Főoldal > MOZGÁS > Erős stressz alatt élünk

Erős stressz alatt élünk

betegségegészség
0

Írta:

A legnagyobb hazai egészségügyi szakportál, a Házipatika.com idén is elkészítette Magyarorsz&

A legnagyobb hazai egészségügyi szakportál, a Házipatika.com idén is elkészítette Magyarország Nagy Egészségtesztjét: az online kérdőívet több, mint 17 ezren töltötték ki. Az idei felmérés az eredményeket tekintve jó és rossz hírekkel egyaránt szolgál. Többet mozgunk, sportolunk mint két évvel ezelőtt, viszont kevesebb a barát, több a stressz, és naponta több csésze kávé fogy.

Az egészség témájában a HáziPatika.com oldal látogatói körében végzett online kérdőívet több, mint 17 ezren töltötték ki, az adatfelvételre 2012 szeptemberében került sor. A HáziPatika.com 2010 vizsgálta a magyar lakosság testi és lelki egészségi állapotát, a szexualitással, táplálkozással kapcsolatos életvitelét.

Népbetegség a magas vérnyomás

A Nagy Egészségteszt válaszadói közül meglepően sokan, 84%-uk találja jónak vagy megfelelőnek egészségi állapotát, mégis, a krónikus betegségek egyre többünket sújtanak. Legnagyobb mértékben a magas várnyomással küzdők aránya nőtt meg. A magas vérnyomás mára népbetegséggé vált, a megkérdezettek kétharmadának családjában van vérnyomás-gondokkal küzdő családtag. Míg a férfiak körében gyakoribb a magas vérnyomás (39%), illetve a cukorbetegség (15%), addig a nőket inkább a reumatikus megbetegedések (28%) fenyegetik.

anagyegeszsegteszt.jpg ()Tudatosabban táplálkozunk

Ami jó hír, hogy egyre egészségesebben táplálkozunk. A HáziPatika.com két évvel ezelőtti felméréséhez képest idén többen nyilatkoztak arról, hogy alacsony szénhidráttartalmú, alacsony kalóriás, vagy koleszterin és zsírszegény étrendet követnek. A válaszadók körében 2010-ről 2012-re 5%-kal nőtt azok aránya, aki naponta esznek gyümölcsöt és 3%-kal azoké, akik naponta fogyasztanak tejtermékeket. A tudatos táplálkozás része a rendszeres vitaminfogyasztás is. A felmérésből kiderül, hogy minden második válaszadó (56%) havonta maximum 1000 Ft-ot költ vitaminokra.  

Nem mindenki függ valamitől

Ami a dohányzást illeti, bíztató, hogy míg 2010-ben a válaszadók 67%-a, addig 2012-ben 70%-uk számolt be arról, hogy nem dohányzik, viszont gyakrabban fogyaszt alkoholt, mint 2010-ben. Az első felmérés megkérdezetteinek 40%-a vallotta, hogy napi több csésze kávét is elfogyaszt, idén arányuk 43%. Tehát kevesebbet dohányzunk, viszont kávéból és alkoholból több fogy.

Sok a stressz, kevés a barát

A stressz tekintetében nem túl rózsás a helyzet: a Nagy Egészségteszt válaszadóinak háromnegyede találkozik vele nap, mint nap, 15 %-uk kimondottan erős stressz alatt éli mindennapjait.  Legnagyobb arányban a 30-50 évesek vallják magukat stresszesnek.
Szomorú, hogy idén többen vallották, nincs, vagy csak kevés közeli barátjuk van. A válaszadók 9 százaléka egyenesen azt állítja, egyáltalán nincs barátja.

A két évvel ezelőtti felméréshez képest az idén kismértékben ugyan, de átlagosabbá vált az élet: 61 %-unk hétköznapi, meglepetésektől mentes életet él.

A megkérdezettek háromnegyede él nemi életet, de csupán 44%-uk elégedett azzal. Figyelemre méltó, hogy körülbelül minden ötödik ember (18%) nyíltan vallja, a havi rendszerességnél is ritkábban él nemi életet.

Kerékpározunk, futunk, és úszunk

A Nagy Egészségteszt egyik igazán pozitív eredménye, hogy határozottan több időt töltünk mozgással. A sporttevékenységek között a kerékpározás a legnépszerűbb, ezt követi a futás, a kocogás és az úszás. A mozgás, az aktív életmód a mindennapok részévé vált: a válaszadók közel fele gyalog, vagy kerékpárral közlekedik, tehát e tekintetben abszolút pozitív attitűdváltáson megyünk keresztül.

A válaszadók 55%-a rendszeresen szed vitaminokat és 57%-uk odafigyel saját és családja egészségére.

Forrás: a HáziPatika.com Nagy Egészségtesztje

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X