Főoldal > MOZGÁS > Erős stressz alatt élünk

Erős stressz alatt élünk

betegségegészség
0

Írta:

A legnagyobb hazai egészségügyi szakportál, a Házipatika.com idén is elkészítette Magyarorsz&

A legnagyobb hazai egészségügyi szakportál, a Házipatika.com idén is elkészítette Magyarország Nagy Egészségtesztjét: az online kérdőívet több, mint 17 ezren töltötték ki. Az idei felmérés az eredményeket tekintve jó és rossz hírekkel egyaránt szolgál. Többet mozgunk, sportolunk mint két évvel ezelőtt, viszont kevesebb a barát, több a stressz, és naponta több csésze kávé fogy.

Az egészség témájában a HáziPatika.com oldal látogatói körében végzett online kérdőívet több, mint 17 ezren töltötték ki, az adatfelvételre 2012 szeptemberében került sor. A HáziPatika.com 2010 vizsgálta a magyar lakosság testi és lelki egészségi állapotát, a szexualitással, táplálkozással kapcsolatos életvitelét.

Népbetegség a magas vérnyomás

A Nagy Egészségteszt válaszadói közül meglepően sokan, 84%-uk találja jónak vagy megfelelőnek egészségi állapotát, mégis, a krónikus betegségek egyre többünket sújtanak. Legnagyobb mértékben a magas várnyomással küzdők aránya nőtt meg. A magas vérnyomás mára népbetegséggé vált, a megkérdezettek kétharmadának családjában van vérnyomás-gondokkal küzdő családtag. Míg a férfiak körében gyakoribb a magas vérnyomás (39%), illetve a cukorbetegség (15%), addig a nőket inkább a reumatikus megbetegedések (28%) fenyegetik.

anagyegeszsegteszt.jpg ()Tudatosabban táplálkozunk

Ami jó hír, hogy egyre egészségesebben táplálkozunk. A HáziPatika.com két évvel ezelőtti felméréséhez képest idén többen nyilatkoztak arról, hogy alacsony szénhidráttartalmú, alacsony kalóriás, vagy koleszterin és zsírszegény étrendet követnek. A válaszadók körében 2010-ről 2012-re 5%-kal nőtt azok aránya, aki naponta esznek gyümölcsöt és 3%-kal azoké, akik naponta fogyasztanak tejtermékeket. A tudatos táplálkozás része a rendszeres vitaminfogyasztás is. A felmérésből kiderül, hogy minden második válaszadó (56%) havonta maximum 1000 Ft-ot költ vitaminokra.  

Nem mindenki függ valamitől

Ami a dohányzást illeti, bíztató, hogy míg 2010-ben a válaszadók 67%-a, addig 2012-ben 70%-uk számolt be arról, hogy nem dohányzik, viszont gyakrabban fogyaszt alkoholt, mint 2010-ben. Az első felmérés megkérdezetteinek 40%-a vallotta, hogy napi több csésze kávét is elfogyaszt, idén arányuk 43%. Tehát kevesebbet dohányzunk, viszont kávéból és alkoholból több fogy.

Sok a stressz, kevés a barát

A stressz tekintetében nem túl rózsás a helyzet: a Nagy Egészségteszt válaszadóinak háromnegyede találkozik vele nap, mint nap, 15 %-uk kimondottan erős stressz alatt éli mindennapjait.  Legnagyobb arányban a 30-50 évesek vallják magukat stresszesnek.
Szomorú, hogy idén többen vallották, nincs, vagy csak kevés közeli barátjuk van. A válaszadók 9 százaléka egyenesen azt állítja, egyáltalán nincs barátja.

A két évvel ezelőtti felméréshez képest az idén kismértékben ugyan, de átlagosabbá vált az élet: 61 %-unk hétköznapi, meglepetésektől mentes életet él.

A megkérdezettek háromnegyede él nemi életet, de csupán 44%-uk elégedett azzal. Figyelemre méltó, hogy körülbelül minden ötödik ember (18%) nyíltan vallja, a havi rendszerességnél is ritkábban él nemi életet.

Kerékpározunk, futunk, és úszunk

A Nagy Egészségteszt egyik igazán pozitív eredménye, hogy határozottan több időt töltünk mozgással. A sporttevékenységek között a kerékpározás a legnépszerűbb, ezt követi a futás, a kocogás és az úszás. A mozgás, az aktív életmód a mindennapok részévé vált: a válaszadók közel fele gyalog, vagy kerékpárral közlekedik, tehát e tekintetben abszolút pozitív attitűdváltáson megyünk keresztül.

A válaszadók 55%-a rendszeresen szed vitaminokat és 57%-uk odafigyel saját és családja egészségére.

Forrás: a HáziPatika.com Nagy Egészségtesztje

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

turmixzsírégetés

Top 3 zsírégető turmix edzéshez

Írta:
9 napja 0

A mesterséges turmixokat igazi csodaszernek tartjuk, fogyaszt, vagy épp izmot épít, ráadásul nem macerás, csak fel kell oldani egy kis vízben vagy tejben, és már fogyasztható is. Azonban sokkal egészségesebb italt készíthetünk magunknak pár perc alatt, csak némi hozzávaló és egy botmixer kell hozzá.

Kövess Facebook-on!
X