Főoldal > MOZGÁS > Core tréning: szép tartás, feszes, szálkás izmok

Core tréning: szép tartás, feszes, szálkás izmok

core tréningedzésgerinchátizom
0

Írta: and

Mit jelent a core training? A core szó jelentése központ – ez esetünkben testünk tartóizmaira, a törzsizmok összességére vonatkozik. A core training egy olyan edzéstípus, amely a törzs mélyizmaira koncentrál. Célba veszi az összes olyan izomcsoportot, amely a gerincet és a medencét stabilizálja. Viszonylag új irányzat a fitness területén, Magyarországon még csak most kezd beszivárogni […]

Mit jelent a core training?

A core szó jelentése központ – ez esetünkben testünk tartóizmaira, a törzsizmok összességére vonatkozik. A core training egy olyan edzéstípus, amely a törzs mélyizmaira koncentrál. Célba veszi az összes olyan izomcsoportot, amely a gerincet és a medencét stabilizálja. Viszonylag új irányzat a fitness területén, Magyarországon még csak most kezd beszivárogni az edzőtermek órarendjébe, de az atléták már évek óta alkalmazzák.

Miben más, mint egy gerinctorna?

Az óra sokkal több, mint egy szokásos gerinctorna, mivel nemcsak a hátizmok erősítésére irányul, hanem a has-, a váll-, a medence-, és a csípőizmokat is edzi. A csípőtől egészen a vállakig megdolgoztatja a tartóizmokat. Növeli a hajlékonyságot, nyújtja a rövidülésre hajlamos izmokat. Ráadásul a gyakorlatok nagy része instabil, így az egyensúlyt is fejleszti, szemben a gerinctornával. 

Kinek ajánljuk?

Nemre, korra való tekintet nélkül bárkinek ajánljuk, terápiás és egészségmegőrző célra egyaránt alkalmas. Elsősorban mégis az ülőmunkát végzőknek hasznos, mivel a számítógép előtt végzett munka nagyon megterheli az egész törzsizomzatot. Akinek szokott fájni a háta és a dereka, illetve gyakran tartja magát görnyedten, annak mindenképp érdemes kipróbálnia. A gyenge izmok helytelen testtartást eredményeznek, ezért szükséges megerősíteni őket. Ha nagynak látjuk a hasunkat, sokszor annak is a rossz tartás az oka, a törzsizmok megerősítésével tehát optikailag szebb alkatot is elérhetünk.

73746512618376976_IacQGsxo_c.jpg ()Milyen hatást fejt ki?

Annak, ha legalább heti egyszer látogatod az órát, számtalan pozitív hatását fogod érezni. Láthatóan szebb lesz a tartásod. A hátban, a gerincben és a nyakban fellépő mindennapos kellemetlen fájdalomérzet is csökken, sőt a kitartó edzés hatására teljesen meg is szűnhet. Más mozgásformák végzését is segíti, nagyobb hatékonysággal fogsz majd edzeni. Fejleszti a testkontrollt, az egyensúlyt és a stabilitást. Csökkenti az esetleges sportsérülések kockázatát is.

Milyen egy óra felépítése?

Az óra dinamikus bemelegítéssel kezdődik, majd következnek a speciális izolációs és koordinációs törzsizom gyakorlatok. Tipikusan eszközös edzés: használ súlyzót, instabil bosut, soft ballt, fit ballt, gumikötelet, flexi-bart, sőt xco-t is. Az egyensúlygyakorlatok biztosítják az összes izom összehangolt munkáját. A nyújtásoknak is kiemelt szerepe van, nemcsak az óra végén, hanem az egyes gyakorlatblokkok után is.

Hol próbálhatod ki?

A core training a magyar edzőtermekben is egyre népszerűbb. Kipróbálhatod a Fitness Factoryban, a Premier Fitness Danubius Hotel Arenában és a Center Fitnessben. A World Class két edzőtermében saját fejlesztésű, 30 perces, CoreExpress néven találod.

Ha inkább spórolnál, otthon is kipróbálhatod ezt a 38 perces szuper edzést!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X