmászás egyedülálló […]

Formáld játékosan alakodat!

A sziklamászás talán egyidős az emberiséggel, ám csak az utóbbi évtizedekben vált világszerte rendkívül népszerű tevékenységgé. A valós, külső helyszíneken történő sziklamászással szemben a falmászás műfalon történik, a fogások mérete, alakja és gyakorisága könnyíti vagy nehezíti a falon történő fel, le illetve oldalra jutást.

A világ egyik legextrémebb sportjának tartott falmászás egyedülálló és komplex testmozgás, hisz bátorságot, fizikai erőnlétet, ügyességet és koncentrációt igényel, valamint megköveteli a speciális eszközök kezelését. A falmászás remek testedzés, hisz minden porcikádat átmozgatja, és az olyan kritikus testzónákat is csodásan formálja, mint a comb, a fenék és a vádli. A falmászás testi és szellemi kihívás, erősíti a koncentrációt, fejleszti a logikát és a fizikai erőnlétet.

falramaszcikk1.jpg ()Feszegesd a határaidat!

A budai falmászó központban a falmászást akár felső biztosítással, akár elölmászásban is kipróbálhatod. A hagyományos teremben egy 13,5 méteres mászófal áll rendelkezésedre és csak rajtad múlik, feljutsz-e a tetejére. A falmesterektől minden szükséges segítséget megkapsz a sport elsajátításához, továbbá a könnyed nehézségi fokú műfalakon rögtön sikerélményed lehet. Ha bevállalós vagy, a falmászást mászótárs nélkül is megoldhatod, a biztonságról a falak alatti szivacsok gondoskodnak, így akkor sem lesz bajod, ha a földre huppansz.

Bővebb infók: www.maszobirodalom.hu

Ahogyan a csúcsra alulról kell felfelé menned, úgy az alapoktól a biztonságos falra tapadásig is fokozatos gyakorlás vezet. A biztonságos mászás érdekében célszerű edzőt igénybe venned, aki segít elsajátítani az alapvető mászást biztosító technikákat, javítja a rossz mozgáskoordinációt és korrigálja a helytelen beidegződéseket. Az edző arra is figyel, hogy mindig alaposan bemelegíts, felügyeli a mászást, majd a végén szakszerűen vezényli le a nyújtást és a lazítást. Egy kétnapos kurzus keretében bepillantást nyerhetsz az extrém sport különleges világába, és kellemesen kikapcsolódhatsz pár órára.

Bővebb infók: www.spiderclub.hu

falramaszcikk2.jpg ()Mássz kötél nélkül!

Ha bátor vagy és változatosabb élményekre vágysz, próbáld ki a bouldert, ami kötél nélküli mászást jelent. A boulderezés a francia Fontainebleau-ból ered, ahol a régi királyi vadászerdőben rengeteg homokkőtömb állt. A bouldertömbök mérete változó, fél métertől akár több méteres magasságig is terjedhet. Az ezekkel történő izgalmas gyakorlatok hatalmas ujjerőt igényelnek, ám kitartó gyakorlással előbb-utóbb te is feljuthatsz a tömbökre. 

Bővebb infók: www.falmaszaspecs.hu

Különleges mozgásvilág

A közel 250 négyzetméteres falfelületen a számtalan boulder megoldásában változatos fogás és lépés nyújt segítséget. A boulderezés mellett itt megtalálhatod az olyan mászóspecifikus edzéshez szükséges kellékeket is, mint például a kétféle szögben áthajló campus board, a három húzódzkodó panel, vagy a 12 négyzetméteres, 30 fokban elhajló system board.

Bővebb infók: www.ujjero.com

4 hasznos tipp a falmászáshoz

1. Mászni meglehetősen veszélyes, ezért kezdőként mindig biztosítókötéllel és biztosító partnerrel végezd!

2. Az edzések előtt célszerű a csípőízületeket, a láb illetve a kézujjakat erősítened és nyújtanod.

3. Gondoskodj a falmászáshoz szükséges speciális öltözékről!

4. Mászás előtt vágd rövidre körmeidet!

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X