Főoldal > MOZGÁS > 5 szarvashiba az edzőteremben

5 szarvashiba az edzőteremben

0

Írta:

Ha úgy érzed, mindent megteszel az álomalakért, egy szint után mégsem tudsz továbblépni, lehet, hogy érdemes nagyobb figyelmet fordítanod a részletekre. Lássuk, mire ügyelj! Nem eszel eleget Ha üres gyomorral edzel, az épp olyan, mintha azt várnád az autódtól, hogy üres tankkal is eljusson Bécsig. Edzés előtt fél-egy órával fogyassz valamilyen egészséges ételt, például egy […]

Ha úgy érzed, mindent megteszel az álomalakért, egy szint után mégsem tudsz továbblépni, lehet, hogy érdemes nagyobb figyelmet fordítanod a részletekre. Lássuk, mire ügyelj!

Nem eszel eleget

Ha üres gyomorral edzel, az épp olyan, mintha azt várnád az autódtól, hogy üres tankkal is eljusson Bécsig. Edzés előtt fél-egy órával fogyassz valamilyen egészséges ételt, például egy banánt, vagy egy tálka müzlit sovány tejjel, így a sporthoz is több energiád lesz. Az evés még fontosabb, ha reggel, korgó gyomorral indulsz az edzőterembe. „Sokan vannak, akik azt mondják, hogy képtelenek reggelizni – mondja Lugosi Dóra, személyi edző. – Számukra ideális megoldás lehet egy finom gyümölcsturmix, például narancs, citrom, kivi, őszibarack, alma, vagy bármilyen idénygyümölcs; banánnal, vízzel, fahéjjal, citrommal (vagy ha édesebben szereted, pici mézzel) összeturmixolva.”

Olvasol a lépcsőzőgépen

Ha a kedvenc divatlapod legújabb számára koncentrálsz taposás közben, akkor valószínűleg nem figyelsz eléggé az edzésre, vagyis kisebb intenzitással sportolsz. „A kutatások szerint ez különösen akkor nagy hiba, ha az állóképességedet szeretnéd javítani” – mondja szakértőnk, Lugosi Dóra. A személyi edző szerint azonban nem olyan nagy baj az olvasás, ha zsírt akarsz égetni: ilyenkor ugyanis észrevétlenül is hosszabb időt töltesz a gépen, mintha semmi sem lenne a kezedben.

Vakon hiszel a kalóriaszámlálónak

Azok az edzőgépek, amelyek nem kérik a felhasználó testsúlyát, korát és egyéb paramétereit, általában csak egy átlagos testsúlyra szabott, legtöbbször túlzó becslést adnak a kalória-felhasználásról. Ha szeretnél pontosabb képet kapni, szerezz be egy pulzusmérő órát, lehetőleg olyat, amelyikbe néhány alapadatot (kor, testsúly, magasság stb.) is be tudsz írni, így ezek, valamint a pulzusszámod alapján a kütyüd kiszámolja az edzés közben elégetett kalóriamennyiséget. „Az edzés hatása sokkal összetettebb, mint pusztán kalóriaégetés. A sport kihat az anyagcserére, sőt még a hormonműködésre is – mondja szakértőnk. – Ezért akár a rövidebb, de rendszeresen végzett tréningnek is sokkal több pozitív hatása van annál, minthogy elégetsz vele néhány száz kalóriát.”

Folyamatosan hasonlítgatsz

Egy icipici versenyszellem nem árt, de ha folyamatosan azon problémázol, miért nem vagy olyan hajlékony, mint az a lány az előtted levő sorban, akkor csak elmegy a kedved az egésztől. Ahelyett, hogy minden percben összehasonlítanád magad valaki mással (és persze, mindig hátrányosan kerülnél ki az összehasonlításból), inkább figyelj egyszerűen magadra, és arra, mennyit fejlődtél – erre nyugodtan büszke is lehetsz! Az viszont nagyon hasznos, ha van egy hasonló edzettségi szintű edzőpartnered, akivel kölcsönösen „húzzátok” egymást. „A párban edző emberek ritkábban adják fel, mint azok, akik egyedül kezdenek sportolni” – figyelmeztet személyi edző szakértőnk.

Soha nem változtatsz az edzésen

Ha minden edzésen ugyanazt csinálod, egy idő után nagyon jó leszel benne, de meg is unod. Ráadásul elérsz egy szintet, ahonnan nagyon nehéz továbblépni, miközben más izmaidat elhanyagolod. A legjobb, ha néhány hetente vagy havonta változtatsz az edzésprogramodon. „Az is nagyon jó, ha néha teljesen másfajta edzést végzel – tanácsolja Lugosi Dóra. – Aki kondizik, menjen el időnként úszni, túrázni, futni, bringázni. Valamennyi sportot remekül kiegészíti a jóga, ami nemcsak a testünknek jó, de mentálisan is teljesen kikapcsol.”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X