Főoldal > MOZGÁS > A legjobb irodában is végezhető gyakorlatok nyaki problémák ellen

A legjobb irodában is végezhető gyakorlatok nyaki problémák ellen

gyakorlatmozgásnyak
0

Írta:

Nyaki problémák a helytelen testtartás miatt? A nyak problémája összetett és sokféle tü

Nyaki problémák a helytelen testtartás miatt? A nyak problémája összetett és sokféle tünetet okozhat. Elöljáróban megjegyezzük, hogy a hatékony kezeléshez mindig ki kell derítenünk, hogy milyen eredetű az elváltozás.

Lehet gond csak az izmokban, lehet degeneráció a nyaki gerinc szerkezetében, lehet, hogy izomegyensúly felbomlásról beszélhetünk, tehát a test aszimmetriája miatt kialakul egy elhúzó erő, ami a vállakon keresztül a nyak helyzetét is befolyásolja.

A test helytelen tartása a hátsó nyakizmok feszülésével a fej hátra billenésével a nyaki gerinc ívét fokozza, a nyakizmok feszesek, kötöttek lesznek és a nyak mozgását egyre inkább beszűkítik.

Az első panasz általában a nyak-váll húzó fájdalma, kellemetlen érzés ha sokáig lefelé vagy felfelé nézünk.

A számítógép előtt ülve zsibbadás keletkezik a vállban, lapocka körül, esetleg közvetlenül a nyaki területen.

Üléskor és álláskor is jellegzetes az előre kitartott fej, általában a vállak előre „esése” kíséri.

Az ok tulajdonképpen az, hogy bizonyos izmok túlfeszültek, más izmok pedig túl lazák, így a test helyzete valamilyen irányba elhúzódik a megfelelőhöz képest.

Ebben az esetben, amennyiben még nincs szerkezeti elváltozás (pl: nyaki gerincsérv, vagy csigolya deformitás) egy tónus helyreállítással, az izomcsoportoknak megfelelő tornával, tartásjavító gyakorlatokkal a helyzet jól kezelhető. Emellett fontos, hogy a mindennapi életben tudatosan megfelelő helyzetben tartsuk a törzset és fejet, vagyis segítsünk a testünknek a megfelelő terhelés elosztásban!

neck2.jpg ()Íme néhány remek átmozgató gyakorlat:

– Fej döntése jobbra-balra: Ülj egyenes háttal és döntsd jobbra, majd balra a fejed. Vigyázz, hogy ne erőltesd, mert meghúzhatod a nyakad.

– Fej forgatása jobbra-balra: Fordítsd jobbra a fejed, közben lélegezz be, majd fordítsd vissza középre (közben lélegezz ki), ezután fordítsd balra és újra lélegezz be.

– Fej körzése elől a két váll között, messzire tolt fejbúbbal: Hajtsd előre a fejed, az állad érintse a mellkasod, majd indíts fejkörzést jobbra, de oldalt állj meg, majd indítsd vissza a körzést a bal vállad irányába.

– Tárogatás: Tedd tarkóra a kezeidet, döntsd előre a fejed és zárd a könyököket elől. Majd belégzésre emeld a fejed és húzd hátra a könyököket, tárd a mellkast, a lapockákat pedig igyekezz összeérinteni.

– Fejhúzás oldalra: Döntsd a fejed jobbra és a kezeddel segíts rá az intenzívebb nyújtásért. Majd váltsd oldalt. Az ellentétes vállad és karod told a talaj irányába.

Ezeket a gyakorlatokat érdemes napi min. egyszer-kétszer elvégezni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X