Főoldal > MOZGÁS > 4 tipp, hogy könnyebben menjen a futás

4 tipp, hogy könnyebben menjen a futás

edzésegészségfogyásfutásmozgássporttesttartás
0

Írta: and

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

1. Legyen elől a testsúlyod!

Vegyél egy nagy lélegzetet, húzd ki magad, majd a vállaidat és a mellkasodat engedd egy kicsit előre. A bokád mindig legyen előrébb, mint a felsőtested. Ez a testtartás lehetővé teszi, hogy a tüdőd kitáguljon, a hátad pedig egyenes maradjon. Így elegendő mennyiségű oxigén tud áramolni a szervezetedbe, és sokkal tovább fogod bírni az iramot.

2. Tartsd lazán a karjaidat!

Futás közben soha ne tartsd görcsösen a tested mellett a karodat! Ereszd csak le lazán a tested mellé és enyhén hajlítsd be a könyöködet. Az sem jó, ha szélesen lóbálod össze-vissza, ennek is a tempó látná kárát, nem beszélve arról, mennyire fárasztó.

futohiba2.jpg ()

3. Célozd meg a talpad közepét!

Ha folyamatosan a sarkadat csapod a talajhoz, az könnyen komoly derékfájáshoz és egyéb ízületi gondokhoz vezethet. A legjobb, ha igyekszel a talpad közepén suhanni, így a térded sem fog fájni, hiszen ezzel a módszerrel stabilan és biztonságosan tudsz haladni.

4. Érezd a ritmust!

A megfelelő ritmus felvételében is nagy szerepük van a karoknak. Ha túl szélsőséges karmozgást végzel, valószínűleg észrevétlenül meghosszabbítod a lépteidet is. Figyelj oda, hogy kevésbé lengesd a felső végtagjaidat, így a mozgásod ritmusa is normalizálódni fog. Ha nem vágtázol, mint egy őrült, a szép, könnyed, apróbb lépéseid egy idő után meghozzák az eredményt: az alaptempód is gyorsabb lesz és sokkal kitartóbbá válsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X