Főoldal > MOZGÁS > 30 fölött sokkal nagyobb veszélyforrás a mozgáshiány

30 fölött sokkal nagyobb veszélyforrás a mozgáshiány

betegségdohányzásegészségmagas vérnyomásmozgásmozgáshiányszívbetegségülőmunka
0

Írta: and

Ha valaki megkérdezi, hogy melyek azok a szokások, amelyek a legrizikósabbak a szívbetegségek kialakulása

Ha valaki megkérdezi, hogy melyek azok a szokások, amelyek a legrizikósabbak a szívbetegségek kialakulása szempontjából, ha már elmúltál harminc éves, akkor valószínűleg azt fogod válaszolni, hogy a dohányzás vagy a magas vérnyomás. Pedig igencsak rosszul gondolod legalábbis ez derül ki, egy nemrég napvilágot látott cikkből.  

A Brit Sport Orvostudomány Folyóiratában megjelent friss tanulmány szerint a legnagyobb veszélyforrás ugyanis a szívbetegségek kialakulása szempontjából a mozgásszegény életmód. Ez a 30. életévüket betöltött, vizsgált nők körében gyakoribb problémát okozott, mint az eddig legfőbb veszélynek gondolt dohányzás vagy a magas vérnyomás és a BMI.

Az Ausztráliában készült tanulmány segítségével azt akarták a tudósok megállapítani, hogy mennyire jelent valós veszélyt a nők egész élében az, hogy kapnak-e (és mikor) valamilyen szívbetegséget. Azért, hogy ezt minél átfogóban és pontosabban feltárják, megvizsgálták a gyakoriságát a négy nagy rizikófaktornak számító tényezőknek. Az adatokat 40 ezer, 22 és 90 év közötti résztvevő, 15 csoportjából kapták, akiket az Ausztrál Hosszúsági Tanulmány keretében vizsgáltak, a nők egészsége szempontjából.

Kiderült, hogy a szívbetegség kialakulásának legfőbb veszélyforrása a dohányzás – a fiatal felnőttek körében (azaz 30 éves kor alatt). A 30. életév azonban határozott választópontot jelent. Azt találták ugyanis, hogy 30 fölött, a szívbetegség kialakulása szempontjából a legfőbb veszélyt a nők számára már nem a dohányzás, hanem a nem elegendő mozgás jelenti.

Ezek az eredmények pedig még eggyel több okot szolgáltatnak arra, hogy ne habozz te sem még ma elkezdeni az edzést, hogy érezd az izmaidban a rég elfelejtett extra jó érzést, amit egy gyakorlatsor elvégzése nyújthat!       

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X