Főoldal > MOZGÁS > A takarítás nagyszerű egészségügyi hatásai

A takarítás nagyszerű egészségügyi hatásai

mosogatásstressztakarítás
0

Írta: and

Erre a kérdésre 10-ből 9 lány nemmel válaszolna, pedig nem is sejted, a tisztaságon túl mennyi jót&

Erre a kérdésre 10-ből 9 lány nemmel válaszolna, pedig nem is sejted, a tisztaságon túl mennyi jótékony hatása van! 

Edzéskiegészítés

Sőt, nem csak a kiegészítése, hanem akár magát az edzést is helyettesítheti. A főzés, amikor órákig állsz a gőzben és izzadsz, a porszívózás, ami jobb, mint bármelyik vádli- és popsigyakorlat, a vasalás, ami a válladat és a felkarodat edzi – láthatod, hogy mind egy-egy mozgásformát testesít meg. A legújabb kutatások szerint a takarítással minden izmod karbantartható, és egy órás suvickolás 205 kalóriát éget el. Ez annyi, mintha 15 percet tekernél a szobabiciklin, illetve ugyanennyit súlyzóznál vagy kardióznál. És közben még a lakás is tiszta lesz!

Takarítással a stressz ellen

Mikor hullafáradtan hazaérsz a munkából, körülnézel, és konstatálod, hogy ideje lenne már takarítani, mert a porcicák hangosan nyávognak az ágy alatt, legtöbbször hozzákezdeni sincs kedved. Nem csupán a fáradtság, de az egész napos idegeskedés miatt sem. Pedig ha valami, egy jó kis felmosás vagy mosogatás igazán stresszoldó! A szakemberek szerint 20%-kal csökkenti a stressz-szintedet, ha legalább egy órán keresztül suvickolsz valamit.

takaritas2.jpg ()Az pedig már egy konkrét pszichológiai folyamat, hogy ahogy a környezeted megtisztul, úgy érzed majd magad egyre tisztábbnak és nyugodtabbnak belül is. Nem véletlen, hogy sokan a suvickolásban vezetik le az idegességüket. Még jobb eredményt érhetsz el, ha a kitakarított lakásban valaminek megváltoztatod a helyét, legyen az akár egy apróság, mondjuk egy képet vagy egy fotelt máshová teszel, és benned is átszerveződnek a dolgok.
 

Egészségesebbé is tesz?

Bizony, a kutatások azt is kimutatták, hogy a házimunka csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, valamint csökkentheti vagy teljesen megszüntetheti az allergiás tüneteket, és ezen kívül a koncentrációs képességet is javítja.

 

Trükkök, hogy még hatékonyabb lehess

A vasalás például a karizmaid mellett edzheti a lábadat is: ne vidd magad mellé az egész kosár ruhát, hanem egyenként menj el érte, majd a vasalás végén egyenként pakold el, így már kb. 3000 extra lépést teszel meg, ami majdnem olyan, mintha 2 kilométert gyalogolnál.  

Ne csak mosogass, törölgess is: így nem csupán a csöpögtetőben marad több hely, és azonnal el is teheted, amit elmostál, de többet is mozogsz.

Rendezd át a könyvespolcod! A könyvekkel súlyzózni is lehet, főleg, ha van otthon egy-két vaskosabb lexikonod.

A portörlés is kimondottan hatékony, főleg akkor, ha alaposan csinálod, és mindent lepakolsz, majd visszapakolsz.

A kertészkedés is házimunkának számít, és a szabadban még jobb kalóriákat égetni! Nem beszélve arról, hogy a friss levegő, a zöld növények, a napsütés azonnal jókedvre derít, ha stresszes és morcos vagy.

A legélvezetesebb részt a végére hagytuk: ki mondta, hogy csak csendben lehet takarítani? Kapcsold be a kedvenc zenédet, és perdülj táncra a porszívócsővel vagy a felmosófával!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X