Főoldal > MOZGÁS > Erre figyelj, ha kánikulában is rendszeresen sportolsz

Erre figyelj, ha kánikulában is rendszeresen sportolsz

edzéskánikula
0

Írta:

Ugyan nyáron nagyon kellemes a szabadban edzeni, viszonylag sok dolog van, amire érdemes odafigyelni a hőség miatt.

Inkább sportolj bent

Először is érdemes átgondolni, hogy tényleg kint, a szabadban szeretnénk-e edzeni ilyen forróságban. Lehet, hogy jobban járunk azzal, ha valamilyen zárt létesítménybe (pl. uszodába, konditerembe, stb.) megyünk, ahol kellemesebb hőmérsékletű közegben végezhetjük a testmozgást.

Figyelj a folyadékra

Ha mégis a kinti edzés mellett döntünk, mindenképpen vigyünk magunkkal valamilyen folyadékot. Ilyen időben sokkal intenzívebben izzadunk, ami azt is jelenti, hogy izotópokat veszítünk. Ezért a víz mellett (bizonyos esetekben helyett) érdemes valamilyen izotóniás sportitalt is fogyasztani.

Fit young Woman in black sportswear drinking water from a reusable metal bottle after running workout

Kerüld a napot

Semmiképp ne sportolj a tűző napon: napközben kifejezetten veszélyes lehet, de még a reggeli és esti órákban is érdemes inkább kerülni a napsugarakat. Még akkor is kend le magad napvédővel vagy naptejjel, ha tudod, hogy nagyrészt árnyékos helyen fogsz edzeni.

Ne hajszold túl magad

Nyáron érdemes a már begyakorolt, jól ismert edzéseknél maradni, ugyanis ilyenkor az enyhébb tervek is nagyobb megerőltetést jelenthetnek a meleg miatt. Ne feszegessük a határainkat, és ha azt érezzük, hogy szédülünk vagy rosszul vagyunk, inkább pihenjünk meg, és igyunk vizet.

Öltözz megfelelően

Kifejezetten fontos, hogy a hőségben megfelelően tudjon lélegezni a testünk, nehogy túlhevüljön. Ezért a pamut ruhák helyett vegyünk fel valamilyen lenge, technikai ruházatot, ami segíti a hő és a nedvesség elvezetését. A fejünkre tegyünk kendőt vagy sapkát.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X