Főoldal > PSZICHÉ > A Facebook lerombolja az önbecsülésed?

A Facebook lerombolja az önbecsülésed?

facebookközösségi médiaokostelefonönbecsülés
0

Írta: and

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed! Az okostelefonod virtuálisan hozzánőtt a jobb kezedhez, ha pedig ne adjisten otthon felejted, szinte meztelennek érzed magad? A Google választ ad minden kérdésedre, a Twitteren minden gondolatod lenyomata megtalálható, ha pedig kíváncsi vagy, hogy van a családod vagy a […]

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed!

Az okostelefonod virtuálisan hozzánőtt a jobb kezedhez, ha pedig ne adjisten otthon felejted, szinte meztelennek érzed magad? A Google választ ad minden kérdésedre, a Twitteren minden gondolatod lenyomata megtalálható, ha pedig kíváncsi vagy, hogy van a családod vagy a barátaid, inkább bejelentkezel Facebookra, hogy csekkold a profiljukat, minthogy felhívd őket telefonon. Ismerős?

Senki sem vitatja, hogy digitális világban élünk, a minket körülvevő különféle szerkentyűk pedig a kényelmünket szolgálják, azonban a tudósok már azt is kutatják, hogy a folyamatos elektronikus eszköz-használat mennyire káros az egészségünkre nézve.

A Twitter nagyobb függőséget okoz, mint a cigaretta

Ahogy a dohányosok a cigiszünet rabságában élnek, a Chicagói Egyetem által végzett legújabb kutatások kimutatták, hogy a Twitter nagyon hasonló függőséget okoz. Egy nemrégiben közétett tanulmány keretében 205, 18-85 év közötti embert kértek meg, hogy jegyezzék fel a vágyaikat egy egész napon keresztül. A kívánságok között általánosságban mindenkinél szerepelt az alkohol, a cigi, az alvás és a szex, azonban volt egy új dolog is a listán: a közösségi média. Meglepő módon a kutatásokból az is kiderült, hogy sokszor a twittelést vagy az emailek ellenőrzését sokkal nehezebb volt megállni, mint a füstölést vagy az ivást.

És hogy miért ragaszkodunk ennyire az internetes tevékenységeinkhez? Tudósok szerint azért, mert ez egy teljesen ártalmatlan, szabad elfoglaltság, melyeknek nincsenek negatív mellékhatásai. Pedig, ha a képernyőre tapadva, naphosszat az internetet bújjuk az bizony, negatívan befolyásolhatja a valós kapcsolatainkat. Ráadásul, további felmérések igazolják, hogy ha a munkahelyi emailjeinket ellenőrizzük megállás nélkül, az kétszeresére növelheti a depresszióra való hajlamunkat.

facebook2.jpg ()A Facebook rombolja az önbecsülésed

Szomorú vagy? Ne a Facebookkal próbálj javítani a hangulatodon! A legújabb kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a Facebook-imádatod jelentősen aláássa az önbecsülésed – sőt, minél több ismerőssel „büszkélkedhetsz”, ez annál inkább igaz.
Hogy miért? Tanulmányok szerint azért, mert bár a Facebook önmagában nem tekinthető veszélyesnek, a közösségi oldal böngészése önromboló hatású lehet a másokkal való összehasonlítgatás miatt. Gondolj csak bele, amikor bejelentkezel a Facebookra, a közös üzenőfalat végiggörgetve olyan bejegyzésekbe botlasz, mint a barátnőd római utazásáról készült szuper fotók, az unokatesód esküvője, vagy éppen a volt barátod új párkapcsolatára ujjongva kommentelő ismerőseid, miközben az ágyad szélén ücsörögsz, és persze, úgy érzed, hogy a te életed egy merő romhalmaz és unalom. Épp ezért tartsd észben: az emberek általában életük legszebb és legboldogabb perceit osztják meg a világgal, míg az unalmas hétköznapi történéseket vagy a negatív eseményeket inkább megtartják maguknak.

A telefonod fontosabb, mint a higiénia

Mitől lennél képes inkább megválni egy hétre: az okostelefonodtól vagy a fogkefédtől? Ezt a kérdést tették fel 514 amerikainak, akik 22%-ban inkább a fogkeféjüktől válnának meg 7 napra, mintsem hogy le kelljen mondaniuk a telefonjukról. Az iPhone tulajdonosok sokkolóan nagy számban, 40%-ban ragaszkodtak az imádott „jobb kezükhöz”, a fogkeféjüktől azonban zokszó nélkül megválnának egy hétre.

Vajon ez egy jel, hogy a határokat feszegetjük? Repüljünk vissza csupán 5 évet az időben, amikor az iPhone-ról még csak hallani sem lehetett, míg ma, ha csak néhány órára is meg kell válnunk az okostelefonunktól, teljesen kiborulunk. (Ha ez rád is igaz, javasoljuk, hogy jelentkezz be fogorvoshoz a közeljövőben). 

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!

Így szépülj okosan!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X