Főoldal > SZÉPSÉG > Gyönyörű haj és körmök: ezeket edd

Gyönyörű haj és körmök: ezeket edd

életmódétrendhajvitamin
0

Írta:

Irigykedve nézed a reklámokban és a magazinok címlapjain szereplő nők fényes, dús haját? Te is szeretnél gyönyörű hajkoronát és erős körmöket? Akkor olvass tovább: ma olyan növényeket mutat be neked, amelyek nemcsak az egészségednek, de a külsődnek is jót tesznek!

Búzacsíra

Méregteleníti a szervezetedet, felpörgeti az emésztésedet, segít leküzdeni a mindennapi feszültséget, és még a hajkoronádat is szebbé teszi – a búzacsíra nemcsak tökéletes fogyókúrás étel, hanem igazi vitaminbomba, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztanod belőle! Ebben a különleges növényben rengeteg B1-, B2- és B6-vitamin van, amely erősíti és táplálja a hajszálaidat, aktiválja a hajhagymáid anyagcseréjét, és szabályozza a faggyútermelést is, így búcsút inthetsz a túl száraz vagy éppen túl zsíros hajnak! Sőt, a búzacsírában lévő cinknek és vasnak köszönhetően a hajhullást is megelőzheted, ráadásul a cink az új hajsejtek képződését is elősegíti!

 Tipp: készíts ízletes salátát friss zöldségekből és búzacsírából! Vágj vékony csíkokra egy zöldalmát, egy-két szál sárgarépát, valamint tépkedj kisebb darabokra egy fej jégsalátát! Keverd össze a hozzávalókat, majd adj hozzá egy marék búzacsírát, végül locsold meg egy kevés fűszeres balzsamecettel vagy olívaolajjal! Ebből a finom ételből akkor is nyugodt szívvel ehetsz, ha éppen fogyókúrázol – hiszen a búzacsíra, valamint a zöldségekben és gyümölcsökben lévő rostok felgyorsítják az emésztésedet!

Paprika

Töredezett, fénytelen haj helyett selymes tincseket szeretnél? Fogyassz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, a bennük lévő vitaminok ugyanis nemcsak az immunrendszeredet erősítik, de a hajad és a körmeid állapotát is javítják! A paprika például rengeteg A-vitamint tartalmaz: biztosítja a hajszálak megfelelő ütemű növekedését, bársonyossá és fényessé teszi a tincseket, sőt megszünteti a fejbőr hámlását és a hajszálak töredezettségét is, amelyet sok esetben az A-vitamin hiánya okoz! Ráadásul a paprika nemcsak a hajkoronádat, de a körmeidet is ápolja!

Tipp: mivel a zöldségek vitamintartalmuk egy részét elvesztik sütés és főzés közben, amikor csak lehet, nyersen fogyaszd ezeket a vitaminbombákat! Készítsd el például a nyári grillpartik legkedveltebb salátáját: két paprikát és két paradicsomot vágj cikkekre és csíkokra. Hámozz meg egy fej lilahagymát, és vágd hajszálvékony karikákra, egy gerezd fokhagymát pedig apríts finomra! Keverd össze a hozzávalókat, majd önts rá néhány csepp olívaolajat, végül szórd meg durvára vágott snidlinggel!

Tökmag

Tudtad, hogy a tökmag és a belőle kinyert olaj nemcsak a prosztataproblémákat és a köszvényt enyhíti, de a körmeidnek is jót tesz? A sütőtökben és a tökmagban rengeteg cink és kalcium, valamint A- és C-vitamin van: ezek erősebbé és ellenállóbbá teszik a körmeidet, így ritkábban törik vagy szakadnak be, sőt a körömágy gyulladásai és sebei is gyorsabban gyógyulnak majd! Sőt, a tökben lévő hasznos anyagok a hajadat is fényesebbé, egészségesebbé és dúsabbá varázsolják!

Tipp: kalciumban bőséges egytálételt fogyaszthatsz, ha a sajtlevest pirított tökmaggal szórod meg! Két gerezd fokhagymát apríts fel, egy kevés olajon pirítsd meg, majd öntsd fel egy liter vízzel! Ízesítsd sóval, borssal, oregánóval vagy snidlinggel, majd szórj bele húsz-harminc dekagramm reszelt trappista vagy füstölt sajtot. Várd meg, amíg a leves felforr, majd vedd le a tűzhelyről, tálalás előtt pedig szórj bele pirított tökmagot!

5 tény, amit eddig nem tudtál a hajadról és a körmeidről:

  • Hajmosáskor akár 200-250 hajszálat is elveszíthetsz
  • Mind a körmeid, mind a hajszálaid gyorsabban nőnek nyáron, mint télen
  • A kezeden lévő körmök kétszer olyan gyorsan nőnek, mint a lábujjaidon lévők
  • Az emberek többsége a harmincas évei közepén veszik észre az első ősz hajszálat
  • A hajszálak rendkívül erősek: egy hajszál akár egy tábla csokoládé súlyát is elbírja

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X