Főoldal > Utazás > Barangold be a Balaton-felvidéket!

Barangold be a Balaton-felvidéket!

BalatonBalaton-felvidékborvidéktermészetvakáció
0

Írta: and

A költők ihletője Akár kerékpárral, akár gyalog vágsz neki az útnak, a Tapolcai-medence páratlan látnivalókat kínál. A térség fő természeti értékei a vulkáni utóműködés során kialakult csúcsos, illetve koporsó alakú tanúhegyek, szépen művelt szőlőikkel, csúcsaikon várromokkal. A Szent György-hegy Badacsony mellett a térség legjelentősebb tanúhegye, ahol számos állat- és növényritkasággal is megismerkedhetsz. A Badacsonyban lévő […]

A költők ihletője

Akár kerékpárral, akár gyalog vágsz neki az útnak, a Tapolcai-medence páratlan látnivalókat kínál. A térség fő természeti értékei a vulkáni utóműködés során kialakult csúcsos, illetve koporsó alakú tanúhegyek, szépen művelt szőlőikkel, csúcsaikon várromokkal. A Szent György-hegy Badacsony mellett a térség legjelentősebb tanúhegye, ahol számos állat- és növényritkasággal is megismerkedhetsz. A Badacsonyban lévő Kisfaludy-ház megér egy sétát, amelynek teraszáról lélegzetelállító a balatoni panoráma. A kirándulás során látogass el Szigligetre, ahol túrázhatsz a Kamon-kő Tanösvényen, felsétálhatsz a rekonstruált vár romjaihoz, és ha elfáradnál, az Esterházy-kastély ideális pihenőhely.

Wellness Cafe tipp: Ha igazán különleges élményre vágysz, nevezz be egy csónakázásra a tapolcai tavasbarlangban.

Napfényes kalandok

A tartalmas pihenéshez a Káli-medence tökéletes kirándulóhely. A hegyek koszorújában elterülő medence a Balaton-felvidéki Nemzet Park legszebb része, amelynek felszíni képződményei a bazaltzsákok, a bazaltkúpok, valamint a „kőtengerek”, amelyek Európa-szerte híresek. A Káli-medence mindemellett remek túraútvonalakat is kínál: a Kornyi-tó Köveskál közelében található, Monoszlót érintve eljuthatsz a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre, míg Kékkúton barangolva érdemes megkóstolnod a bizánci Theodóra császárnő kedvenc italát, a róla elnevezett savanyúvizet. A medence hét falujának templomtornyai, a szőlőhegyek pincéi egyedülálló látványt nyújtanak, amit a Fekete-hegyről megörökíthetsz.

Wellness Cafe tipp: Látogass el a Salföld Majorba, ahol bepillantást nyerhetsz az őshonos magyar állatok életébe, a gyógynövény- és fűszerkertben pedig illatos élményekkel gazdagodhatsz.

balaton2.jpg ()

Öreg pincék hangulata

A Pécselyi-medencében és peremhegyeiben olyan páratlan domborzati formákkal találkozhatsz, mint a különböző kősáncok, a kúpkarsztok és a szurdokok, emellett megcsodálhatod az itt élő védett növényeket és állatokat. A medence leghíresebb kulturális értékei a balatonszőlősi parasztházak, a Himfy-vár romja és Dörgicse templomromjai. Ha kedveled a hazai borokat, térj be a Kálmán Pincébe, és kóstold meg személyesen a legfinomabb nedűket.

Wellness Cafe tipp: Nevezz be egy Kis-balatoni kerékpártúrára és látogass el a Diás-szigetre, ahol nemrégiben építették fel a Tüskevár című regényből ismert Matula bácsi nádkunyhóját.

Az idő csodája

A Keszthelyi-hegység kijelölt erdei túravonalai izgalmas nyári kikapcsolódást ígérnek. A tanösvényeket végigjárva megnézheted a dolomitokat, a murvabányákat, a kihűlt lávákat és a barlangokat, míg a kilátókból gyönyörködhetsz a csodás tájban. A hegységben barangolva ne hagyd ki a Cseri kaput, a Bélapi pihenőt és a Büdöskúti arborétumot, ha pedig lubickolni támad kedved, Hévíz világhírű gyógyfürdőjében kellemes órákat tölthetsz.

Wellness Cafe tipp: Kirándulj el Nagymezőre, ahol az erdei asztalok mellett szalonnát is süthetsz, majd a gyalogösvényeken keresztül feljuthatsz a Festetics-kilátóhoz.

Lenyűgöző természet

Pattanj bringára, és a kiépített bicikliúton tekerd körbe a Zánkától Balatonfüredig terjedő területet. A Tihanyi-félsziget számos vonatkozásban egyedülálló: a felső-pannóniai üledéksor, a szőlővel, erdővel borított hegykúpok és dombok egytől-egyig fantasztikus látnivalók. A számos gejzírkúp közül talán legszebb az Aranyház, ami a rajta élő sárga zuzmóról kapta a nevét, míg a bazalttufa lepusztult formáit a Kiserdő-tetőn tekintheted meg. A félszigeten lefotózhatod a Bencés Apátság barokk kori épületegyüttesét és a tihanyi végvárat, míg a közelben lévő balatonfüredi Lóczy-barlangban megcsodálhatod az évmilliós mészköveket.

Wellness Cafe tipp: 2011. június 10-19 között ismét Balaton 7, ahol szakvezetés kíséretében ellátogathatsz a tihanyi Levendula Házhoz vagy a  zalaszántói Kotsy-vízimalomhoz. A programról részletek: www.bfnp.hu

Simán feszesebb!

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X