Főoldal > SZÉPSÉG > Megdöbbentő: 30 éves kor felett simán megúszhatók striák

Megdöbbentő: 30 éves kor felett simán megúszhatók striák

bőrbőrápolásfogyáshízásmozgásnarancsbőrstriaterhességi csík
0

Írta:

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az étkezés vagy a mozgás befolyásolná a striák kialakulását a terhesség során, azt viszont nemzetközi kutatások igazolják, hogy az életkor meghatározó hatással van a terhességi csíkok megjelenésére.

Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel jelennek meg a bőrén terhességi csíkok: gyakoriságuk 20 éves kor alatt 80 százalék, ami 30 éves kor fölött 25 százalékra csökken. A striák megjelenése nemcsak a várandós nőket érinti, több felmérés átlaga szerint kamaszkorban háromból egy vagy két lány, illetve minden harmadik fiú érintett lehet. A megelőző célú helyi kezelések eredményei ellentmondásosak, a Medical Tribune-ben megjelent friss szakcikk szerint a Magyarországon elérhető dermokozmetikumok közül mindössze egy hatásosságáról van bizonyíték.

A várandós hölgy kora mellett a személyes és a családi stria előfordulás, a terhesség előtti és a szülés előtti súly, vagyis a terhesség alatti súlygyarapodás befolyásolja a csíkok kialakulását. A stria leggyakrabban az első terhesség 6., illetve 7. hónapjában alakul ki, de megjelenhet első alkalommal a későbbi terhességek során is.

„A terhességi striák kialakulását örökletes tényezők, hormonális hatások és a feszülés hozza létre. Ha a terhes hölgy édesanyjának volt terhességi csíkja, akkor neki az átlagnál nagyobb esélye van arra, hogy az ő bőrén is striák jelenjenek meg. Azonban nem ismerjük, hogy az örökletesség pontosan mire vonatkozik, illetve hogy milyen öröklésmenetet (domináns, recesszív, esetleg poligénes) követ” – mondta el Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász szakorvos.

A striák megjelenésének gyakorisága

Külföldi adatok szerint a terhességi csíkok megjelenésének gyakorisága 50-90 százalék közötti a várandósság esetén. A kamaszkorban kezdődnek azok a hormonális változások, amelyek következtében a kamaszok növekedésnek indulnak, magasságuk, súlyuk, testarányaik megváltoznak, így ebben a korban is jellemző a stria megjelenése. Lányokban 10-16 éves kor között jelennek meg ilyen csíkok a hason, a combokon, a csípőkön, a felkarokon, a melleken, illetve a farpofákon, különböző felmérések szerint 35-70 százalék közötti gyakorisággal. Fiúknál a striák általában néhány évvel később, 14-20 éves kor között jelennek meg. Leginkább a farpofákon, a combokon, a vádlikon, a háton láthatók, különböző felmérések szerint 15-40 százalék közötti gyakorisággal.

39907007 - fatty female buttocks. skin care cellulite. obesity

A striák kialakulásának megelőzése

Szakértőnk szerint semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az étkezés és mozgás befolyásolná a striák kialakulását. Ezért ha meg akarjuk előzni az ilyen csíkok megjelenését, a feltételezett okok közül csak a bőr feszülését tudjuk befolyásolni.

„A megelőző célú kezelések eredményei ellentmondásosak” – mondta el Dr. Schmelás Attila. – „Nagy számban forgalmaznak olyan krémeket, olajokat, amelyeknek a gyártójuk hatásosságot tulajdonít, de erre vonatkozó vizsgálatot nem végzett. Számos szerről (olivaolaj, mandulaolaj) tartja magát a legenda, hogy használatukkal megelőzhető a stria kialakulása, de a tudományos igényű vizsgálatok ezt cáfolták. A Magyarországon elérhető szerek közül egyedül a Bio-Oil ilyen irányú hatásosságáról van bizonyíték. Kettősvak, randomizált, placebo kontrollos, 8 hétig tartó vizsgálat szerint jelentősen javította a striák megjelenését.”

Forrás: Pressinform


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X