Főoldal > MOZGÁS > Fáj a nyakad és a vállad? Így tornáztasd!

Fáj a nyakad és a vállad? Így tornáztasd!

betegségegészséggyógytornanyakváll
0

Írta:

Az elmúlt években gyógytornászi munkám során egyre inkább azt tapasztaltam, milyen nagy jelentős&

Az elmúlt években gyógytornászi munkám során egyre inkább azt tapasztaltam, milyen nagy jelentősége van a nyak-, és vállöv (váll és lapocka) beszűküléseinek, az izomegyensúly felborulásának. A meglehetősen kellemetlen problémák miatt természetesen ezek kezelése is nagy hangsúlyt kell hogy kapjon!

Sokszor nem könnyű felismerni e terület érintettségét, pedig az innen kiinduló problémák felfelé a fej irányába és lefelé a derék vonalában is okozhatnak tüneteket. A nyak mozgásainak beszűkülése az izmok kötöttsége miatt fejfájást, szédülést, koncentrációzavart, a nyakban húzó fájdalmat okozhatnak.

Gyakori tünet fáradt, merev nyakizmok esetén, ha olvasáskor, vagy számítógép használatakor, amikor a fej hosszabb ideig előre hajol, erős fájdalom jelentkezik a tarkón, nyakban, vagy a lapocka felső csúcsánál. Ez jelzi a nyaki gerincszakasz, és/vagy a nyak izmainak kóros állapotát!

Nem túl gyakran említett és ezért a kezelésben is sokszor kimaradt terület a lapockák környéke. A két lapocka minden irányban izmokkal párnázott, ez segíti mozgását és csúszását a bordakosár hátsó részén, de ez okozza legtöbbször a problémát is.

nyak2.jpg ()Beszűkült, merev izomzat esetén a bordák letapadnak, ezáltal mind a gerinc, mind a bordák, mind a karok mozgása akadályozott. Emellé még húzó, égő, kellemetlen fájdalom is társulhat, ami mindennapi tevékenységünkre is kihat.

Ha a beszűkülés ideget is leszorít akkor a test oldala felé sávszerűen, vagy a karok irányában idegfájdalom is keletkezhet!

Gyógyszerek szedése, pakolások, borogatások alkalmazása pusztán rövid időre, vagy még ennyire sem javítja ezt az állapotot. Az okot kell megszüntetni, vagyis a nyak-, a váll-, a vállöv izomzatát fellazítani, egyensúlyba hozni és az egyéni terhelésnek megfelelően megerősíteni!

Nagyon fontos:

– a szimmetria helyreállítása,

– a célzott gerinctorna, ami minden szakaszon a gerinc mozgásainak segítségével közvetve fejti ki hatását,

– a célzott erősítés testalkatra, személyre, terhelésre szabottan a mindennapi mozgások erejének fenntartásához,

– a légzés visszaállítása, megtanulni és begyakorolni a kötöttség miatt kialakult szűk bordakosár-mozgások helyett a megfelelő, telítő légzést!

A terület gyógytornája aktív és passzív technikákból áll. Fontos, hogy a páciens újra megérezze a nyak-, vállöv területének izmait, munkáját és mozgásait, saját aktív tornája által. Emellett szükséges a gyógytornász által végzett passzív, kimozgató, manuálterápiás technika a további felszabadításhoz. Ellenállásos, erővel szemben végzett gyakorlatok a proprioceptív (érző) rendszeren keresztül ingerlik az izmokat és fokozzák a lazítást és regenerációt az izomszövetben. Nagyon fontosak a relaxációs gyakorlatok, autogén tréning, agykontroll, ami tudatos relaxációval stabilizálja az elért eredményt, tovább erősíti és fokozza a hatékonyságot. Meg kell tanulni “elengedni” a berögződött fájdalmat! Hosszú idő óta fennálló betegség, vagy testi tünet bevésődik és identitássá, testképpé válik. Tudatos, mély állapotban történő ellazulás és elengedés végleg megszabadítja testünket a fájdalomtól!

A részletes gyakorlatok itt láthatóak, sok képpel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X