Főoldal > MOZGÁS > 5 hiba, amit a futók gyakran elkövetnek

5 hiba, amit a futók gyakran elkövetnek

edzésfutásmozgássport
0

Írta:

Minden sportban vannak tipikus bakik, amiket szinte mindenki elkövet – ha futsz, lehet, hogy téged is érintenek ezek a jellemző hibák!

 

1. Minden edzésed közepes intenzitással csinálod

Néhány futó minden edzését ugyanazon a könnyű intenzitáson csinálja. Ezzel azonban megfosztja magát a rövid, gyors, pörgős, és a lassú, hosszú edzések előnyeitől. Minden edzésnek megvan a maga célja. A könnyű, hosszú edzések az állóképességet, míg a rövid, gyors futások a tempót növelik. Egészen elképesztő eredményeket érhetsz el, ha kilépsz a komfortzónádból.

Megoldás: Gondold újra!

Fontos, hogy újrakalibráld a napi futásod. Ha ez nem egy kemény, pörgetős edzés, akkor nem kell gyorsan menni, csak lassan, nyugodtan. Ha érzed, hogy fárasztó, ne nyomd tovább. Ha másokkal futsz, és a csoport tempója túl gyors, maradj le a többiektől, csak magadra figyelj.

2. Nem pörögsz fel

A mindig lassú, laza futáshoz a szervezet könnyen hozzászokik, a súlyod stagnál, a tempód állandó. Lássuk, mi történik, ha kihagyod a gyorsító edzéseket:
–    a nagy intenzitású edzések/versenyek alatt tejsav halmozódik fel
–    csökken az izom tejsav-semlegesítése (tovább lesz izomlázad)
–    könnyebben megsérülsz

Megoldás: Tempózz!

De tényleg! Nem csak mondvacsináltan, tényleg indulj el. Érezni fogod, ahogy felszökik a pulzusod, a lábaid kipörögnek. Ezzel javítod a keringésed, erősíted a szíved és izmaid. Kezdj nagyon rövid távokkal, csak 100-100 méterrel, majd később növeld a gyors távokat.

3. Nem ismered be, ha nem megy

Sok futó azt gondolja, ha elkezdi az edzést, be is kell fejeznie pontosan úgy, ahogy eltervezte. A profi és amatőr sportolók között az a különbség, hogy az utóbbiak nem bírják bevallani, ha egyszerűen nem megy. Annak, hogy az edzés nem megy jól, nagyon sok oka lehet: rosszul ettél, bújkál benned valami, nem aludtál jól, rossz napod van.

futashiba2.jpg ()

Megoldás: Ússz…fuss az árral!

Ne feledd, hogy azért futsz. hogy elérd a céljaid. Ez nem kényszer! Az edzés akkor jó, ha jól érzed magad, miközben végzed. Használd fel a célod motivációként. Lebegjen a szemed előtt, de ha rosszul érzed magad, szédülsz, fáj, szúr vagy nem kapsz levegőt, inkább engedélyezz magadnak egy kis pihenőt, és menj haza.

4. Ad hoc edzel

Nagyon sokan úgy futnak, hogy ha lehetőség adódik egy kis futásra, akkor elmennek és futnak. Ha van kedvük, futnak, ha nincs, akkor nem edzenek. Kihagynak akár heteket, majd megint futnak, ha úgy adódik. Ha versenyere készülsz, vagy valamilyen célod van a futással, akkor ez a rendszertelenség nem segít! 

Megoldás: Legyen terved!

Ha szeretnél elmenni egy versenyre, arra készülj. Ha van egy felépített edzésterved, tartsd hozzá magad. Persze előfordulhat, hogy közbejön valami, beteg leszel, de próbáld magad tartani ahhoz, amit kitűztél. Ha nem így készülsz egy megmérettetésre, az azért veszélyes, mert a verseny nem fog jól sikerülni, de akár meg is sérülhetsz, ha túlerőlteted magad. Ha nincs edzésterved, keress egyet a neten vagy kérd ki egy edző tanácsát.

5. Sérüléssel küzdesz

Egy tanulmány szerint a futók 50-80%-a küzd minden évben legalább egy sérüléssel. A futósérüléseknek megint számos fajtája lehet. Sérülhet az izomzatod, a szalagok, ízületek, de akár a csont is. Nagyon fontos a sérült, fáradt területeket kezelni, de a legjobb, ha a sérülés előtt észreveszed, ha valami nincs rendben. A hirtelen belenyilalló fájdalom nem normális, ha folyamatosan fájdalmat érzel, az sem. Ha pedig már megtörtént a baj, adj magadnak időt és fordulj orvoshoz.

Megoldás: Egyszerre egyet lépj!

Ne erőltesd, ami nem megy, ami fáj, szúr, feszít, azt még pihentetni kell. Adj magadnak időt a regenerálódásra az erőltetett futás helyett. Kezeld a sérült területet: kenőcsökkel, tapaszokkal már otthon is kezelheted a kisebb sportsérüléseket. Menj orvoshoz, ha pár nap múlva nem enyhül a fájdalom, vagy eleve nagyon erős.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X